Trost: “Oss van de roze wolk afhalen”

Vanavond speelt Roda JC Kerkrade de eerste wedstrijd in de dubbele speelronde van dit weekend. Op vrijdagavond is in Noord-Brabant FC Oss de tegenstander. Trainer René Trost blikt in gesprek met Roda JC Club TV vooruit op de wedstrijd.

Teleurstelling
Allereerst blikt de trainer terug op het duel met De Graafschap. Die wedstrijd eindigde in een teleurstellend 1 – 1 gelijkspel. “Ik vind dat als we thuis spelen, we altijd moeten gaan voor de overwinning. Tegen De Graafschap hebben we twee verschillende helften gezien. De eerste was van onze kant zeker niet verkeerd. Ze spelen in een lastig systeem, maar we hebben nauwelijks iets weggegeven en veel kansen gecreëerd in de eerste helft. We maakten alleen te weinig goals. Bovendien moeten we een penalty krijgen en zij een rode kaart.” Bij rust leek er dan ook nog weinig aan de hand met een 1 – 0 voorsprong. “Toch was iedereen teleurgesteld. In de tweede helft roepen we het dan over onszelf af. Bovendien valt de goal op een vervelende manier; die vrije trap mag er nooit in. Gelukkig kunnen we in de laatste twintig minuten er nog een offensief uit persen, maar we laten het na de wedstrijd te beslissen dan. Ik kan me voorstellen dat het publiek niet tevreden is. Het was voor ons ook een teleurstelling.”

Roda lijkt dan ook aan één doelpunt nooit genoeg te hebben. Trost relativeert dat. “Je merkt ook wel dat als je 2 – 0 hebt, het publiek 4 – 0 wil hebben. De jongens spelen ook wel eens met de gedachte om 1 – 0 of 2 – 0 over de streep te trekken. Dat is dan misschien wel zakelijk en niet mooi, maar soms moet het. De spelers voelen dan ook druk om de voorsprong uit te breiden, maar dat hoeft niet, want het gaat om winnen. Als we meer scoren is dat meegenomen, maar dat zit er momenteel nog niet in, dus is het zaak om in ieder geval te winnen.”

Roze wolk
Tegenstander FC Oss is aan een sterke serie bezig – en bovendien kersvers periodekampioen. Trost verwacht dan ook een lastige wedstrijd. “Oss zit op een roze wolk. Hun doelstellingen zijn anders, zij presteren boven verwachting. Aan ons is de taak om ze daar vanaf te knetteren. Bij FC Eindhoven hebben we dat een paar weken geleden ook gedaan. Ik zie ons in Oss absoluut winnen, maar het ligt aan onszelf. De laatste weken zit het hem in het scorend vermogen; dat moet omhoog en daar hebben we deze week weer keihard op getraind.”

Dat zal dan moeten zonder een hele rits geblesseerde spelers. “We hebben aardig wat pech in de personele sfeer. Guy Ramos heeft al langer last, bij Cicilia valt het wel mee, denk ik. Höcher was er tegen De Graafschap eindelijk weer eens bij, maar heeft toen een kuitblessure opgelopen, die hem mogelijk één of twee weken aan de kant houdt. Die ben je allemaal weer kwijt en bovendien heeft Plat nog steeds een rugblessure. Toch hebben we nog altijd genoeg mensen over om de klus te klaren.”

De speelstijl zal tegen FC Oss iets anders zijn dan afgelopen zondag tegen De Graafschap. “Bij de groep was vrij snel bekend hoe we gingen spelen. Dat verschilt niet zo heel veel met de wedstrijd tegen De Graafschap, maar we willen wel iets anders gaan voetballen. Op een enkele plaats zullen we daarom gaan wisselen. Ik wil proberen om meer constanten te vinden in onze speelstijl.”

Foto: Pro Shots