Voorbeschouwing | Bekersucces doortrekken tegen landskampioen

Zaterdagavond gaat het na het bekersucces van Roda JC tegen FC Groningen meteen door met de volgende thuiswedstrijd. In Kerkrade komt regerend landskampioen Feyenoord op bezoek voor een hopelijk spectaculair treffen tussen Limburgs en Rotterdams voetbal. Echter, voordat de voetbalstrijd weer losbarst, draait Roda JC Live traditioneel weer warm via de voorbeschouwing.

Een snelle blik: Roda en Feyenoord
Roda won dus afgelopen woensdag met 3-1 van FC Groningen en mag daardoor vlak voor de kerstdagen, zo bleek uit de loting, aantreden tegen VVSB in de volgende ronde van de KNVB-Beker. Feyenoord doet eveneens nog mee in het bekertoernooi; de Rotterdammers ontvangen over twee maanden Heracles Almelo, nadat het deze week het altijd lastige AVV Swift wist te verslaan. Dat klinkt hyperbolisch, maar hoewel Swift een doelpunt wist te maken en al eerder een Eredivisionist versloeg, was Feyenoord er ook veel aan gelegen om weer eens een prima resultaat neer te zetten. Het gaat de verdedigend landskampioen immers niet geheel voor de wind in de eerste fase van de competitie. De achterstand op koploper PSV bedraagt inmiddels ruim acht punten en de ploeg moet zelfs Vitesse en het uitstekend spelende PEC Zwolle voor zich dulden. De ploeg ging onderuit bij het eerder genoemde PSV, maar liet ook punten liggen tegen onder meer NAC Breda en het eveneens eerder genoemde PEC Zwolle. Dure punten voor de heren van Giovanni van Bronckhorst, die veel te kampen heeft met blessureleed in de defensie en verder een elftal runt dat minder in evenwicht lijkt te zijn dan in het succesvolle vorige seizoen. Jens Toornstra is de laatste weken hopeloos uit vorm en dat is te merken voor de rest van de ploeg, terwijl ook Karim El Ahmadi z’n steekjes laat vallen op momenten dat je het beter niet kunt hebben. In de Champions League is Feyenoord, eigenlijk ook wel naar verwachting, tot nu toe kanonnenvoer gebleken en is het inmiddels een vrij kansloze missie om nog Europees te kunnen overwinteren.

Wat we hieruit kunnen concluderen is dat Feyenoord dus wel een reeks van goede resultaten kan gebruiken. Het is aan Roda JC om in ieder geval voor dit weekend dwars te liggen wat dat betreft. De Kerkradenaren hebben uiteraard ook veel belang bij een goed resultaat, gegeven de laatste plaats op de ranglijst en de minimale verschillen naar de directe concurrentie. De statistieken zijn ook niet geheel tegen een stunt van Roda: veertien keer wisten de Kerkradenaren te winnen van Feyenoord in het eigen stadion, tegenover vijftien zeges voor de bezoekers. Hoewel de laatste zege van Roda tegen Feyenoord alweer dateert van 2011, is de ploeg cijfermatig dus verre van kansloos. Daarbij moet gezegd worden dat in de Eredivisie niemand bij voorbaat kansloos is. Reden genoeg om uit te kijken naar deze wedstrijd, denken wij!

De wedstrijd van 28 mei 1995
Onder Roda-supporters is een bekende zinspreuk ‘Wie wordt er op Kaalhei vermoord?’. Op 28 mei 1995, tijdens de laatste speelronde van het Eredivisie-seizoen 94/95, was dat spreekwoordelijk zeker het geval. Roda liet nogmaals zien waarom zij de terechte nummer twee van dat seizoen was, achter het ongenaakbare Ajax, want Feyenoord, toch de nummer vier, werd met 5-0 naar huis gestuurd. Na twintig minuten leidden de Kerkradenaren al met 3-0 door een combinatie van zwak verdedigen en fraaie individuele acties. Dat er uiteindelijk ‘slechts’ vijf keer werd gescoord, was nog te wijten aan wat missende scherpte voor het doel, want anders waren de dubbele cijfers in zicht gekomen – een kniesoor die daarover zeurt. De klinkende overwinning vormde een passend einde van het uitzonderlijke seizoen 1994/1995.

Roda JC – Feyenoord: 5-0
9′ Babangida 1-0, 13′ Graef 2-0, 21′ Huiberts 3-0, 58′ Atteveld 4-0, 81′ Huiberts 5-0

Roda JC: Hesp – De Kock, Luijpers, Senden, Atteveld – Doomernik, Iwan, Van der Luer – Babangida, Graef, Huiberts.
Feyenoord: Van Dijk – Bosz, Esajas, Schuiteman, Van Bronckhorst – Blinker, Gláucio, Maas, Trustfull – Larsson, Taument.

Wedstrijdinformatie
Coach Robert Molenaar beschikt niet over een fitte selectie, maar heeft desalniettemin weinig reden tot klagen. Ognjen Gnjatic en Jannes Vansteenkiste ontbraken immers ook afgelopen woensdag tegen FC Groningen, maar hun vervangers hielden zich prima staande. Gnjatic en Vansteenkiste zijn er ook tegen Feyenoord niet bij en derhalve zijn Ard van Peppen en Tsiy Ndenge opnieuw hun logische vervangers. Centraal achterin zal Chris Kum vermoedelijk de positie naast Adil Auassar innemen. De lastigste keus ligt op de flanken: Molenaar heeft twee posities beschikbaar voor Mikhail Rosheuvel, Mario Engels en de woensdag sterk acterende Gyliano van Velzen. Met de opkomende Feyenoord-backs in het achterhoofd ligt het in de lijn der verwachting dat Rosheuvel zijn plekje behoudt.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Götz, Kum, Auassar, Van Peppen – El Makrini, Ndenge – Rosheuvel, Gustafson, Engels – Schahin.

Aan Feyenoord-zijde is het de defensie waar de medische afdeling overuren maakt. De Rotterdamse verdedigers bezwijken collectief aan een scala aan blessures: Eric Botteghin, Jan-Arie van der Heijden, Sven van Beek, Miquel Nelom en Renato Tapia zijn allen niet inzetbaar. Coach Giovanni van Bronckhorst mag een puzzel gaan neerleggen waar de firma Ravensburger jaloers op zal zijn. Het stroef draaiende Feyenoord kan ook aanvallend wel wat impulsen gebruiken, is in de afgelopen weken gebleken. In dat kader mag Sam Larsson, na zijn hattrick in het bekerduel tegen Swift, wellicht op een basisplek rekenen.

Vermoedelijke opstelling Feyenoord: Jones – Nieuwkoop, Diks, St. Juste, Haps – El Ahmadi, Amrabat, Vilhena – Larsson, Jörgensen, Berghuis.

Foto: Roda JC Live.