Voorbeschouwing | Lastig uitduel bij Brabantse seizoensrevelatie

Wisselvalligheid kent geen tijd, maar voor wisselvalligheid is in deze fase van het seizoen ook geen tijd. Het afrekenen met concurrenten blijft een probleem voor Roda JC, dat komende vrijdag afreist naar de grootste verrassing van het huidige seizoen. Het beperkte FC Oss, vorig jaar slechts negentiende in de eindrangschikking, is bezig aan een fraai seizoen en is hard op weg om de top vijf te bestormen om zo een gooi te doen naar een plekje in de finaleronde van de nacompetitie. Roda JC Live blikt vooruit op deze kraker in het noordoosten van Brabant, aanstaande vrijdag.

De club: FC Oss
Voetbalvereniging Tot Ons Plezier (TOP) werd opgericht in de late jaren twintig. Het werd in de jaren vijftig een van de clubs waarmee de KNVB in 1954 begon met het opzetten van profvoetbal in Nederland, maar dat werd sportief geen succes: na twee seizoenen in de Tweede Divisie werd besloten om terug te keren naar de amateurs, om daar te blijven tot 1991. Een marktonderzoek wees uit dat er voldoende draagvlak zou zijn voor profvoetbal in het stadje en dus keerde de club na bijna een halve eeuw terug bij de profs in de Eerste Divisie. Enkele jaren later veranderde de clubnaam in TOP Oss en in dezelfde periode ontwikkelde de club zich tot een stabiele middenmoter, tot een keer zelfs bijna de nacompetitie werd bereikt.

Aan het einde van de eeuw zakte de club ver terug tot de kelder van de Eerste Divisie. Terwijl het stadion werd verbouwd naar diens huidige staat. De prestaties bleven wisselvallig tot aan het begin van de huidige eeuw ineens een periodetitel werd binnengehaald. Dat leidde uiteindelijk tot een historisch tweeluik tegen NAC Breda, waarin de geelzwarten pas in de verlenging van het beslissingsduel het verschil wisten te maken. Het succesvolle seizoen bleek een incident, want naderhand zakte de ploeg weer terug tot in het rechterrijtje van de competitie.

In 2009 onderging de club een rigoureuze gedaantewisseling: TOP Oss werd FC Oss, het logo veranderde en de beloftenploeg werd samengevoegd met dat van N.E.C. Dat jaar degradeerde de ploeg door chaos met het faillissement van SC Veendam en de probeersels van de Topklasse naar de amateurs, waar het via de afdelingstitel van de Topklasse Zondag na één seizoen weer wist te promoveren naar de profs. In de jaren erna acteerde de ploeg weer in de welbekende middenmoot met uitschieters naar de kelder van de divisie.

Accommodatie
Het huidige stadion van FC Oss werd zoals gezegd verbouwd aan het einde van de vorige eeuw. Dat leidde tot de huidige capaciteit van 4.700 plekken, welke allen overdekte zitplaatsen zijn. ‘Het Osse Kuipje’ bestaat uit drie tribunes aan beide lange zijden en één korte zijde. De huidig naamgever Frans Heesen is eigenaar van voormalig sponsor Heesen Yachts. Dit bedrijf heeft diens naam niet meer verbonden aan de club, maar de club heeft naar eigen zeggen zodanig veel aan Heesen gehad dat het stadion de naam van de eigenaar heeft gekregen. Naast FC Oss maakt ook de hoofdklasser SV TOP gebruik van het kunstgrasstadion.

Historie
Slechts zelden speelden Roda JC en TOP/FC Oss in een competitief duel tegen elkaar. De eerste ontmoeting vond plaats in 1992, toen TOP de Limburgers met maar liefst 5-1 uit het nationale bekertoernooi kegelde. Het enige andere officiële duel was het heenduel in de huidige competitiejaargang in Kerkrade.

