Voorbeschouwing | Ultieme apotheose in strijd om Eredivisie-ticket

Morgenmiddag valt eindelijk de beslissing: blijft Roda JC Kerkrade in de Eredivisie, of degradeert het ten koste van aartsrivaal MVV Maastricht? Roda JC Live blikt vooruit op hoe dan ook de laatste wedstrijd van het seizoen.

Zondagmiddag, uiterlijk rond een uur of vijf, zal iedereen in Zuid-Limburg weten waar zijn of haar club aan toe is volgend seizoen. Op welk niveau acteren Roda JC en MVV volgend seizoen, dat is de vraag die de provincie nu al twee weken in haar greep houdt. Het kan de gedroomde seizoensfinale worden of een rechtstreekse trip naar Dante’s Inferno.

Die hel van Dante betreed je door de poort waar opstaat: “Laat varen alle hoop, gij die hier binnentreedt”. Dat is precies het gevoel dat Roda voor de hele selectie van MVV zal proberen te creëren. Om 12:30 arriveren eerst de geel-zwarten bij het stadion en men hoopt dat het dan al volle bak zal zijn bij het stadion. Bovendien gaat de kaartverkoop hard, ondanks de onvermijdelijke beperkingen. Met een weersverwachting van 29 benauwde graden, met onweer, lijken alle ingrediënten aanwezig te zijn voor een oververhitte middag in de Oostelijke Mijnstreek.

Hoop
MVV zal vooral hoop putten uit het prima resultaat dat in de eigen Geusselt werd geboekt. Beide ploegen kregen kansen, maar uiteindelijk eindigde het in 0-0 en dat betekent dat elk doelpuntrijk gelijkspel genoeg is voor de Maastrichtenaren om te promoveren. Roda kan steun zoeken in haar uitstekende thuisbalans in dit kalenderjaar: Excelsior, Go Ahead Eagles, FC Groningen, PEC Zwolle, Sparta en Willem II werden allen verslagen. Verloren werd er slechts van Feyenoord, Ajax en FC Twente.

Zeker is dat het voor Roda zaak is om vooral niet op achterstand te komen. Dan kan MVV zich in gaan graven in de wetenschap dat de Kerkradenaren twee keer door de barrière heen zullen moeten breken om handhaving te bewerkstelligen. Laat zelf voetballend de oplossing zoeken nou niet de sterkste kant van Roda JC zijn in dit seizoen.

Desondanks zal de thuisploeg zelf op zoek moeten gaan naar het doelpunt en het liefst zo snel mogelijk twee. Een verlenging lijkt, gezien de temperaturen en ook de druk, geen wenselijke situatie – ook in verband met hartproblemen bij de duizenden toeschouwers.

De laatste keer dat de Maastrichtenaren op bezoek kwamen in Kerkrade, was in de vijfde speelronde van de Jupiler League 2014/2015. Toen werden ze met 2-0 naar huis gestuurd door doelpunten van Marc Höcher en Ard van Peppen. Van de Pepgod is het nog steeds zijn enige goal voor Roda. Bovendien werd ook het uitvak aan een kleine verbouwing onderworpen, iets dat gezien de ongeregeldheden van afgelopen donderdag bepaald niet uitgesloten kan worden. Te hopen valt op een sportief treffen tussen de beide teams en een mooie entourage in het Parkstad Limburg Stadion.

Wedstrijdinformatie
Roda JC zal het in eigen stadion hoe dan ook moeten stellen zonder Dani Schahin. De Duitse spits is geschorst door zijn gele kaart van afgelopen donderdag. Mitchel Paulissen, die juist terugkeert van een schorsing, lijkt een logische vervanger. Mohamed El Makrini is ook niet meer geschorst en zal naar verwachting Ognjen Gnjatic vervangen. Onbekend is of Martin Milec nog steeds ziek is.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Dijkhuizen, Werker, Auassar, Van Peppen – Ajagun, El Makrini, Van Hyfte – Rosheuvel, Paulissen, Van Velzen.

Bij de bezoekers keert naar alle waarschijnlijkheid Steven Pereira terug in het hart van de defensie. Nu hij terug is van een schorsing is er geen plek meer voor Shermaine Martina. Voor de rest heeft Ron Elsen geen redenen om zijn elftal te wijzigen.

Verwachte opstelling MVV Maastricht: Geens – Ciranni, Kuipers, Pereira, Labylle – Nys, Ippel, Nwakali, Schroijen – N’Koyi, Pedro.

De wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion begint om 14:30 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Ed Janssen. Een live-verslag is, zoals altijd, te vinden op Twitter (klik!).

Foto: Roda JC Live