Voorbeschouwing | Crisisteam FC Twente gastheer van Roda JC

Zaterdagavond treedt Roda JC Kerkrade aan voor de negende speelronde in de huidige Eredivisiejaargang. Tegenstander is deze keer FC Twente, dat in de eigen Enschedese Grolsch Veste de Limburgse manschappen zal ontvangen. Twente en Roda zijn twee teams die zich cijfermatig in dezelfde situatie bevinden en dat hadden waarschijnlijk weinig voetballiefhebbers verwacht. Hoe dan ook, Roda JC Live blikt uiteraard weer vooruit op het aanstaande duel.

Een snelle blik: FC Twente en Roda JC
Een vergelijkbare situatie dus, het tweetal clubs van het komende affiche. Zowel Roda JC als FC Twente heeft in de eerste acht wedstrijden zes punten kunnen bijschrijven, welke zijn behaald via twee zeges en een zestal nederlagen. Zelfs de doelsaldi ontlopen elkaar niet gek veel. Het moge duidelijk zijn: de clubs lijken op papier aan elkaar gewaagd. Waar de sterkten en zwakten van Roda JC ons allen wel bekend zijn, is de achtergrondsituatie van FC Twente anders. We kennen de club van de desastreuze ontwikkelingen op bestuurlijk vlak en de grote financiële moeilijkheden die daaruit volgden. De Tukkers wisten ondanks de penibele werksituatie vorig seizoen een heel degelijk jaar neer te zetten, onder meer dankzij een sterk samenhangende ploeg met op cruciale momenten de juiste individuele kwaliteiten. Om de financiën weer op orde te brengen is de ploeg echter danig uitgedund, waardoor Twente het dit seizoen lastiger zou gaan krijgen – dat lag voor de hand. Dat het echter zo zou tegenvallen als dat het nu doet, hadden allicht minder voetbalkenners voorzien. Het spel van de Tukkers is niet slecht, maar ook niet toereikend voor een structurele puntenstroom. Gewonnen werd tot nu toe enkel in twee lastige wedstrijden, te weten tegen FC Utrecht (4-0) en in de derby met Heracles Almelo (2-1). Vorig weekend ging de ploeg dan weer onderuit tegen toenmalig hekkensluiter Willem II. Inconsistentie troef in het oosten van het land dus en het is van week op week afwachten waar het heen gaat met het team. De onzekerheid van het seizoen heeft inmiddels al geleid tot het ontslag van trainer René Hake. Of dat de oplossing is tegen de Twentse degradatiezorgen, is echter nog maar zeer de vraag.

De selectie: FC Twente
Het grootste verlies ten opzichte van vorig seizoen wordt gevormd door het vertrek van Mateusz Klich, Kamohelo Mokotjo en -uiteraard- Enes Ünal. Het vertrek van hen en anderen moet worden opgevangen met een groot aantal nieuwelingen, waarvan een deel is gehuurd. Daaronder vinden we bekende namen als Luciano Slagveer en Adnane Tighadouini, maar ook in Nederland onbekendere gezichten als Michael Liendl en Marko Kvasina. Van hen verdient Liendl wel een korte introductie: de geboren Oostenrijker beschikt met zijn 31 jaar over de nodige levenservaring en heeft in zijn voetbalcarrière al een aantal clubs voorbij zien komen in zowel Oostenrijk als Duitsland. Zijn beste periode beleefde de middenvelder bij Fortuna Düsseldorf, waar hij een belangrijke pion vormde in de ploeg die lang meedeed om promotie naar de 1.Bundesliga. Nadien ging de reis verder naar 1860 München. De ‘Münchner Löwen’ eindigden na dit seizoen via nacompetitie met degradatie en werden meteen twee divisies naar beneden gedirigeerd door de aanhoudende financiële malaise. Zodoende was Liendl niet meer houdbaar bij ‘Sechzig’ en werd de stap gemaakt naar FC Twente. In het huidige seizoen speelde Liendl vanaf de tweede speelronde, toen hij in Enschede aankwam, elke wedstrijd mee – met één assist als belangrijkste wapenfeit.

De wedstrijd van 27 september 2015
De editie van FC Twente – Roda JC Kerkrade in de zevende speelronde van het seizoen 2015/2016 vertoont, met name aan de kant van Twente, op voorhand opvallende gelijkenissen met deze editie. Ook in dat jaar kwamen de Tukkers ronduit rampzalig uit de startblokken en wachtten ze nog op de eerste overwinning van het seizoen, met een selectie die op papier veel te goed was voor de onderste regionen. Het goed gestarte Roda JC stond nog op plek 7, maar wist toen nog niet dat het in een zegeloze periode van liefst 14 wedstrijden terecht was gekomen. Tegen FC Twente werd de tweede nederlaag van het seizoen geleden, door een zwakke fase rond de vijfentwintigste minuut. Jari Oosterwijk kopte knap de 1-0 tegen de touwen en nog geen vijf minuten later zorgde Kamohelo Mokotjo voor de 2-0. Ondanks uitstekende kansen voor onder meer Edwin Gyasi, Tom van Hyfte en Tomi Juric wist Roda pas in de 83e minuut de aansluitingstreffer te scoren. Toen was Juric wel scherp bij een vrije trap van Hicham Faik, waar hij vlak daarvoor nog een veel riantere kans op de 2-1 liet liggen. Tot een slotoffensief kwam het niet meer en dus boekte FC Twente de eerste overwinning van het seizoen. Moge die uitslag zaterdagavond andersom zijn…

FC Twente 2 – 1 Roda JC Kerkrade: 26′ Oosterwijk 1-0, 29′ Mokotjo 2-0, 83′ Juric 2-1.
Opstelling Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Griffiths, Noor, Van Hyfte, Faik – Gyasi, Juric.

Wedstrijdinformatie
Dat het bij FC Twente op het moment niet vanzelf gaat, moge duidelijk zijn. De Tukkers zijn zoekende naar een basiselftal dat punten in de wacht kan slepen. Met een nieuwe (interim-)coach aan het roer, is het altijd gissen welke keuzes deze gaat maken. Wat zeker is, is dat Haris Vuckic door een blessure nog niet inzetbaar is. Wie er wél aan de aftrap staan, is afwachten.

Vermoedelijke opstelling FC Twente: Brondeel – Ter Avest, Lam, Thesker, Cuevas – Liendl, Holla, Jensen – Tighadouini, Boere, Assaidi.

Een winnende coach heeft altijd gelijk. Dat geldt ook voor Robert Molenaar, sinds een aantal weken. De oefenmeester pakte met zijn team 6 punten in directe duels tegen de concurrenten Sparta en NAC, en tegen de Bredanaars dwong het team dat ook af op basis van het spel: dat zag er bij vlagen goed uit, zeker in de tweede helft. Aangezien er naast de langdurige afwezige Celestin Djim en Mitchel Paulissen geen nieuwe blessuregevallen te melden zijn, ligt het voor de hand dat we in Enschede een ongewijzigd Roda aan de aftrap gaan zien. Onder meer mét Mario Engels en Jannes Vansteenkiste, en zonder Ard van Peppen.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Götz, Kum, Auassar, Vansteenkiste – El Makrini, Gnjatic – Rosheuvel, Gustafson, Engels – Schahin.