Voorbeschouwing | Roda ontvangt wisselvallig Heerenveen

Aankomende zondagmiddag begint Roda JC Kerkrade aan een opvallend tweeluik: de twee noordelijke Eredivisionisten, sc Heerenveen en FC Groningen, komen achtereenvolgens op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion. De formatie uit Friesland is de eerste van het tweetal noordelijke rivalen dat de lange reis naar Zuid-Limburg maakt.

Om 14:30 zullen zij en de Limburgse formatie van trainer Molenaar aftrappen voor hun wedstrijd in de veertiende speelronde in de Eredivisie. Roda JC Live blikt als vanouds vooruit op de wedstrijd.

Een snelle blik: Roda JC en sc Heerenveen
Over het algemeen is het gunstig om ploegen te treffen op het moment dat zij niet zo lekker in vorm zijn. Wat dat betreft komt het niet ongelegen dat Roda JC dit weekend sc Heerenveen ontvangt; de Friese formatie heeft er een handje van om ergens gedurende het seizoen als een kaartenhuis in elkaar te zakken, en dit seizoen is dat opvallend vroeg gebeurd. Na een sterke seizoensstart met zes wedstrijden zonder nederlaag ging het vervolgens flink fout: van de laatste zeven wedstrijden in de Eredivisie werd alleen het duel tegen FC Twente gewonnen. Dat gebeurde echter wel meteen met ruime cijfers (0-4), waaruit blijkt dat de ploeg an sich prima kan voetballen. En dat klopt ook: met Ghoochannejhad, Ødegaard en Vlap beschikken de Friezen over een meer dan prima voorhoede, terwijl op het middenveld onder andere Kobayashi en de ervaren Schaars de toon zetten. De ploeg kan dan ook al snel heel stug zijn voor elke willekeurige tegenstander in de Eredivisie, maar het gaat de laatste weken vaker fout dan goed en dat lijkt vooral aan instabiliteit in de defensie te liggen.

Wat betekent dat voor Roda JC? Heerenveen is, alles bij elkaar genomen, een wat onberekenbare ploeg, maar zeker wel een die te bestrijden is. Achterin moeten de manschappen van trainer Molenaar, zoals elke week, de zaken op slot gooien – en dan maar hopen dat de bal voorin een keer goed valt. In de vorige thuiswedstrijd tegen AZ ging het wat die gesloten defensie betreft heel behoorlijk; op bezoek bij Ajax kapituleerden de Limburgers pas na een uur voetballen. Dat biedt allemaal hoop. De verdedigende linie die Heerenveen afgelopen week op de been bracht, met onder meer het toptalent Pirie en back Dumfries, schiet mogelijk wat tekort qua ervaring en dus komt het aankomende zondagmiddag aan op het vernuft van Roda’s aanvallende krachten om één of zelfs drie punten te forceren.

De wedstrijd van 21 september 2013
Wedstrijden tussen Roda JC en sc Heerenveen stonden lange tijd bekend om hun spektakel en een karrenvracht aan doelpunten. Hoewel dat de laatste paar jaar wellicht iets minder is, hoeven we niet ver terug voor een memorabele editie. In september 2013 kreeg Roda, toen dertiende, de nummer vier op bezoek. Een lastige wedstrijd, maar van dat verschil was op het veld weinig te merken. In de eerste helft blonk de thuisploeg met name uit in het missen van kansen, totdat Mitchell Donald na ruim een half uur wel het net wist te vinden. Dat was de gelijkmaker, want Eikrem had vlak daarvoor de Friezen op 0-1 gezet.

In de tweede helft zorgden tien knotsgekke minuten vervolgens voor een 3-3 eindstand. Krisztían Németh werd met een pass op maat van Anouar Kali weggestuurd en faalde niet (2-1), maar binnen zeven minuten had Heerenveen die achterstand via Finnbogason en Van den Berg omgebogen naar een 2-3 voorsprong. Guus Hupperts bepaalde nog geen drie minuten later de eindstand op 3-3. Het lijkt voor de hand te liggen dat in ieder geval één speler van toen morgen ook op het veld staat: Christian Kum; toen spelend voor Heerenveen. Ook Ard van Peppen en Henk Dijkhuizen stonden in het veld. Zij mogen morgen hopen op minuten.

Roda JC Kerkrade 3 – 3 sc Heerenveen
26′ Eikrem 0-1, 33′ Donald 1-1, 60′ Németh 2-1, 63′ Finnbogason 2-2, 67′ Van den Berg 2-3, 70′ Hupperts 3-3

Opstelling Roda JC Kerkrade: Kurto – Dijkhuizen, Luijckx, Biemans, Van Peppen – Hupperts, Kali, Donald, Pluim, Fledderus – Németh.

Wedstrijdinformatie: Aanvallende keuzes voor Molenaar en Streppel
Aan Roda-zijde is de spoeling in de aanval dun te noemen. Zoals bekend staan Mitchel Paulissen en Celestin Djim nog maanden buitenspel en daar kwam deze week de blessure van Jorn Vancamp bij. De Belgische spits is echter boven verwachting snel hersteld en kan weer op de bank plaatsnemen. Daarmee heeft Dani Schahin op dit moment toch nog één concurrent voor de spitspositie, maar blijft het de vraag wie er op de vleugelposities zullen starten. Mario Engels lijkt met zijn sterke spel zeker van zijn plaats, terwijl Gyliano van Velzen en Mikhail Rosheuvel om de andere positie strijden. Achterin ontbreekt Ashton Götz vanwege buikspierproblemen, waardoor Frederic Ananou en Henk Dijkhuizen in aanmerking komen voor de rechtsbackpositie. De jonge Duitser is gezien zijn speelminuten dit seizoen de meest voor de hand liggende keuze.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Ananou, Kum, Auassar, Vansteenkiste – El Makrini, Ndenge – Rosheuvel, Gustafson, Engels – Schahin.

Heerenveen-coach Jurgen Streppel weet nog niet zeker of hij in Kerkrade over verdediger Daniel Hoegh kan beschikken. Die viel zaterdag geblesseerd uit op de afsluitende training na een tik op de enkel en daardoor is het twijfelachtig of hij zondag inzetbaar is. Verder beschikt de coach over een relatief fitte selectie. Wel staat hij voor een keuze in de spits: behoudt Reza Ghoochannejhad zijn basisplaats, hetgeen uitermate vervelend zou zijn voor onze twitterende Roda JC Live-redacteur, of krijgt Roda-kwelgeest Henk Veerman de kans in de punt van de aanval? We gaan het meemaken.

Vermoedelijke opstelling SC Heerenveen: Hahn – Dumfries, Schmidt, Pierie, Woudenberg – Schaars, Kobayashi, Van Amersfoort – Odegaard, Ghoochannejhad, Vlap.

Foto: Roda JC Live.