Voorbeschouwing | Strijd om halve finale even belangrijker dan competitiezorgen

Morgenavond om 18:30 barst in het Parkstad Limburg Stadion de strijd om een ticket voor de halve finale van de KNVB-beker los. Roda JC Kerkrade ontvangt dan in haar eigen stadion het Rotterdamse Excelsior. Roda JC Live blikt vooruit op de clash tussen de twee cupfighters.

Excelsior

Volslagen onverwachts promoveerde de kleinste club van Rotterdam afgelopen zomer weer naar de Eredivisie. Na het vertrek van Jon Dahl Tomasson – waar die naartoe ging, mag bekend zijn – nam Marinus Dijkhuizen de taken over bij de Kralingers en dat heeft ze geen windeieren gelegd. Onder zijn hoede verloor Excelsior nog maar drie wedstrijden, en via de nacompetitie werd promotie naar de Eredivisie afgedwongen. FC Den Bosch en RKC Waalwijk moesten hun meerdere erkennen in de club.

Dit seizoen is de taak voor succestrainer Dijkhuizen dan ook duidelijk: handhaving is het enige doel voor de club. Dat gaat tot nu toe goed. Uit de eerste negentien wedstrijden van het seizoen werden twintig punten gehaald en daarmee staat de club op een verdienstelijke dertiende plaats in de Eredivisie. Handhaving zou in alle opzichten een uitstekende prestatie zijn, en daar lijken de Kralingers dan ook hard naar op weg.

Een vast verblijf in de Eredivisie zou een ongekende luxe voor Excelsior betekenen; de laatste jaren bleef hun aanwezigheid in ’s lands hoogste divisie steeds beperkt tot hoogstens twee seizoenen. De laatste keer dat Excelsior langer Eredivisievoetbal speelde, was van 1982 tot en met 1987. Ook in de Eerste Divisie zijn de resultaten nooit constant; of er wordt heel laag geëindigd, of men eindigt heel hoog. Tekenend is dat de ploeg in het seizoen voor de laatste promotie nog als vijftiende eindigde in de Jupiler League.

Accommodatie

Haar thuiswedstrijden speelt Excelsior op het kleine Woudestein. Het stadion, dat plaats biedt aan 3.531 toeschouwers, is al sinds 1902 de vaste thuisbasis van de club. De laatste renovatie dateert van het einde van de vorige eeuw; van 1997 tot 2000 stond het stadionnetje in de steigers. Woudestein is het kleinste betaald voetbalstadion van Rotterdam, op gepaste afstand van Het Kasteel (Sparta) en De Kuip (Feyenoord).

Historie

Roda JC Kerkrade

Excelsior

2

Gespeeld 2

2

Gewonnen 0
0 Gelijk

0

0 Verloren

2

6 – 0 (6) Doelsaldo

0 – 6 (-6)

Roda JC Kerkrade kwam in de KNVB-beker pas twee keer eerder in actie in het eigen stadion tegen Excelsior. Dat was beide keren in deze eeuw, te weten in 2004 en in 2007. Beide wedstrijden eindigden in een 3-0 overwinning voor de thuisploeg; Roda heeft statistisch gezien dan ook niets te vrezen van de tegenstander van woensdagavond.

In de voorbereiding van het huidige seizoen troffen de beide ploegen elkaar in Barendrecht. Daar won Roda verrassend makkelijk van de Eredivisionist: 1-4. Excelsior werd in het dorpje bij vlagen volledig weggetikt door de Kerkradenaren, voor wie Van Hyfte (twee keer), Paulissen en Jacobs scoorden. Namens Excelsior scoorde Stans.

De laatste competitieontmoeting tussen de twee clubs dateert van 17 maart 2012: toen was Excelsior, dat in dat seizoen degradeerde, verrassend op Woudestein met 2-1 te sterk. In de heenwedstrijd van die competitie was het beeld omgekeerd; Roda JC evenaarde toen haar grootste thuisoverwinning ooit in de Eredivisie: 7-0.

