Top/Flop | Roda JC Kerkrade – SBV Excelsior

Na weken creativiteit wat betreft het zoeken naar positieve hoogtepunten in een wedstrijd van Roda JC, is het na de eclatante 4-0 overwinning op Excelsior ineens een stuk makkelijker typen. Deze week gaan we in onze rubriek Top/Flop in op onder meer de lokale held van twee doelpunten en een regen aan voorzetten.

TOP

Mitchel Paulissen: onze lokale Limburgse held begon de wedstrijd op links en wist van daaruit de wedstrijd, zij niet geheel door eigen toedoen, naar zijn hand te zetten. De overtreding van Mattheij op Paulissen leidde tot de rode kaart die Excelsior de das om deed, waarna de geel-zwarte aanvaller met twee doelpunten een bijzonder groot aandeel had in de overwinning. Dat zien we uiteraard terug in zijn wedstrijdbeoordeling. Complimenten!

Voorzetten te over: waar het in voorgaande weken nogal aan schortte – kwalitatieve voorzetten of überhaupt voorzetten – hadden we nu zeker geen tekort aan. Met name via Mikhail Rosheuvel wist Roda JC vele malen voor gevaar te zorgen voor het doel van Warner Hahn en het leidde zelfs tot doelpunten. Het is fijn om na weken van aanvallende moeilijkheden nu eindelijk eens te zien hoe het plan zich uitwerkt als het gaat zoals het bedoeld is. Dat was genieten!

Wissels Anastasiou: er is in de afgelopen maanden links en rechts het nodige commentaar geweest op de handelingen die Anastasiou langs het veld deed, maar we kunnen over deze wedstrijd niet anders dan de loftrompet uit het raam hangen. De jongens die voor dit duel net buiten de basisploeg vielen – daaronder Daryl Werker en Thanasis Papazoglou – kregen alsnog enige speeltijd als invaller. Ook Bryan Verboom, waarvan velen hadden verwacht dat hij in de basis zou starten, kon rekenen op speelminuten. Zodoende werd er vertrouwen geschept naar dit drietal voetballers. Vertrouwen is iets dat iedereen in deze fase van de competitie en in deze situatie kan gebruiken – Anastasiou zag dat in en wist het op de juiste wijze toe te passen.

FLOP

Moeizame openingsfase: goed, vier tegen nul en een dominante wedstrijd, daar mag een mens natuurlijk niet over klagen. Maar toch, voordat de rode kaart voor Mattheij langskwam zag de wedstrijd er nog anders uit. In die achttien minuten wist Roda nog niet voor gevaar te zorgen en leek Excelsior het iets betere van het spel te hebben. Verder vermelden we dit vooral omdat de rubriek drie flop-puntjes vereist en we simpelweg niet veel kunnen verzinnen.

Onnodige kaarten: in een bijzonder leuke wedstrijd is het jammer als er onnodige fouten worden gemaakt. Die waren er zelden te vinden, maar het is jammer dat er toch een aantal gele kaarten aan het totaal werden toegevoegd die verre van nodig waren. Vooral de ‘protestkaart’ van Schahin deed bij ons de wenkbrauwen even fronsen. Zo’n kaart kan je later in het seizoen, als het er écht om gaat, duur komen te staan. Laten we hopen dat het niet zo ver komt.

Korte hoekschoppen: hoewel snel in de wedstrijd duidelijk werd dat Roda het van de voorzetten moest hebben én dat dat ook heel goed lukte, was het jammer dat uitgelezen voorzetten – hoekschoppen dus – bijzonder matig benut werden. Probeer zo’n bal gewoon voor te slingeren, jongens! Dan levert het meer gevaar op dan de korte hoekschopjes, die door Excelsior veelal makkelijk uitverdedigd konden worden.

Beoordelingen
Benjamin van Leer – 7,5: het was niet heel gebruikelijk dat onze doelman zo weinig te doen had deze avond, maar de keren dat het moest stond hij zijn mannetje – zoals we gewend zijn. Meer dan degelijke prestatie.
Martin Milec – 7: hield voor de rode kaart de zaak schoon en kwam daarna nimmer in de problemen.
Frederic Ananou – 7,5: liet zien waarom hij het seizoen in de basis begon. Negentig minuten stabiel.
Christian Kum – 7: met Kum weet je het nooit helemaal zeker, maar vanavond wel. Prima gevoetbald.
Ard van Peppen – 6: had iets te veel paniek in z’n spel en stifte één keer bijna de bal over Van Leer het doel in. Had iets meer rust mogen uitstralen – verder gespeeld zoals we van Ard gewend zijn: prima.
Tom van Hyfte – 6,5: kwam niet nadrukkelijk in het spel voor, maar ook niet in negatieve zin – dat is ook mooi.
Abdul Ajagun – 7: was met zijn drang naar voren en minder wilde spel meer een meerwaarde voor de offensieve linie dan voorgaande wedstrijden.
Adil Auassar – 5,5: viel iets uit de toon, we hadden een grotere aanwezigheid in het spel verwacht van Adil.
Mikhail Rosheuvel – 7: veel uitstekende voorzetten die zelfs tot een doelpunt leidde. Dat waren we niet gewend – een pluim is op zijn plaats.
Dani Schahin – 7,5: luisterde zijn eerste basisplaats van het seizoen op met de fraaie openingstreffer en was vervolgens nog een paar keer gevaarlijk. Minpuntje voor de onnodige gele kaart.
Mitchel Paulissen – 7,5: zie ‘Top’.

Header: Roda JC Live.