Voorbeschouwing | Crisisbestrijding in Brabantse hoofdstad

Terwijl mededegradant N.E.C. dit of volgend weekend de titel kan binnenslepen, is het anderhalf uur rijden ten zuiden van de Gelderse feestgangers een stuk minder gezellig. In Kerkrade heerst de crisis na de teleurstellende prestatiereeks van de afgelopen weken. Waren de fans eerst nog ontevreden met een punt tegen De Graafschap, tegen FC Oss en SC Telstar werden helemaal geen punten in de wacht gesleept. Alle hoop is gericht op een Limburgs wonder, dat ervoor moet zorgen dat na de titel niet ook de goede uitgangspositie voor de nacompetitie verloren gaat. De eerste stap naar herstel zal deze zaterdag moeten worden gezet in Den Bosch, waar de plaatselijke FC diens in het water gevallen seizoen nog enige glorie wil geven met een zege op een hooggeplaatste tegenstander. Roda JC Live blikt vooruit op de uitwedstrijd bij de altijd ambitieuze Brabantse tegenstander.

Een stukje geschiedenis: FC Den Bosch
Het ontstaan van de club FC Den Bosch is zoals bij veel clubs gebeurd via een aantal fusies en naamsveranderingen. Het in 1907 opgerichte NOAD veranderde diens naam in BVV (Bossche Voetbal Vereniging), welke in de jaren veertig tot de top van Nederland behoorde. Het kampioenschap van 1948 leidde tot de bouw van het Stadion de Vliert, wat destijds met 30.000 plekken het derde grootste stadion van Nederland werd. Na de invoering van het betaald voetbal in de jaren vijftig ging het echter snel bergafwaarts met de club en degradeerde het zelfs naar de Tweede Divisie, waar stadsgenoot Wilhelmina actief was.

De gemeente Den Bosch merkte dat twee profclubs iets te veel van het goede was en stuurde aan op een fusie. BVV daalde af naar de amateurs en een nieuwe stichting nam de licentie van de club over: FC Den Bosch was geboren. Na één seizoen sloot ook Wilhelmina zich bij de club aan, waardoor het doel van de gemeente bereikt werd. De club leefde helemaal op en bereikte in de jaren zeventig weer de Eredivisie, waar het verblijf beperkt bleef tot slechts enkele seizoenen. Nadien kende de club nog één periode van zeven jaar in de Eredivisie en een hele reeks promoties die onmiddellijk werden gevolgd door degradatie. De laatste grote kans om te promoveren kende de club in 2008, toen met een derde plek het kampioenschap nipt werd gemist en in de nacompetitie FC Zwolle te sterk bleek.

Accommodatie
FC Den Bosch speelt sinds diens oprichting ononderbroken op De Vliert. Het eerste was het naar capaciteit derde stadion van Nederland en werd geopend in 1951. Dit stadion bleef staan tot 1996, toen de oude Vliert werd gesloopt en vervangen door een nieuwe variant met slechts 4.500 plekken. Dit stadionnetje bestond uit slechts twee tribunes; de twee korte zijden werden zes jaar later bebouwd. Daardoor groeide de capaciteit naar de huidige 8.500 zitplaatsen. Sinds 2012 is kappersbedrijf BrainWash de naamgever van het stadion, dat daardoor formeel het ‘BrainWash Stadion De Vliert’ heet.

Historie
Voor het huidige seizoen vond de laatste competitieve ontmoeting tussen beide clubs plaats in 2004/05, het laatste seizoen dat FC Den Bosch in de Eredivisie verbleef. Roda JC won kinderlijk eenvoudig van de blauwwitte tegenstander op De Vliert met 0-3; enkele maanden eerder wonnen de Limburgers het thuisduel eveneens ruimschoots met 5-0. Van alle onderlinge wedstrijden die in Den Bosch plaatsvinden wist Roda JC slechts één keer niet te winnen; van het restant eindigden er zeven in een remise en wisten de Limburgers vier keer de punten mee naar huis te nemen.

Eerder dit seizoen
Afgelopen december ontmoetten Roda JC en FC Den Bosch elkaar in het eigen Parkstad Limburg Stadion. Nog voor de puntencrisis losbarstte speelde Roda een bij vlagen uitstekende wedstrijd, maar kwam het in de slotfase nog onnodig in de problemen door een tegengoal van Mols. Terwijl de bezoekers op zoek gingen naar de gelijkmaker en Roda JC wel degelijk aan het wankelen wisten te brengen hield doelman Benjamin van Leer de thuisploeg met kunst- en vliegwerk op de been. Uiteindelijk counterde Roda zich via Nathan Rutjes zich naar een alles bij elkaar genomen verdiende overwinning, maar makkelijk hadden de mannen van René Trost het allerminst.

