Top/Flop | FC Utrecht – Roda JC Kerkrade

Ook na vier wedstrijden in het nieuwe Eredivisie-seizoen is Roda JC Kerkrade nog puntloos. Op bezoek bij FC Utrecht werd het volledig kansloos gelaten door de Domstedelingen: 2-0. Roda JC Live blikt terug op deze zondagmiddag.

TOP
Zwaar programma voorbij – Met de uitwedstrijd tegen Utrecht is er een eind gekomen aan een ongekend zware seizoensopening voor de ploeg van Robert Molenaar. In de eerste vier wedstrijden mochten de geel-zwarten het opnemen tegen angstgegner PEC Zwolle en vervolgens tegen Vitesse, PSV en FC Utrecht; allen ploegen waarvan een top 5-klassering verwacht mag worden. Met allereerst een thuiswedstrijd tegen Willem II in het verschiet, en daarna nog enkele ontmoetingen met concurrenten, breken nu de weken aan waarin er punten gepakt zullen moeten worden.

Schadebeperking – In dat kader is het prettig dat Roda ook zondag de schade enigszins heeft weten te beperken. Dat dit vooral lag aan ontbrekende scherpte bij FC Utrecht is een feit, maar buiten kijf staat dat 2-0 nog altijd fijner is dan 7-0. Die laatste uitslag had er ook best ingezeten op zondagmiddag en het scheelt al een hoop dat dat er in ieder geval niet van is gekomen

Hidde Jurjus – Eén man in het geel-zwart kon in ieder geval wel De Galgenwaard uitlopen met het gevoel een prima wedstrijd gespeeld te hebben. Hidde Jurjus keepte zijn sterkste wedstrijd tot nu toe in het Roda-shirt en wist, met name in de tweede helft, enkele uitstekende reflexen uit de kast te halen. Na de moeizame seizoensopening weet hij de laatste twee wedstrijden zich al beter te profileren en dat is prettig met het oog op de komende wedstrijden.

FLOP
Mentaliteit – Vooropgesteld: FC Utrecht is een sterk elftal, met wellicht op elke plaats een kwalitatief betere speler dan Roda JC. Dan is er maar één manier om dit op te lossen: elk duel met volle kracht ingaan en op elke meter net even harder sprinten dan de Utrechtenaren. Deze winnaarsmentaliteit, deze scherpte, was echter totaal niet te zien bij Roda. Vanaf moment één leek er geen enkel geloof in een overwinning, of zelfs maar een punt, in de ploeg te zitten, en dat is een kwalijke zaak.

Dekkingsfouten – Dat geloof in een overwinning komt onder andere naar voren in het nakomen van gemaakte afspraken. Dat die scherpte dan al na 1 minuut en 20 seconden ontbreekt, is schrikbarend. Hoe vrij Sander van de Streek mocht oprukken en de 1-0 achter een kansloze Jurjus mocht schieten was bijna lachwekkend. Dit schouwspel van compleet vrijstaande Utrecht-aanvallers zette zich de hele eerste helft en een groot deel van de tweede helft door. Uiteindelijk leidde het tot de onvermijdelijke 2-0 en een definitief einde aan de wedstrijd.

Aangepaste speelstijl – Waar Robert Molenaar tegen PSV nog enigszins naïef werd genoemd door zijn opstelling niet aan te passen, zwichtte de trainer tegen FC Utrecht wel. Jorn Vancamp mocht op de bank plaats nemen en aanvallende middenvelder Simon Gustafson werd in de spits geposteerd. Het middenveld werd versterkt met Tsiy Ndenge, om zo een sterker blok tegen FC Utrecht’s middenlinie te hebben. Het was geen succes, want op het middenveld verloor Roda JC de strijd glansrijk en Gustafson kon in de aanval geen potten breken. Hopelijk wordt tegen Willem II de oude opstelling in ere hersteld.

Cijfers
Hidde Jurjus – 7: zie ‘Top’.
Ashton Götz – 5: maakte een onopvallend debuut op de rechtsbackpositie.
Fréderic Ananou – 5: niet op grote fouten te betrappen, maar Utrecht had te vaak vrije doortocht.
Daryl Werker – 5: idem als Ananou.
Van Peppen – 3,5: stond bij de 1-0 nog de Domtoren te bewonderen terwijl zijn tegenstander al bij Jurjus was.
Engels – 5: durfde een actie te maken, maar was nog niet al te succesvol.
El Makrini – 5: werd te vaak afgebluft.
Ndenge – 4: verloor vrijwel ieder duel en liep zich bij aanvallende acties constant vast.
Rosheuvel – 4: normaal dreigend met weinig rendement, maar in Utrecht viel zelfs de dreiging tegen.
Gustafson – 5: toonde aan waarom het geen nut heeft om hem als centrumspits te gebruiken.
Paulissen – 3,5: leek er weinig zin in te hebben en ook de techniek kwam er niet uit.

Header: Roda JC Live