Eerder dit seizoen
FC Oss speelt het hele seizoen al vlot aanvallend voetbal, iets wat sterk tot uiting kwam in het duel in Kerkrade. In een waar doelpuntenfestijn wist Roda JC de zege met hangen en wurgen over de streep te trekken: 4-3. De Ossenaren stonden al vlot op een 0-2 voorsprong, waarna Roda JC alle zeilen moest bijzetten om de bezoekers bij te kunnen halen. Na een uur was de schade echter hersteld, waarna Roda met nog twee goals voldoende marge had om ondanks een derde tegendoelpunt de zege binnen te halen.

Vormverhoudingen
Na de knappe zeges tegen Eindhoven en Volendam leek Roda JC goed op weg om de tweede plek definitief naar zich toe te trekken, maar inmiddels is de situatie gewijzigd en is de wisselvalligheid weer terug in het Parkstad Limburg Stadion. Het buitengewone N.E.C. bleek veel te sterk en subtopper De Graafschap pakte afgelopen zondag een punt in Limburg. Zodoende wist concurrent FC Eindhoven diens opgelopen schade van het onderlinge duel onschadelijk te maken en heeft het Roda naar de derde plek gedirigeerd. De voorsprong op achtervolger FC Volendam is met vijf punten vrij ruim, maar de consistentie moet worden teruggevonden voordat de lange lijst subtoppers daadwerkelijk dichtbij komt.

FC Oss beleeft ondertussen een historisch seizoen en dendert na het winnen van de derde periode door naar mogelijk zelfs de belangrijke top vijf in de eindrangschikking. Door misstappen van onder meer Sparta en FC Emmen bevinden de Ossenaren zich inmiddels op de zesde plek. Ondanks het verlies van topscorer Kevin van Veen aan het Engelse Scunthorpe United gaat de ploeg van trainer Will Boessen onverminderd verder met punten pakken: na drie zeges uit de laatste drie wedstrijden staat de teller inmiddels op 46 competitiepunten; elf minder dan Roda JC Kerkrade.

Vermoedelijke opstelling
Guy Ramos, Marc Höcher, Johan Plat en Brian Jacobs trainden tijdens de training van donderdag niet mee. Nayib Lagouireh keert terug in de basis. Dit gaat ten koste van Frank Demouge.

Opstelling: Verbist – Monteyne, Biemans, Swinkels, van Peppen – Faik, van Hyfte, Paulissen- Lagouireh, Jansen, E. Gyasi.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 0-1 (Jeroen), 1-2 (Luc), 2-1 (Sem), 3-1 (Robbert).
Een week na de thuiswedstrijd tegen De Graafschap wordt de uitwedstrijd tegen FC Oss afgewerkt. Van de Brabanders werd voorafgaand aan het seizoen weinig verwacht. Met dank aan de inmiddels naar Engeland vertrokken doelpuntenmachine Kevin van Veen wisten de Ossenaren echter al een heel eind te komen; vorige week werd zelfs de periodetitel gewonnen dankzij een 1-0 overwinning tegen Fortuna Sittard en een beetje mazzel op de andere velden. Oss speelt fanatiek aanvallend voetbal en schuwt niet om hoger geplaatste tegenstanders onder druk te zetten. Roda JC kan het daarom zomaar heel lastig gaan krijgen in het Frans Heesen-Stadion. De voorspellingen van de redactie lopen uiteen van een krappe overwinning naar een duidelijke nederlaag.

De wedstrijd tussen FC Oss en Roda JC Kerkrade wordt live uitgezonden door FOX Sports op kanaal 3. Wie niet over deze zender beschikt en niet in het Frans Heesen Stadion aanwezig kan zijn, kan de wedstrijd toch live volgen met het live-verslag via ons Twitterkanaal: www.twitter.com/rodajclive.

Foto: fcoss.nl

Comments (1)

  1. Ig vrees …

    3 – 1

    sorry

Comments are closed.