Top/Flop | Roda JC Kerkrade – Ajax

Een dag of twee na de wedstrijd komt Roda JC Live traditioneel met de rubriek Top/Flop. Hierin blikken we nog een laatste keer terug op de afgelopen wedstrijd, waarin een aantal positieve en negatieve zaken van de wedstrijd worden toegelicht. Tevens zijn hier de beoordelingen van de spelers door de redactie te vinden. Ditmaal kijken we terug op de wedstrijd van afgelopen zondag tegen Ajax.

TOP

Frederic Ananou: net als vorige week liet Ananou zien waarom hij de basisplaats centraal achterin verdient. Ajax lang onschadelijk houden is niet makkelijk, maar het lukte de verdediger heel behoorlijk. Net als zijn collega Ard van Peppen (zie hieronder) heeft hij daarmee bijgedragen aan een lang prima verloop van de wedstrijd. Het viel de Amsterdammers uiteindelijk zeker niet mee in Kerkrade.

Ard van Peppen: de vaste kracht op de backpositie tegenover hét talent van Ajax, Justin Kluivert. Wie had gedacht dat de jonge telg van de familie Kluivert een makkelijke middag tegemoet ging, had het uiteindelijk behoorlijk mis. Van Peppen wist Kluivert eigenlijk de hele wedstrijd prima in toom te houden en dat heeft een grote bijdrage geleverd aan het lang spannend houden van de wedstrijd. Chapeau!

FLOP

Ophef wissel Schahin: in veel media werden vragen gesteld omtrent de wissel van Dani Schahin, die net als tegen Excelsior een uitstekende wedstrijd speelde. Maar net als volgende week kan de spits nog geen hele wedstrijd volmaken – dat laat zijn huidige mate van fitheid simpelweg niet toe. Waarom er vervolgens zoveel ophef ontstond over het wisselen van Schahin na bijna een uur voetballen, is ons een raadsel.

Kansen Ajagun: hoewel Ajagun bij vlagen positief kan opvallen schort het de kleine voetballer nog altijd aan het afmaken van kansen. Ook tegen Ajax wilden een aantal heel behoorlijke mogelijkheden er niet in – iets wat in wedstrijden waarin je waarschijnlijk weinig creëert de ploeg duur kan komen te staan. Ajagun zal moeten verbeteren in de afronding om écht van meerwaarde te worden voor de ploeg.

Opkomsttune: De club gunde Korotaev voor de gelegenheid een andere opkomsttune, wat ten koste ging van een filmpje op het digitale scorebord waarin beelden uit de clubgeschiedenis worden getoond. In het kader van het behouden van de identiteit van de club is het opvallend dat juist dit fragment geschrapt is.

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 6,5 – Twee keer vissen was jammer voor Van Leer, maar eigenlijk valt daar niet heel veel over te zeggen. Zelfs in de beste topseizoenen is het niet altijd feest, zullen we maar zeggen.
Martin Milec: 6,5 – Deed zijn ding maar wist daarbij minder goed op te vallen dan zijn drie verdedigende collega’s. Desondanks een prima wedstrijd gevoetbald.
Frederic Ananou: 8 – Zie ‘Top’.
Christian Kum: 7,5 – Net als zijn buren op de defensieve linie prima werk afgeleverd en daarmee Ajax een moeizame wedstrijd bezorgd.
Ard van Peppen: 8 – Zie ‘Top’.
Mohamed El Makrini: 7 – Het lijkt erop dat El Makrini van meerwaarde gaat zijn voor de ploeg. Hopelijk zien we er de komende weken meer van.
Tom van Hyfte: 6 – De man die Roda naar de Eredivisie schoot valt de laatste weken een beetje buiten de boot met zijn beoordelingen. Het spel is prima, maar niet meer dan dat. We hopen eigenlijk op een grotere toevoeging aan het spel.
Abdul Ajagun: 5 – Zie ‘Flop’.
Mikhail Rosheuvel: 5 – Vorige week nog een van de gevierde mannen, nu was het weer een stuk minder. Is ook nogal een verschil of je tegen Excelsior of Ajax voetbalt, maar Rosheuvel was iets te onzichtbaar voor een voldoende beoordeling.
Dani Schahin: 7 – Liet weer zien de eerste keuze te zijn in de spitspositie en kon een uur prima spelen. Moest daarna vanwege beperkte fitheid weer pas op de plaats maken.
Mitchel Paulissen: 6 – Deed het beter dan zijn collega op de andere flank, maar ook Paulissen wist niet het verschil te maken. Toch een voldoende voor de inzet.