Vormverhoudingen
Nadat we toch even hoop hadden op herstel lijkt het vooralsnog helemaal nergens meer op wat betreft de vorm van Roda JC Kerkrade. Slechts één punt werd er behaald in de laatste vier wedstrijden. Na het voorlopige verlies van de tweede plek aan FC Eindhoven staat nu zelfs de top vijf op de tocht: het als zesde geplaatste FC Emmen is nog maar vijf punten verwijderd van de Limburgers.

FC Den Bosch begon vol goede moed aan het seizoen, maar is ondanks de inbreng van een drietal Italiaanse talenten van Juventus nog altijd niet goed uit de startblokken geschoten. Een trainerswissel leek even voor een opleving te zorgen, maar ook de langharige interimtrainer René van Eck weet de Bosschenaren maar niet aan het voetballen te krijgen. De huidige twaalfde plaats in de tussenstand is voor een club die openlijk spreekt over de Eredivisie uiteraard bijzonder teleurstellend. Na de ruime 4-0 nederlaag in Venlo is de nacompetitie op elke mogelijke manier een onmogelijke opgave geworden voor Den Bosch.

Vermoedelijke opstelling
FC Den Bosch-coach Van Eck kent een aantal personele problemen. Vleugelverdediger Justin Tahapary kampt met een scheurtje in de nier, waardoor het nog onduidelijk is of hij zaterdag in actie kan komen. Anthony Lurling miste het afgelopen duel van zijn club vanwege een hamstringblessure, ook hij is nog een twijfelgeval. Linksbuiten Alexander Mols is al langere tijd uitgeschakeld en zal ook tegen de Kerkradenaren niet in actie komen.

Aan Roda-zijde hebben we een lijstje met afwezigen. Aanvoerder Guy Ramos, Brian Jacobs en derde doelman Yannick Derix ontbraken afgelopen week op het trainingsveld en zullen zaterdag niet spelen. Datzelfde geldt waarschijnlijk voor Johan Plat en Marc Höcher, die voor een groot gedeelte een aangepast trainingsprogramma afwerkten. Anco Jansen moet nog twee wedstrijden schorsing uitzitten en doordat Nathan Rutjes maandag tegen Telstar zijn 5e gele kaart in dit seizoen kreeg, is ook hij geschorst voor het treffen met de Bosschenaren. Dit heeft tot gevolg dat Hicham Faik weer terugkeert in het basiselftal.

FC Den Bosch: Heemskerk – Rutten, Van Huijgevoort, Hofstede, Statie – Boddaert, Kabashi, Maguire – Maatsen, Van der Sande, Belterman.
Roda JC: Verbist – Dijkhuizen, Biemans, Swinkels, Van Peppen – Faik, Van Hyfte, Paulissen – R. Gyasi, Demouge, E. Gyasi.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-1 (Jeroen), 1-2 (Luc), 1-2 (Sem), 3-1 (Robbert).
De laatste competitieronde van de maand vindt plaats in De Vliert, waar FC Den Bosch wacht voor speelronde 31 van de huidige competitie. Den Bosch wilde na een prima tweede seizoenshelft vorig seizoen graag de goede lijn doorzetten richting de nacompetitie, maar kwam tot nu toe bedrogen uit met een uiterst moeizaam seizoen in het rechterrijtje. Ondanks de komst van drie talentvolle Italianen van Juventus weet de ploeg zichzelf maar moeizaam aan het voetballen te krijgen. Roda JC mag daarom niet tevreden zijn met minder dan de zege, al kan het zomaar eens lastig gaan worden in het Bossche stadion. De sfeer wil weleens grimmig worden, dus het is vooral zaak voor de Limburgers om het hoofd koel te houden en een zakelijke zege binnen te halen. Dat is precies wat twee van de vier redactieleden verwachten; de rest voorziet een moeilijkere avond.

De wedstrijd tussen FC Den Bosch en Roda JC Kerkrade zal live worden uitgezonden door FOX Sports op kanaal 3. Wie niet in het stadion aanwezig kan zijn en niet over deze zender beschikt, kan traditioneel vertrouwen op het live-verslag van de wedstrijd door Roda JC Live op ons Twitteraccount: www.twitter.com/rodajclive.

Comments are closed.