Voorbeschouwing | Aansluiting lonkt in Martinistad

De wereld kan snel veranderen en helemaal als het de voetbalwereld betreft. Na drie overwinningen op rij zit Roda JC op dit moment niet in een kansloze, maar een kansrijke positie om zichzelf veilig te spelen binnen het reguliere Eredivisieseizoen. Voor de volgende horde wordt de langste reis van het seizoen afgelegd, want in het Groningse stadsdeel Europapark wacht de lokale FC voor speelronde 31. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd, die zondagmiddag wordt gespeeld.

Een snelle blik: FC versus JC
Er wordt van alles gezegd en geschreven over FC Groningen, maar na vele jaren te hebben gefungeerd als zware tegenstander in het linkerrijtje van de Eredivisie, gaat het de laatste seizoenen langzaam bergafwaarts. Het voetbal in de Euroborg, die we tegenwoordig eigenlijk Noordlease Stadion moeten noemen, is met name dit seizoen het aanzien nauwelijks waard. Het is een bittere pil voor de Groningse fans: van gevreesd naar dertien-in-een-dozijn is geen fijne gedachte. De altijd kritische noorderlingen blijven daarom steeds vaker weg uit het stadion en vanwege de felgroene kleur van de stoeltjes levert dat een vrij pijnlijk, haast naargeestig beeld op. ‘De FC’, zoals de club in de Martinistad vaak liefkozend wordt genoemd, is geen gezellig gespreksonderwerp – zeker nu met basketbalploeg Donar een andere professionele sportclub internationaal geschiedenis aan het schrijven is.

Sinds de winterstop wist FC Groningen precies één thuiswedstrijd te winnen: het zwalkende PEC Zwolle werd met 2-0 naar huis gestuurd. Verder rijgen Ernst Faber en consorten de gelijke spelen aaneen en weet het in uitduels ook maar weinig een vuist te maken. Het is een schril contrast met Roda JC, dat ineens het licht gezien lijkt te hebben en zoals we weten de laatste drie wedstrijden negen punten mocht bijschrijven. Mede daardoor is de strijd tegen degradatie op het moment weer helemaal open en moeten minstens zes ploegen nog met de billen knijpen voor we weten wie halverwege mei instromen in de nacompetitie.

Eerder dit seizoen
Niet één, maar twee keer troffen beide ploegen elkaar reeds dit seizoen, en beide keren in Kerkrade. Eind oktober mocht Ernest Faber voor de eerste keer in het Parkstad Limburg Stadion terugkeren, waar hij nog geen drie jaar geleden onderhandelde over de positie van hoofdtrainer. Met een 3-1 nederlaag werd zijn FC Groningen teruggestuurd, waardoor Roda verder ging naar de derde ronde van de KNVB-beker. Ndenge scoorde twee treffers namens Roda JC, alvorens Rosheuvel vlak voor tijd het duel besliste. De twee goals van Ndenge werden gesplitst door de gelijkmaker van Bacuna. De 7.273 toeschouwers keerden dus tevreden huiswaarts, aangezien het een verdiende overwinning voor de Kerkradenaren was.

De omstandigheden in speelronde 15 van de Eredivisie, op 10 december, konden niet meer verschillen van die tijdens het bekerduel. Door sneeuw, wind en andere weersverschrikkingen vonden, volgens de officiële lezing, nog 10.515 toeschouwers de weg naar Kerkrade. In werkelijkheid waren dat er een stuk minder, maar zij misten wel een spektakelstuk. Tijdens het eerste kwart, op een besneeuwd veld, domineerde Roda JC en kwam het dan ook op een 2-0 voorsprong dankzij twee goals van Simon Gustafson. Nadat de sneeuw geruimd was, hadden de bezoekers echter het betere van het spel en na een uur spelen stond het dan ook gelijk. Tom van Weert bracht de Groningers met twee goals terug in de wedstrijd; de gelijkmaker viel vanaf de strafschopstip. Adil Auassar kreeg voor de overtreding die daaraan voorafging rood. Uiteindelijk wisten de tien Kerkradenaren echter knap stand te houden en dus hield men een punt in het Parkstad Limburg Stadion, waardoor ook nu de bezoekers tevreden huiswaarts konden keren.

De wedstrijd van 15 april 2012
Exact zes jaar geleden stonden FC Groningen en Roda JC ook tegenover elkaar in het Noordlease Stadion, toen nog Euroborg geheten. In een matige wedstrijd wisten de Kerkradenaren wel de volle buit mee naar Limburg te nemen, door één moment van onoplettendheid in de Groningse verdediging. Een strakke vrije trap van Jimmy Hempte werd door Rob Wielaert tegen de touwen geschoten. Het was eigenlijk de enige grote kans van de wedstrijd, die vooral gekenmerkt werd door schoten van afstand en andere afzwaaiers. Beide doelmannen hadden een rustige middag en werden nauwelijks op de proef gesteld. Desondanks was de overwinning voor Roda erg belangrijk. Het vergrootte het gat naar FC Groningen tot negen punten en zette daarmee een aardige stap naar de Europese play-offs, terwijl het de thuisploeg in degradatiezorgen duwde. Dat laatste zal ook deze zondag het doel zijn.

FC Groningen 0 – 1 Roda JC Kerkrade
35’ Wielaert 0-1

Opstelling Roda JC Kerkrade: Kieszek – Monteyne, Wielaert, Biemans, Hempte – Delorge, Vormer, De Beule, Ramzi – Junker, Malki.

(Geen) blessurezorgen
Bij FC Groningen is het meespelen van Mimoun Mahi onzeker. Hij verliet de training deze week voortijdig en wordt mogelijk vervangen door Jesper Drost. Ludovit Reis zal niet bij de selectie zitten vanwege privéomstandigheden en Juninho Bacuna is geschorst. Laatstgenoemde zal vervangen worden door Django Warmerdam, die juist weer terugkeert van een schorsing.

Vermoedelijke opstelling FC Groningen: Padt – Zeefuik, Te Wierik, Memisevic, Absalem – Doan, Van de Looi, Hrustic, Warmerdam – Mahi/Drost, Van Weert.

Bij Roda JC zijn er geen blessurezorgen, behalve de bekende gevallen. De Kerkradenaren missen nog steeds Mitchel Paulissen, Célestin Djim, Ashton Götz en ook Ard van Peppen. Daryl Werker keerde vorige week reeds terug, en ook de uitgevallen Adil Auassar kan gewoon meedoen. Robert Molenaar zal daarom de goed presterende basiself uit de voorbije weken in stand laten.

Vermoedelijke opstelling Roda JC Kerkrade: Jurjus – Kum, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste – Gnjatic, Gustafson, Ndenge – Rosheuvel, Schahin, Avdijaj.

De wedstrijd start zondagmiddag om 14:30 in het Noordlease Stadion en zal onder leiding staan van scheidsrechter Allard Lindhout. De wedstrijd is zoals gebruikelijk LIVE te volgen via ons Twitter-account: www.twitter.com/RodaJClive.

Foto: Roda JC Live