Top/Flop | PEC Zwolle – Roda JC Kerkrade

Gisteren wist Roda JC Kerkrade het seizoen helaas niet te starten met het verzamelen van de eerste punten. In een doelpuntrijk duel bij PEC Zwolle stond na iets meer dan negentig minuten de stand van 4-2 op het scorebord – een nederlaag, maar wel eentje met perspectief. Roda JC Live kijkt nog een laatste maal terug op de wedstrijd – dat doen we deze keer, net als de rest van het komende seizoen, met onze rubriek Top/Flop.

Tekst: Jeroen de Regt en Luc van Dijk.

TOP
We zijn weer begonnen! Je kunt zeggen wat je wil, maar we vinden het allemaal natuurlijk weer erg fijn dat het voetbalseizoen na de zomerpauze weer is begonnen. Hoewel we ons in de tussentijd prima hebben weten te vermaken met het succesvolle EK voor vrouwen en de traditioneel prima prestaties van Nederlandse clubs in Europa (zucht…), is en blijft de Eredivisie uiteraard de hoofdmoot van het vaderlandse voetbal. Dat van die vreugde weinig over is gebleven na de nederlaag in Zwolle is begrijpelijk, maar gelukkig hebben we daarom nog 33 speelronden om wél een leuk feestje op het veld neer te zetten. Wij kijken er in ieder geval naar uit!

Simon Gustafson: Het gebeurt niet vaak dat een speler van Roda JC twee keer in dezelfde wedstrijd de binnenkant van het net weet te vinden, dus dat een debutant dat doet is natuurlijk helemaal bijzonder. Simon Gustafson speelde een uitstekende wedstrijd, was zonder twijfel de beste man op het veld en gaf zijn debuut veel glans met zijn twee doelpunten. Helaas was het niet voldoende voor één of drie punten, maar als blessures hem niet in de weg staan kan Roda JC veel plezier gaan beleven aan deze jongen. Chapeau!

Bas Nijhuis: Ook dit mag natuurlijk zo af en toe gezegd worden: aan arbitrale kwaliteit hadden we gistermiddag geen gebrek aan de IJssel. Bas Nijhuis floot een prima wedstrijd en liet beide ploegen lekker hun spel spelen, wat in ieder geval wel bleek aan die zes doelpunten die de revue passeerden. De voordeelsituatie waar uiteindelijk de strafschop voor Gustafson uit voortkwam was uitstekend gefloten en is hopelijk binnenkort te zien op instructiefilmpjes bij de KNVB in Zeist. Ook bij Roda JC Live hebben we op jaarbasis nogal eens wat te zeuren over de arbitrage die in Nederland de weide in wordt gestuurd, maar nu kunnen we enkel een compliment geven. Dat is ook wel eens leuk.

FLOP
Aftraptijd: Wie het verzonnen heeft om een formatie uit Zuid-Limburg om half één te laten aantreden in Zwolle weet niemand, maar dat er op zondagmiddag geen hout te begrijpen viel van de wedstrijdindelingen is wel duidelijk. Want waarom zou je om half één beginnen met PEC – Roda JC, terwijl bij twee van de drie andere wedstrijden de uitclub (en diens fans) minder ver hoefde te reizen? Om half 3 trad Excelsior aan bij Willem II, terwijl om kwart voor vijf de noordelijke derby tussen Groningen en Heerenveen werd afgewerkt. We begrijpen dat keuzes moeten worden gemaakt, op de eerste voetbalzondag van het seizoen was er weinig van te begrijpen. Daaruit volgt uiteraard wel een groot compliment aan de meegereisde supporters, die op zondagochtend al vroeg uit de veren moesten om bij de wedstrijd te kunnen zijn.

Afronding Roda: Twee doelpunten in Zwolle is prima, maar als je er in dezelfde wedstrijd ook vier tegen krijgt heb je er per saldo weinig aan. Roda JC had de wedstrijd meerdere malen een ander verloop kunnen geven, maar enkele grote kansen werden jammerlijk gemist. Dat zal in de komende wedstrijden moeten worden verbeterd. Je moet immers scoren om te winnen.

Zwols speelveld: Roda JC Live is enigszins traditiebewust en prefereert sinds jaar en dag natuurgras. Dat de kunstgrasmanie in Nederland over z’n top heen lijkt te zijn is daarom prettig. Desalniettemin blijft het spelen op dergelijke velden in onze ogen een minpunt. In Zwolle heeft men een substantie van vermalen kurk op het veld uitgestrooid en hoewel dit geen groot effect leek te hebben op de speelbaarheid, was het eigenlijk geen gezicht. En aangezien het oog ook wat wil, staat het veld daarom in onze ‘flop’ van deze wedstrijd.

Beoordelingen
Hidde Jurjus – 5,5: Kon absoluut niet als ‘hoofdschuldige’ worden aangewezen voor de nederlaag, maar wist zich in zijn eerste officiële wedstrijd voor Roda JC ook niet te onderscheiden. We binden er echter uiteraard nog geen conclusies aan vast.
Ard van Peppen – 6: Gaf bij vlagen erg veel ruimte weg, wat Zwolle af en toe wist uit te buiten in de vorm van kansen.
Daryl Werker – 5,5: Wist achterin maar weinig een vuist te maken en ging, samen met Jurjus, in de fout bij de 3-2. Hopelijk valt de blessure die hij toen ook opliep mee.
Frederic Ananou – 5,5: Kon zich, net als collega Werker, maar weinig onderscheiden.
Christian Kum – 5: Ook hij had flinke moeite met één van de vlotte buitenspelers van Zwolle, namelijk Mokhtar. Die kreeg veel te veel ruimte.
Mohamed El Makrini – 6,5: Staat er normaal om flink oorlog te maken op het middenveld en dat deed hij. Hij had het beloofd in Club TV; dit keer zonder gele kaart.
Simon Gustafson – 8: zie ‘Top’.
Ognjen Gnjatic – 6,5: Het middenveld speelde geen onaardige wedstrijd, zo ook Gnjatic. Dat is wel eens anders geweest, daarom was het goed om te zien dat hij goed aardde op het middenveld in Zwolle.
Mitchel Paulissen – 5,5: Leek niet erg lekker in de wedstrijd te zitten, want ondanks de kansen was hij niet heel zichtbaar.
Jorn Vancamp – 5: Miste in de openingsfase een grandioze kans op de 0-1 en die zou achteraf goed van pas zijn gekomen. Desondanks is het duidelijk dat hij talent heeft.
Mikhail Rosheuvel – 5,5: Vervolgde zijn redelijke vorm van het eind van het vorig seizoen met aardig wat dreiging. Bovendien sleepte hij een penalty uit het vuur.
Adil Auassar (46′) – 5: Auassar moest na rust invallen voor de aangeslagen Kum, maar kon daarbij niet echt potten breken. Het eigen doelpunt was, om het zo te noemen, ongelukkig.