Top/Flop | Roda JC – Heracles Almelo

Jazeker mensen, een nieuwe rubriek! Wekelijks belicht Roda JC Live in ‘Top/Flop’ op serieuze én ludieke wijze de opvallendste positieve én negatieve aspecten van Roda’s meest recente wedstrijd. Ook presenteren we hierin aan jullie onze spelersbeoordelingen. Vandaag zijn de hoofdrollen onder meer weggelegd voor een Duitse verdediger en een niet nader te noemen shirtfabrikant.

Roda JC Kerkrade opende gisteren haar Eredivisie-seizoen met een zwaarbevochten 1-1 gelijkspel tegen Heracles Almelo. Na de openingstreffer van Jaroslav Navratil was het Adil Auassar die in de tweede helft de gelijkmaker op het scorebord zette. De nabeschouwing op dit duel volgt morgen (dinsdag), terwijl we jullie middels ‘Top/Flop’ alvast een ‘nabeschouwing-light’ voorschotelen.

TOP
Frederic Ananou: Als 18-jarige en grote onbekende debuteren in de Eredivisie, en dat dan zó doen. Chapeau! Freddy Ananou, die deze zomer transfervrij werd overgenomen van 1. FC Köln U19, hebben we in een ruime 90 minuten voetbal op geen noemenswaardige fout kunnen betrappen. Bij het opstapteam van de Kölsche Effzeh was hij niet  voor niets aanvoerder en zondag torende hij – ondanks zijn voor een verdediger geringe lengte – in het Parkstad Limburg Stadion letterlijk en figuurlijk boven zijn teamgenoten uit. Heeft al een gooi gedaan naar een vaste plek.
Wisselbeleid Anastasiou: Vele Roda-trainers in de laatste jaren hadden er een handje aan om (te) laat te wisselen. Nieuwbakken hoofdcoach Yannis Anastasiou was dat geenszins van plan en greep amper 10 minuten na rust kordaat in met een dubbele wissel. Beide invallers bleken van waarde: Kum zorgde voor stabiliteit in de defensie, terwijl Daniel de Silva eindelijk erin slaagde om schwung in de voorste linie te brengen. Anastasiou’s laatste invaller, Mitchel Paulissen, leverde met zijn eerst balcontact de assist voor de 1-1. Hulde voor de technische staf!
De rolstoel-dugout: Een groot gevaarte langs de zijlijn; een rolstoel dug-out die zich over de lengte van vrijwel een half veld uitstrekte was herrezen in het PLS. 15 rolstoelgebruikers plus begeleiding kunnen nu op meters afstand van de spelers de wedstrijden van de Trots van het Zuiden beleven. Wederom een goede stap van een club die de maatschappelijke betrokkenheid op alle vlakken wil uitstralen!

Coach Yannis Anastasiou wist met zijn wissels het duel te kantelen.
Coach Yannis Anastasiou wist met zijn wissels het duel te kantelen.

FLOP
Roel Brouwers:
Tja, dat hadden weinigen zien aankomen. De rentree van Roel Brouwers bij de Koempelclub verliep bepaald niet zoals gehoopt. De man die jarenlang stoïcijns de harten van de fans van Borussia Mönchengladbach veroverde, kon tegen Heracles Almelo nog niet echt bekoren. Stond met een timing-fout aan de basis van wat de 0-1 van Heracles had moeten zijn, en toen hij dat enkele minuten later opnieuw deed, viel die 0-1 alsnog. Wij vermoeden dat de verdediger geen kunstgras in zijn achtertuin heeft liggen, want vooralsnog is het nog geen gelukkig huwelijk tussen de twee. Aan Roel om te bewijzen dat het een incident was!
Hoge voorzetten vanaf de zijkanten: Nu horen we u al denken; hoge voorzetten, hebben we die van Roda gezien dan? Jazeker! Alleen waren ze veelal dusdanig hoog dat ze eerder een prooi waren voor de grensrechter dan een medespeler, of dusdanig laag dat de Heracles-verdedigers eenvoudig konden wegwerken. De balletjes van Rosheuvel waren nog tot daar aan toe, maar met name heren Boysen, Noor en Milec mogen er wat ons betreft op de training aan gaan werken. Roda vond aan de zijkanten goed de ruimte, maar zoals gezegd was het vervolg meestal matig.
Robey en de ‘nieuwe’ shirts: In de inleiding hadden we het over een niet nader te noemen shirtfabrikant. Voor het geval dat u hebt zitten slapen: die luistert naar de naam Robey. We vragen ons af of jullie als toeschouwer zondag in het Parkstad Limburg Stadion noemenswaardige verschillen hebben weten te ontwaren ten opzichte van de tenues in het vorige seizoen, want behalve het ronde kraagje (spectaculair!) waren die te verwaarlozen. Het is het klapstuk van de Koempelshirtgate en bovenal een enorme gemiste kans voor alle betrokken partijen.

Farshad Noor wordt aan zijn 'nieuwe' shirt vastgehouden.
Farshad Noor wordt aan zijn ‘nieuwe’ shirt vastgehouden.

SPELERSBEOORDELINGEN
Benjamin van Leer: 7,5 – Voorkwam op knappe wijze een eerdere goal van Navratil en heerste in de lucht.
Martin Milec: 5,5 – Tastte verdedigend een aantal keren volledig mis en de voorzetten waren ook niet je-van-het.
Roel Brouwers: 4 – Zie ‘Flop’
Frederic Ananou: 8 – Zie ‘Top’
Ard van Peppen: 6,5 – De constante Duracell-Peppie is het nog niet verleerd. Inspeelpasses mogen wel wat strakker.
Farshad Noor: 5 – Slordig in de passing en onhandige loopacties. Herstelde zich wel in de loop van tweede helft.
Tom van Hyfte: 6,5 – Sloop goed tussen de linies door en speelde functioneel. Nieuwe rol lijkt hem wel te liggen.
Adil Auassar: 7 – Zorgt voor power en deed het goed als gelegenheidsspits. Waarschuwingsschot op de paal en goede goal!
Mikhail Rosheuvel: 6,5 – Goede individuele acties in met name de eerste helft. Snelheid is een prima wapen.
Nestoras Mytides: 5,5 – Was wel actief maar kwam niet écht tot ontplooiing. Kon niet voor dreiging zorgen.
David Boysen: 6 – Eiste de bal vaak genoeg op en deed wel eens wat aardigs, maar vooralsnog niet meer dan dat.

Chris Kum: 6 – Speelde sober, maar daarmee wel sterker dan Brouwers. Dat was belangrijk voor de controle.
Daniel de Silva: 7 – Voetbalintelligentie spat bij vlagen ervan af. Goede passjes, mag wel medogenlozer.

Foto’s: Pro Shots

Comments (25)

  1. Kay van Geijn

    Cijfers liggen ver uit elkaar en een 4 voor Roel lijkt me wat overdreven, verder leuk verslag.

Comments are closed.