Van der Luer: “Stiekeme 1-0 door eigen doelpunt Excelsior”

Morgen treedt Roda JC in de kwartfinale van de KNVB Beker aan tegen Excelsior. Voor het (online) blad Helden reden om eens te gaan praten met Roda-coryfee Eric van der Luer over Roda’s succesvolle bekertoernooi tot dusver, maar eveneens over de wisselvalligheid in de afgelopen weken. “Je moet de KNVB Beker met beide handen aangrijpen om de droevige stemming wat weg te werken”, aldus de oud-speler.

Van der Luer is zeer te spreken over de prestaties van de club in de KNVB Beker. “Ik denk dat de bekerwedstrijden tegen sc Heerenveen en PSV verdiend zijn gewonnen. Heerenveen speelde met een B-elftal en probeerde de achterstand in het laatste half uur weg te werken. Maar dat is heel moeilijk, als je zo bent begonnen aan de wedstrijd. Die liepen bij ons tegen de lamp aan. Ook PSV stelde op enkele posities wisselspelers op. Het leek niet alsof ze écht wilden winnen, en wij zijn bij Roda JC dan in staat om tot grote hoogte te stijgen.” Het contrast tussen de bekerstunt en de pijnlijke nederlagen in de competitie tegen RKC (3-0) en Fortuna (1-3) zet ook de ex-middenvelder aan het denken. “In de competitie verloren we weer van de nummer laatst en voorlaatst… Het maakt wel uit in welke competitie je speelt. In de Jupiler League voetbal je op een ander niveau dan in de KNVB-Beker. Het gaat daar niet om één wedstrijd.”

“Beker mooie kans, prioriteit bij competitie”
Is een gebrek aan motivatie dan de oorzaak? Van der Luer: “Ik weet niet of we echt boven onszelf uit zijn gestegen. Voor mij waren vroeger de wedstrijden tegen Excelsior, Volendam en Veendam de lastigste wedstrijden. Ondanks dat bij mij motivatie nooit echt een probleem was, ging ik dat soort wedstrijden toch anders in dan de topwedstrijden. Dat gebeurt absoluut niet bewust, ook tegen Fortuna Sittard (red. Roda JC verloor met 3-1) niet. Maar ja, de beker is wel een mooie kans om de clubkas te spekken. Zo eerlijk moet je ook zijn.”

Het bekertoernooi is volgens de voormalig aanvoerder dan ook de uitgelezen gelegenheid om de zaken (deels) recht te trekken, zeker na de zeperd tegen de streekgenoot van afgelopen zondag. “De beker is eigenlijk dit seizoen de enige reden tot euforie. Je moet die met beide handen aangrijpen om de droevige stemming wat weg te werken.” Desalniettemin deelt hij de mening van hoofdtrainer en voormalig teamgenoot René Trost over waar de belangen voor de club liggen. “Ik snap hem helemaal. De prioriteit ligt voor de club écht bij het promoveren. De financiële nood is nogal groot, dat heeft te maken met de afgelopen twee jaar. De begroting ging flink terug, maar de uitgaven zijn nog steeds groter dan de inkomsten, dus het is zaak om snel terug te komen. Ik vind het een normale en redelijke gedachtegang dat de prioriteit bij de competitie ligt.”

“Het wordt morgen moeilijker dan tegen PSV of Heerenveen”
Van der Luer zou het dan ook niet vreemd vinden wanneer de thuisploeg morgen niet met haar vaste basiselftal aan de aftrap verschijnt. “Gezien het feit dat het promoveren zo belangrijk is, zou ik toch kiezen om in de beker geen gekke dingen te doen. Afgelopen weekend hebben we drie basisspelers gemist (Ramos, Faik en Gyasi, red.), en dat merk je dan toch ook wel meteen.” Hoewel hij een moeilijk duel verwacht, denkt Van der Luer dat de geel-zwarten morgen toch aan het langste eind zullen trekken tegen Eredivisionist Excelsior. “Het wordt moeilijker dan tegen PSV of Heerenveen, toen hoefden we niet het spel te maken. Maar dat zal tegen Excelsior anders zijn. Het zou zomaar kunnen dat zij hetzelfde gaan voetballen als de lastige Jupiler League-clubs. Ik denk dat het een stiekeme 1-0 wordt, door een eigen doelpunt van Excelsior. Haha.”

Foto: Roda JC Live archief