Top/Flop | Roda JC Kerkrade – Willem II

Het was slecht, het was dramatisch, het was beschamend. Roda kon tegen het zwakke Willem II nauwelijks een vuist maken en ging, zoals we allemaal weten, roemloos met 1-3 ten onder. Het zijn geen makkelijke tijden om supporter te zijn van Roda JC en het valt ook niet bepaald mee om na een dergelijke wanvertoning een Top/Flop-artikel bij elkaar te typen. Toch doen we ook deze keer een verwoede poging, al verruimen we deze keer onze eigen criteria. Verderop in het artikel zijn ook deze keer de traditionele beoordelingen weer te vinden.

TOP
Willem II: bij Roda JC Live proberen we, binnen de kaders van objectiviteit, altijd zoveel mogelijk een positief tegengeluid te leveren in tijden dat het allemaal niet zo lekker loopt. Daar is echter een ondergrens aan verbonden; wie die grens passeert, houdt eigenlijk vooral z’n lezers en zichzelf voor de gek. Daarom benoemen we deze keer geen positieve zaken wat betreft de thuisploeg van gisteravond, want die waren er simpelweg onvoldoende. We delen echter complimenten uit aan Willem II. De ploeg van Erwin v/d Looi wist het zwakke spel Roda bijzonder goed uit te buiten en was onherkenbaar als ploeg die voor deze wedstrijd ook nog op nul punten stond. Het was bijzonder volwassen van de Tilburgers hoe de druk vanaf de eerste minuut torenhoog was en dat leidde tot een meer dan verdiende voorsprong. Laat Roda JC hier alsjeblieft iets van leren, want een betere masterclass in omgaan met slechte tijden is eigenlijk niet denkbaar.

Thom Haye: een van de uitblinkers bij Willem II was zonder twijfel Thom Haye. De tweevoudig Europees Onder 17-kampioen is een van de vleugelspitsen van de Tilburgse formatie en hij vervulde zijn rol zaterdagavond met verve. We kunnen er kort over zijn: Thom Haye is een van de smaakmakers bij Willem II dit seizoen en het is voor hem mooi dat het tegen Roda werd omgezet in puntgewin. Voor Roda was dat iets minder prettig.

Etien Velikonja: voorafgaand aan dit seizoen was Etien Velikonja een voor velen onbekend gezicht op de vaderlandse velden. Dat is ook niet verwonderlijk, want de 28-jarige Sloveen lijkt nog altijd aan een recordpoging bezig wat betreft het aantal transfers in één voetbalcarrière. Willem II nam best een gok met het aantrekken van de aanvaller, maar zal na de wedstrijd tegen Roda ongetwijfeld bijzonder tevreden zijn over de voormalig international. Twee doelpunten mocht Velikonja bijschrijven in het Parkstad Limburg Stadion, waarmee de basis werd gelegd voor de Brabantse driepunter. Onbekende voetballers die een meerwaarde blijken te zijn in de basis – dat hebben we in Kerkrade de afgelopen jaren helaas niet veel gezien.

FLOP
Defensieve janboel: in tegenstelling tot positieve highlights zijn er over de ploeg van Ronald Molenaar wel een heleboel negatieve highlights te benoemen. Een deel van al deze zaken kan makkelijk worden gevangen met de term ‘defensieve janboel’. Want dat was het zonder twijfel tegen Willem II. Roda kon in de eerste helft geen moment onder de Tilburgse druk uitkomen en werd bij vlagen compleet uit de voetbalbroeken gespeeld door de tricolores, die verdiend op 0-3 wisten te komen in de eerste helft. Wij houden er niet van om één persoon volledig af te branden, maar we denken dat Ard van Peppen op zich het nodige werk te verzetten heeft voor de komende wedstrijden. Met de wijze waarop door hem werd verdedigd red je het midweeks tegen Capelle ook niet, kunnen wij u melden.

Mitchel Paulissen: achterin leek het nergens op, voorin was het nauwelijks beter. Mitchel Paulissen werd lang gezien als het jeugdexponent van de Kerkradenaren, maar de tijd dat de aanvallende middenvelder kon worden omschreven als ’talent’ is inmiddels wel een keer voorbij. De 24-jarige Kerkradenaar moet wekelijks presteren, maar lijkt dat vooral dit seizoen lang niet altijd op te kunnen brengen. De reden hiervoor kan van alles zijn, maar op dit moment is Paulissen meer een beperking dan een meerwaarde voor Roda JC – en dat moet snel veranderen.

Wisselbeleid: er moest wat gebeuren in de rust, gegeven de 1-3 stand op het bord en het desastreuze spelverloop dat daarbij hoorde. Een achterstand van twee doelpunten was bovendien niet volledig kansloos met de juiste tactische omzettingen en een paar versnellingen hoger speltempo. Waarom echter Jorn Vancamp, die zich de hele wedstrijd drie slagen in de rondte rende en soleerde in zijn drang naar de goal van Willem II, eruit moest is ons echter een raadsel. Zijn vervanger Van Velzen maakte er in de tweede helft niks beters van. We zullen het maar plaatsen in de categorie “je moet toch wat”, want we zijn zelf nog steeds op zoek naar een verklaring. Enfin.

Beoordelingen
Hidde Jurjus – 5: viel door de defensieve malaise lang niet alles aan te rekenen aan de desastreuze eerste helft, maar wist anderzijds zelf ook niet of nauwelijks verschil te maken. Net geen voldoende.
Ashton Götz – 4: zie ‘Ananou’.
Frederic Ananou – 3,5: zie ‘Werker’.
Daryl Werker – 4,5: ging mee in de chaos achterin en presteerde zodoende compleet Eredivisie-onwaardig.
Ard van Peppen – 2,5: zie ‘Flop’.
Tsiy William Ndenge – 4: zie ‘Gustafson’.
Simon Gustafson – 4,5: zie ‘El Makrini’.
Mohamed El Makrini – 4: werd compleet overlopen op het middenveld door een tegenstander die voor zaterdagavond vooral zelf overlopen werd. Schrikbarend.
Mikhail Rosheuvel – 4: kon aanvallend nauwelijks tot geen potten breken. Doelpuntje tegen het rustsignaal aan was leuk, maar daar hield het mee op.
Jorn Vancamp – 5: werkte zich drie slagen in de rondte en werd vervolgens onverklaarbaar gewisseld. Had van grotere waarde kunnen zijn.
Mitchel Paulissen – 2,5: – zie ‘Flop’.
Dani Schahin (46′) – 5: vormde een extra aanspeelpunt na de rust, maar dat werd eigenlijk nauwelijks goed benut.
Gyliano van Velzen (46′) – 5,5: wist af en toe voor enige dreiging te zorgen, maar in z’n eentje kon ‘ie daar natuurlijk niet gek veel mee. Wel aardig.

Header: Roda JC Live.