Road to…

Roda JC Kerkrade

Excelsior

sc Heerenveen (thuis, 2-1)

tweede ronde AFC (uit, 0-2)
Sparta (thuis, 4-2 n.v.) derde ronde

WKE (uit, 0-3)

PSV (thuis, 3-2 n.v.) achtste finale

NAC Breda (thuis, 6-0)

 

Vorm

Excelsior’s seizoenshervatting is wisselvallig geweest. Allereerst werd Heracles Almelo, toch wel redelijk verrassend, met 0-3 verslagen in Overijssel. Een week later mocht Excelsior wederom een uitwedstrijd spelen, maar toen bleek mede-promovendus FC Dordrecht plotseling weer met 1-0 te sterk. Dit was pas Dordts eerste thuisoverwinning van het seizoen, wat wel aangeeft hoe groot de verslagenheid was bij Excelsior na afloop.

Wie de bekerwedstrijd tegen PSV meeneemt, zal de seizoenshervatting van Roda JC als ‘wisselvallig’ aanmerken. Wie alleen naar de competitie kijkt, zal eerder het woord ‘dramatisch’ willen gebruiken. Van de hekkensluiter RKC Waalwijk en van aartsrivaal Fortuna Sittard werd kansloos verloren: in Waalwijk werd Roda met 3-0 weggevaagd, terwijl Fortuna in Kerkrade met 1-3 te sterk bleek. Dat Roda JC tussendoor nog met 3-2 van PSV won, was slechts een schrale troost voor de meesten: promotie is immers het ultieme doel.

Wedstrijdinformatie

Bij Roda JC ontbreekt een viertal spelers door blessures: aanvoerder Guy Ramos, buitenspeler Brian Jacobs en de spitsen Frank Demouge (rugblessure) en Johan Plat zijn morgen niet inzetbaar. Ramos is wel dichtbij een rentree in de wedstrijdselectie en hoopt zondag in de streekderby tegen MVV Maastricht weer aan de aftrap te staan. Coach René Trost kan morgen wel weer beschikken over Hicham Faik en Edwin Gyasi. Zij hielden lichten klachten over aan het bekerduel tegen PSV en misten daardoor de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. De kans is groot dat zij morgen direct in de basis starten, aangezien Trost heeft aangegeven dat de Kerkradenaren er alles aan zullen doen om door te stoten naar de halve finale. Benjamin van Leer zal, zoals bij alle bekerduels al het geval was, onder de lat staan bij de Kerkradenaren.

Excelsior-coach Marinus Dijkhuizen beschikt over een fitte selectie. Door de terugkeer van vleugelverdediger Khalid Karami, die er een tijdje uit lag door een blessure en afgelopen zaterdag tegen FC Dordrecht (1-0 nederlaag) niet inzetbaar was, heeft de oefenmeester zelfs nog een extra optie voor de invulling van zijn defensie. Ten opzichte van het duel met de hekkensluiter van de Eredivisie zal het basiselftal van de Kralingers op ten minste één positie gewijzigd worden: keeper Alessandro Damen krijgt morgen de voorkeur boven Gino Coutinho.

Vermoedelijke opstellingen
Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Biemans, Werker, Van Peppen – Faik, Van Hyfte, Pluim – Höcher, Jansen, Gyasi.
Excelsior: Damen – Bovenberg, Fischer, Mattheij, Kuipers – Kruys, Bruins, Stans, Auassar – Van Mieghem, Van Weert.

De wedstrijd staat onder leiding van Reinold Wiedemeijer, die geholpen wordt door de assistenten Van de Ven en Geutjes en vierde official Boonman. Daarnaast zullen bij dit bekerduel een vijfde en zesde official bij de doelen ingezet worden. Deze taak wordt morgen vervuld door de heren Kamphuis en Mulder.

De redactie voorspelt
Luc: 4-0 | Sem: 4-2 (na verlenging) | Robbert: 1-2 | Jeroen: 1-1 (Excelsior wint na strafschoppen)

Ook u weet inmiddels dat er geen pijl valt te trekken over hoe Roda voor de dag komt. Nederlagen tegen RKC en Fortuna afwisselen met een zege op PSV, dat had zelfs de Roda JC Live-redactie niet kunnen verzinnen. Het gevolg is dat we het voor de verandering niet met elkaar eens zijn over een al dan niet goede afloop van deze kwartfinale; de voorspellingen bevatten een dikke zege voor Roda, een overwinning voor Excelsior binnen de 90 minuten, een verlenging en een strafschoppenserie. Wat gaat het worden? Het antwoord krijgen we morgenavond van de spelers.

Foto: Pro Shots