Voorbeschouwing | Bekerwedstrijd mogelijkheid op revanche

Het is weer een bekerweek deze week en we zijn blij dat Roda JC Kerkrade na de 0-5 zege bij VV Capelle nog onderdeel is van de huidige editie van het KNVB-bekertoernooi. Deze keer geen wedstrijd tegen amateurs, maar een met een opponent van een heel ander kaliber: eredivisionist FC Groningen is morgenavond (woensdag) om 19:45 uur te gast in het het Parkstad Limburg Stadion.

Midweeks het land oversteken zal voor de Groningers niet meevallen, de negentig minuten op het veld voor hen hopelijk ook niet. Roda JC Live blikt middels deze voorbeschouwing vooruit op het duel.

Een snelle blik: FC Groningen en Roda JC
Als we één ding weten over ‘de FC’ is dat het hommeles is. Het spel van de Groningers is al jaren niet meer om over naar huis te schrijven, wat de altijd kritische Groningse achterban gaandeweg steeds meer ‘verjaagt’ uit wat we nu het Noordlease Stadion dienen te noemen. De gevolgen zijn niet mals: de verkoop van seizoenskaarten is behoorlijk weggezakt, waardoor de club zelfs z’n totale begroting naar beneden heeft moeten bijstellen. Dit draagt het risico van een vicieuze cirkel met zich mee, maar de altijd spraakzame directeur Hans Nijland heeft tot nu toe geen verregaande maatregelen aangekondigd. Hoewel de fanatieke supporters na een tijdelijke afwezigheid onder een andere groepnaam weer aan de Z-Side zijn terug te vinden, is het lang niet altijd meer gezellig in wat tien jaar geleden nog de Groene Kathedraal werd genoemd. FC Groningen dreigt weg te zakken in een moeras van kleurloosheid en dat is niet iets wat bij de trotse stad en diens ommeland past. In de competitie zou het normaliter sterk genoeg moeten zijn om zonder problemen in de Eredivisie te blijven, al is het te hopen dat de heren in de selectie zich de rest van het seizoen weten te gedragen; Oussama Idrissi en Mimoun Mahi deden dat vorige week niet en moesten in de afgelopen wedstrijd tegen Willem II (0-1 verlies) toekijken hoe hun club andermaal een matige vertoning op de mat legde.

In het bekertoernooi waren de Groningers met hun eindoverwinning in 2015 op PEC Zwolle (2-0) bijzonder succesvol – het betekende voor de club de eerste hoofdprijs sinds de club ontstond uit het afsplitsen van de profafdeling van G.V.A.V. (dat nog altijd actief is in de amateurreeksen). De club zal moeten hopen dat via de KNVB-beker het seizoen wat meer fleur krijgt dan via de competitie en daarvoor is een treffen met Roda JC, op dit moment hekkensluiter in de Eredivisie, geen vervelend beginpunt. Men moet in het noorden echter niet vergeten dat ook in het zuiden de voetballiefhebbers wel bekend zijn met mooie wedstrijden in het toernooi. Roda JC heeft de voorgaande jaargangen meerdere malen laten zien dat het niet voor slechts een figurantenrol meedoet in het toernooi. De zeges op PSV Eindhoven zijn ons allemaal natuurlijk bekend en Groningen is geen tegenstander waar bij voorbaat al van verloren is. Integendeel, een zege op de wit-groenen is zeer reëel en zou prima passen in de lijn van de voorbije weken, waarin mede-laagvliegers Sparta en NAC Breda eveneens werden verslagen. Het zou tevens een mooie revanche zijn op de vrij kansloze 3-0 nederlaag van afgelopen zaterdagavond bij FC Twente, waarover we de voorbije dagen inmiddels meer dan genoeg geschreven en gesproken hebben.

De wedstrijd van 6 augustus 2011
De wedstrijd waar we deze keer op terugkijken is die tussen Roda JC en FC Groningen in het seizoen 2011/12. Op zaterdagavond zes augustus trof het tweetal clubs elkaar – helemaal aan het begin van het seizoen. Het was niet op veel manieren een heel memorabele wedstrijd – wel was het pas het tweede bezoek van redacteur Jeroen aan Roda JC. Buiten dat is de wedstrijd het vermelden waard vanwege het frappante wedstrijdverloop. Roda JC trad aan met onder meer Mads Junker, Adil Ramzi, Mark-Jan Fledderus, Przemyslaw Tyton en Ruud Vormer in de basis. Die laatste pakte al na amper twaalf minuten een directe rode kaart voor een doorgebroken speler, waarop de strafschop door Leandro Bacuna feilloos werd ingeschoten. FC Groningen, dat verder met onder andere Tim Matavz, Danny Holla en Dusan Tadic begon, wist zich echter geen raad met de overtalsituatie en de vroege voorsprong. De noorderlingen verprutsten voor rust kans op kans, waarna Roda JC na de pauze terug wist te komen in de wedstrijd. Met invallers Bart Biemans, Sanharib Malki en Davy de Beule kwamen de Limburgers via Mark-Jan Fledderus een klein kwartier voor tijd op gelijke hoogte (1-1). Roda wist vervolgens door te drukken en vlak voor tijd zorgde Sanharib Malki hoogstpersoonlijk voor de voorsprong voor de thuisploeg: 2-1. Zodoende pakte Roda JC een knappe overwinning, waar het de gehele eerste helft geen enkele aanspraak op mocht maken maar die uiteindelijk verre van onverdiend bleek te zijn.

Wedstrijdinformatie
Net zoals de club niet van al haar tribunes gebruik zal maken – de Oost-tribune is immers gesloten – zal coach Robert Molenaar waarschijnlijk ook niet van al zijn Eredivisie-basisspelers gebruik maken. Met het oog op de aankomende competitiewedstrijden en de reeds geblesseerd geraakte spelers krijgt een aantal reserves vermoedelijk de kans om zich te laten zien. Hoe dat precies zal uitpakken is natuurlijk afwachten, maar spelers Gyliano van Velzen, Jorn Vancamp, Nathan Rutjes en Daryl Werker zouden we zomaar eens in het basiselftal kunnen terugzien.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Ananou, Werker, Auassar, Van Peppen – El Makrini, Ndenge – Rosheuvel, Gustafson, Van Velzen – Vancamp.

Coach Ernest Faber heeft het wel eens beter naar zijn zin gehad dan in de afgelopen dagen en weken. Naast de toch al povere resultaten moet de oefenmeester dealen met de negatieve houding van een aantal spelers; de aanvallers Oussama Idrissi en Mimoun Mahi zijn disciplinair geschorst en komen dus ook in Kerkrade niet in actie. Spits Tom van Weert is daarentegen weer inzetbaar. Het laat zich raden met welke elf namen de grasmat van het Parkstad Limburg Stadion zullen betreden. De Roda JC Live-redactie tovert de volgende elf namen uit de grabbelton:

Vermoedelijke opstelling FC Groningen: Padt – Kane, Te Wierik, Reijnen, Absalem – Jenssen, Warmerdam, Reis – Drost, Van Weert, Doan.

De wedstrijd staat onder leiding van Ed Janssen. Hij zal de wedstrijd om 19:45 uur in gang zetten.

Volg de wedstrijd – zoals altijd – live via ons verslag op Twitter: www.twitter.com/rodajclive (@RodaJClive).