Uitglijden geen optie in klassieke bananenschilwedstrijd

Nog nooit ging Roda JC met de volle buit weg van De Herdgang. Dit seizoen moet dat anders zijn: nieuw puntenverlies tegen Jong PSV is in de promotierace geen optie.

Alle Kerkraadse supporters die vrijdag met hoge verwachtingen het schakelprogramma aanslingerden, kwamen bedrogen uit. Zowel Willem II als FC Groningen maakte geen fout, al is het nog afwachten wat de Groningers maandag presteren in de inhaalwedstrijd tegen FC Emmen. In ieder geval lijkt de druk dit weekend nu bij de ploeg van Bas Sibum te liggen. Als er dan toch nog iets positiefs uit de vrijdagavond te halen valt: ADO Den Haag lijkt door de nederlaag tegen FC Groningen definitief afgehaakt in de strijd om de bovenste twee plekken.

Driestrijd
Zo ontwikkelt zich een driestrijd tussen Willem II, Roda JC en FC Groningen om de promotieplaatsen, met het verrassende FC Dordrecht als dark horse. Voor de cardiologen in Zuid-Limburg is het niet te hopen dat die strijd leidt tot een apotheose op de laatste speeldag, wanneer Groningen en Roda elkaar treffen. Dat betekent dat de Kerkradenaren vooral geen fouten moeten maken en dan maar moeten hopen op misstappen van de concurrentie.

Dat geen fouten maken lukt in de afgelopen weken heel behoorlijk, en ook tegen Jong PSV is de opdracht weer helder: winnen. Nu is dat, ongeacht de plek op de ranglijst, eigenlijk altijd de opdracht tegen een beloftenteam, maar bij deze wedstrijd ligt die opdracht wat gevoeliger. Zes ontmoetingen, nul overwinningen. Tot vrijwel exact een jaar geleden leek het een zekerheidje te zijn dat Jong PSV – Roda JC in een gelijkspel eindigde, maar afgelopen jaar ging Roda voor het eerst echt de boot in op De Herdgang. 5-1 werd het. Bovendien verloor Roda dit seizoen de uitwedstrijden tegen Jong FC Utrecht en Jong AZ, terwijl Jong Ajax nog op de rol staat.

Internationals
Er is ook hoop. In de voorbereiding rekende Roda in Eindhoven overtuigend af met Jong PSV en ook de thuiswedstrijd in de competitie werd gewonnen (2-1). Bovendien zullen de rood-witten weinig eerste elftalspelers opstellen, want PSV speelt zowel op zaterdag als op dinsdag in de Eredivisie. Daarnaast verkeert Jong PSV niet in een al te beste vorm. De beloften bivakkeren op de achttiende plaats en wonnen maar één van de laatste zes wedstrijden.

Roda kan daarentegen bogen op een uitstekende vorm en is zeven wedstrijden ongeslagen. Ten slotte keren bij de Kerkradenaren de internationals terug van afwezigheid: Václav Sejk, Enrique Peña Zauner en Calvin Raatsie starten waarschijnlijk alle drie in de basis. Op het middenveld ontbreekt wederom Rodney Kongolo, net als Wesley Spieringhs, die wel de groepstraining deze week hervatte. Een gelegenheidsmiddenveld met Lucas Beerten en Joey Müller is daarom weer een logische optie. De wedstrijd in Eindhoven begint maandagavond om 20:00 uur en is live te volgen via ons X-account.

Verwachte opstelling Roda JC: Raatsie – Reith, Röseler, Didden, Bijleveld – Beerten, Ould-Chikh, Müller – Van der Heide, Sejk, Zauner.

Foto: Roda JC Live