‘Vertrouwen in handhaving groot, vertrouwen in clubleiding broos’

andaag deel 3 van de uitkomsten van de Roda JC Live Supporters-enquête 2016. Hierin presenteren we vooral uw verwachtingen voor het aankomende halfjaar. Wat vooral opvalt, is dat u als supporter bijzonder weinig vertrouwen heeft in de technisch directeur, algemeen directeur én Raad van Commissarissen van de club.

Eindrangschikking: geloof in handhaving

Om te beginnen verbreden we ons beeld naar de gehele Eredivisie; wie is volgens u de aanstaand kampioen? Meer dan de helft van de respondenten noemt Feyenoord als landskampioen. Ajax volgt op plek twee, PSV wordt derde volgens u. Aan de andere kant wordt Go Ahead massaal genoemd als hekkensluiter van de Eredivisie aan het eind van dit seizoen. De meest genoemde eindrangschikking van Roda JC is plaats 15 (33,91%), gevolgd door plek 14 (21,26%) en plek 16 (14,94%). Dik 1% verwacht zelfs dat Roda in het linkerrijtje eindigt.

Goed nieuws! U heeft vertrouwen in handhaving in de Eredivisie. Dik 84% is ervan overtuigd dat Roda ook volgend seizoen Eredivisie-voetbal speelt, waarvan ruim 61% Roda zich rechtstreeks – dus zonder play-offs – veilig ziet spelen. Bijna 10% denkt dat de play-offs Roda fataal gaan worden, terwijl de kleine 6% doemdenkers Roda als hekkensluiter direct ziet afdalen naar de Jupiler League.

Topscorer: Schahin moet verwachtingen gaan inlossen

Tot nu toe is Adil Auassar de topscorer met het magische aantal van twee doelpunten. We  legden u de vraag voor wie er aan het eind van dit seizoen zich tot clubtopscorer mag kronen. Één speler heeft hier een straatlengte voorsprong: Dani Schahin. Maar liefst 65,3% van de respondenten noemt hem als topscorer. Verrassend, wat ons betreft, aangezien de spits nog maar moet aantonen dat hij wél het gewenste niveau heeft. Aan de andere kant is het ook een teken aan de wand voor de concurrentie van Schahin, daarvan bent u immers verre van overtuigd.  Schahin’s naaste belager is Abdul Ajagun, die 9,5% van de stemmen kreeg. Transfers: miljoenen voor Van Leer, nieuwe aanvallers prioriteit

We wilden ook van u weten welke positie het meeste behoefte heeft aan versterking: waar zou u – als u op de stoel van Ton Caanen zat – het meeste geld aan uitgeven? Daar vallen twee zaken op. Allereerst kiest u massaal voor een versterking voor de spitspositie. Op plek twee volgt een controlerende middenvelder (of ‘nummer 6’, ‘spelverdeler’, ‘centrale verdedigende middenvelder’); een kwart van de invullers vindt dat er toch een echte vervanger voor Ugur Inceman moet komen. Roda’s meest waardevolle speler op dit moment is zonder twijfel Benjamin van Leer. Het lijkt dan ook meer een kwestie van ‘wanneer’ in plaats van ‘of’ zijn vertrek zal plaatsvinden. We vroegen u wat het minimale bedrag zou moeten zijn waarvoor de doelman wat u betreft mag verkassen, los van het feit dat er een gelimiteerde transfersom in zijn contract is opgenomen. We zien een redelijk grote spreiding in uw antwoorden, waar de meerderheid ten minste 2 miljoen Euro verwacht te vangen voor de goalie. Zo’n 12% optimisten verwacht dat we Van Leer gaan verkopen voor een waarde die gelijkstaat aan de begroting van de club. Was het maar waar.

Vakantie: Cyprus populairder dan ooit onder Roda-supporters

25) In de huidige vrieskou is het ook goed om alvast over vakantie na te denken. En bij Roda JC Live lopen we zeker niet weg voor een onzinnige vraag links of rechts. Derhalve schotelden we jullie een aantal vakantiebestemmingen die aan Roda-spelers gerelateerd zijn voor. U kiest massaal (79,5%) voor het Cyprus van Mytidis als vakantie-oord. U wordt beduidend minder warm van Schahin’s Oekraïne (10,7%), Ajagun’s Nigeria (6,5%) en Noor’s Afghanistan (3,4%). Eén van de respondent bezoekt naar eigen zeggen regelmatig na een wedstrijd van Roda een Nigeriaans wonderdokter ter genezing van alle ellende. We hebben de meest overtuigende motivaties om voor Cyprus te kiezen voor u geselecteerd:  “Goede nachtclubs, drank en voetballers”; “Lekker warm he”; “Wil jij naar die 3 andere landen?”; “De rest is helemaal niks”; “Kunnen we onze spits daar direct achterlaten”; “Omdat ik met mijn matige spel daar toch positief kan opvallen”. Al met al logische keuzes, dus. Clubleiding: collectief gebrek aan vertrouwen bij supporters

We vroegen u ook in hoeverre u vertrouwen heeft in de leiders van de club, namelijk de hoofdcoach, de technisch directeur, de algemeen directeur en de Raad van Commissarissen. Het overkoepelend beeld dat u ons verschaft is duidelijk: het vertrouwen in de clubleiding mag broos worden genoemd. De enige van de vier die op een behoorlijk draagvlak kan teren, is hoofdcoach Yannis Anastasiou. Zo’n 80% heeft ‘vertrouwen’ tot ‘veel vertrouwen’ in de oefenmeester. De toch al regelmatig bekritiseerde technisch directeur Ton Caanen heeft op basis van onze respondenten het minste krediet bij de achterban. 85% heeft naar eigen zeggen weinig tot geen vertrouwen in de technische beleidsbepaler. Meer dan de helft van de respondenten zegt daarnaast het vertrouwen op in algemeen directeur Collard. Met de betrekking tot de Raad van Commissarissen ligt dat percentage een fractie lager, maar ook zij komen bepaald niet ongeschonden uit de ‘strijd’. De respondenten geven met hun antwoorden een duidelijk signaal af. We vragen u dan ook om een blik te werpen op de onderstaande grafieken. 

Daarmee sluiten we ons antwoordenoverzicht van de Roda JC Live Supporters-enquête af. Nogmaals dank voor uw medewerking! Wie verdere inzage in de cijfers wil kan die per mail aanvragen via redactie@rodajclive.nl of semcaelen@rodajclive.nl.

Klik hier voor deel 1 van de uitkomsten
Klik hier voor deel 2 van de uitkomsten

Header: Pro Shots