Top/Flop | Roda JC Kerkrade – NAC Breda

Van nul uit zes, naar zes uit twee. Waar drie weken eerder het Parkstad Limburg Stadion in mineur was na de nederlaag tegen Willem II, ontstond zaterdagavond in Kerkrade een ware vreugde-explosie. In de wekelijkse Top/Flop blikken we terug op Roda JC – NAC Breda (1-0).

Top
Ognjen Gnjatic – Wie in mei van dit jaar had gezegd dat Gnjatic eind oktober als sterkhouder van het middenveld een plek in de Top van deze rubriek zou krijgen, was waarschijnlijk raar aangekeken. Toch is het nu zo ver. Opvallend is dat het middenveld van Roda juist in de wedstrijden die hij miste door een blessure zo broos oogde. Tegen PEC Zwolle en Vitesse, met Gnjatic als centrale middenvelder, was het spel bij vlagen aardig. Deze wedstrijd was dus wellicht geen toevalstreffer, maar een signaal dat het middenveld van Roda JC dit seizoen sterke behoefte heeft aan die boomlange Bosniër, Ognjen Gnjatic.

Debuut Mario Engels – Een bekend spreekwoord luidt: de een z’n dood, is de ander z’n brood. Die vlieger gaat nu op voor Mario Engels. Dankzij de fikse blessure van Mitchel Paulissen kon de Duitser zijn basisdebuut maken en daarbij wist hij indruk te maken. Engels maakte een frivole indruk en zocht geregeld, met succes, zijn tegenstander op. Rendement was er nog niet, maar die potentie is er zeker. De jongeling maakt, als hij dit niveau vast kan houden, een goede kans op een basisplaats voor de rest van het seizoen.

Doorzettingsvermogen – Na de twee grote kansen van Engels en ook Simon Gustafson zal menigeen hebben gedacht: het maakt niet uit hoe lang Roda nog voetbalt, die goal zit er vandaag niet meer in. Die gedachte leek ook de spelers even te bekruipen, maar ondanks dat wisten de Kerkradenaren er een slotoffensief uit te persen. Dat leidde zowaar nog tot een doelpunt en dus tot drie levensbelangrijke punten. Een wijze les: laat het hoofd nooit hangen.

Flop
Doelgerichtheid – Buiten kijf staat echter dat met wat meer scherpte voor het doel dat slotoffensief niet nodig was geweest. Nu was NAC de tegenstander en verdween een vrije trap met een klein gelukje het doel in. Tegen betere tegenstanders kan Roda het zich niet veroorloven om zulke kansen om zeep te helpen als het zaterdagavond deed. Beide schoten verdwenen weliswaar centimeters naast het doel van Birighitti; naast is naast, en dat zal echt beter moeten. Bovendien was de slotfase met een voorsprong van 2-0 een stuk gemoedelijker verlopen.

Mohamed El Makrini – Waar de ene verdedigende middenvelder uitblonk, viel de ander juist enigszins door de bal. El Makrini beschikt absoluut over de juiste instelling, maar is bij tackles toch nog te vaak onbesuisd en gaat blind op zijn doel af. Bovendien leed hij in balbezit opvallend vaak balverlies. In potentie is de verdedigende middenveld precies de breker die nodig is, maar de timing zal echt beter moeten.

Zwakke start – Vroege tegendoelpunten zorgen voor een valse start op bezoek bij PSV en FC Utrecht, en ook in de thuiswedstrijd tegen Willem II. Dat had tegen NAC ook zo maar kunnen gebeuren, want al in de tweede minuut kregen de Bredanaars een flinke kans op de voorsprong. Dat was na vijf minuten niet anders, toen Ambrose volledig vrijstaand opdook voor Hidde Jurjus. Graag voortaan scherpte vanaf het begin, heren!

De cijfers
Hidde Jurjus – 7,5: keept nog steeds met de week beter en verrichte ook tegen NAC weer twee cruciale reddingen.
Ashton Götz – 6,5: aanvallend is het niet om over naar huis te schrijven, maar verdedigend verrichte Götz uitstekend werk.
Christian Kum – 6: verrichte nuttig werk, maar wel onopvallend. Dekte Ambrose vanaf de vijfde minuut keurig.
Adil Auassar – 7: brengt een belangrijk stuk ervaring in de defensie en was bovendien matchwinner.
Jannes Vansteenkiste – 7: heeft een beter loopvermogen dan Van Peppen en dat lijkt belangrijk te zijn in de strijd om wie de aanvallende linksback mag zijn.
Mohamed El Makrini – 5,5: zie ‘Flop’.
Simon Gustafson – 6,5: toont zo vaak dat hij kan voetballen, maar mislukkende hakjes worden nog altijd niet bijzonder gewaardeerd.
Ognjen Gnjatic – 8: zie ‘Top’.
Mikhail Rosheuvel – 6,5: blijft met zijn snelheid voor dreiging zorgen, maar het rendement is en blijft ontegenzeggelijk laag.
Dani Schahin – 7: wordt veel bekritiseerd, maar de resultaten worden wel beter met deze sterke Duitser in de spits.
Mario Engels – 7,5: zie ‘Top’.