Trost: “Clubbelang staat boven dat van René Trost”

De toch al pijnlijke ontwikkelingen bij Roda JC in de afgelopen dagen en weken kregen dinsdagavond een climax met het vertrek van hoofdtrainer René Trost bij de club. De 50-jarige oefenmeester stapte zelf na de desastreuze nederlaag bij Sparta (6-0) naar de clubleiding toe, om vervolgens tot de conclusie te komen dat het einde verhaal was. “Op een gegeven moment komt het clubbelang boven het belang van René Trost te staan”, zegt hij tegen L1.

“Misschien dat ze het nu uiteindelijk toch halen”
Bij het gesprek met de clubleiding, dat dinsdagochtend plaatsvond, constateerde Trost dat het beter zou zijn wanneer ‘een ander het stokje zou overnemen’. “Misschien dat de nieuwe man het net iets anders kan neerzetten, waardoor ze het uiteindelijk toch halen. De vraag was nu namelijk: ben je in staat om over een paar weken optimaal in de play-offs te staan? Daar had ik mijn twijfels over”, aldus Trost. Voorlopig nemen de assistenten Rick Plum. Regillio Vrede en Robert-Jan Zoetmulder de honneurs waar bij de Kerkraadse club. Directeur Wim Collard heeft aangegeven dat er alleen een nieuwe hoofdtrainer zal komen wanneer deze voor langere tijd wordt vastgelegd; de club gaat niet voor het restant van de competitie een zogeheten ‘stroman-constructie’ aan.

Vertrek met opgeheven hoofd
Trost, ofwel Butcher, zag na de declassering in Rotterdam geen uitweg meer: “We hebben na de winterstop te veel verloren, dat kan gewoon niet als Roda zijnde. Het is absoluut zonde. Ik wist natuurlijk van tevoren dat het een zware opgave zou worden, zeker met N.E.C. dat alles wint.” Desalniettemin koestert hij geen wrok tegenover de spelers en het clubbestuur waarmee hij tot de dag van vandaag samenwerkte. “Ik hoop dat ze zondag weer winnen. Zodat ik het gevoel heb, als het straks toch lukt, dat m’n keuze de goede is geweest”, zegt de Kerkradenaar. Hij zal hoe dan ook komend weekeinde op de hoofdtribune van het Parkstad Limburg Stadion aanwezig zijn. “Ik heb geen misdaad begaan, hé. Ik ben hier door de grote deur naar binnen gekomen en ik wil ook door de grote deur naar buiten.”

Salaris niet doorbetaald
Trost gaf verder nog aan ‘met alle spelers door één deur te kunnen’. Bovendien sluit hij een terugkeer bij de club, op een later moment, niet uit. Het contract van de hoofdcoach liep door tot de zomer van 2016, maar de club zal niet zijn salaris doorbetalen. Wél krijgt Trost een kleine, contractueel vastgelegde vergoeding van de eerstedivisionist.

Foto: Roda JC Live archief