Van Veldhoven: “Werken met de centen die we hebben”

Harm van Veldhoven wacht een roerig begin als technisch directeur van Roda JC Kerkrade. In een recordtempo zal er een trainer en een bataljon spelers gecontracteerd moeten worden. De Belg toont zich tegenover FOX Sports realistisch: “We moeten creatief zijn.”

Van Veldhoven vergelijkt de situatie met 2009, toen hij trainer werd van Roda. “Ook toen hadden de mensen hier veel dromen, maar we handhaafden ons ternauwernood. Er was geen geld, maar vanaf dat moment ging het beter door duidelijkheid te brengen. Daar teken ik nu weer voor.”

Duidelijkheid lijkt sowieso het sleutelwoord te worden voor de oud-trainer. “Ik heb aan gegeven dat we vanuit een eigen filosofie moeten werken. Onzekerheid leidt tot twijfel en door twijfel gaan mensen weg. We hebben mensen rondlopen die de spelers in Nederland, België en vlak over de Duitse grens kennen. Die moet je gebruiken, anders ben je onnozel bezig.”

Een speler die in dat plaatje past is Tom van Hyfte, die afgelopen week juist vertrok. “Sommige jongens hebben het op een bepaald moment gehad. Die hebben een moeilijke periode gehad en staan nu ook met vraagtekens. Dan gaan ze ergens anders tekenen. Naar dit soort jongens zijn we echter wel op zoek: ze moeten duidelijkheid, stabiliteit en een goede mentaliteit brengen.”

Van de dure winteraankopen heeft Van Veldhoven echter genoeg gezien. Om van hun dure salarissen af te komen is hij op zoek naar een ‘creatieve oplossing’.

Trainer
De eerste schakel in het gehele proces is een trainer. Recent werd bekend dat Roda JC nog met twee Nederlandstalige Belgen in gesprek is. “Ik hoop aan het eind van de week met goed nieuws te komen, maar het is een roerige wereld. Dit is wel de belangrijkste stap: de trainer gaat mee sturing geven aan de spelersgroep.”

Twee namen die volgens Van Veldhoven in ieder geval uit te sluiten zijn, zijn die van Jos Luhukay en Bob Peeters. “Luhukay stond wel op de lijst, maar we kregen snel het gevoel dat hij niet haalbaar was. We hebben nu twee mensen uitgekozen die voor ons realistisch zijn. Bob Peeters is daar niet één van.”

Foto: Roda JC Live