Voorbeschouwing | FC Utrecht leidt cruciale reeks wedstrijden in

Zondagmiddag treffen Roda JC Kerkrade en FC Utrecht elkaar, in opnieuw een belangrijk weekeinde in de degradatiestrijd. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd in de 24ste Eredivisie-speelronde.

Zware periode
Een drukke periode is voor de formatie van Robert Molenaar inmiddels tot een einde gekomen. Een slopende week met duels tegen AZ, Ajax en sc Heerenveen werd afgesloten met twee knappe punten. Beide lastige uitwedstrijden werden door Roda met een gelijkspel afgesloten, al was de remise bij AZ een stuk knapper en vooral meer verdiend dan die bij Heerenveen. Daarvoor werd in een week een noodzakelijke overwinning geboekt op Excelsior en een waar bekerspektakel opgevoerd tegen Willem II.

Het zware programma voor de geel-zwarten eist wel zijn tol, want de ziekenzaal is overvol in het Parkstad Limburg Stadion. Dit leidde ertoe dat Roda de afgelopen wedstrijd met een onherkenbare voorhoede moest acteren. Tel de schorsing van Simon Gustafson erbij op, en de hele aanvalslinie is ontmanteld. Toch geven de resultaten die behaald zijn genoeg vertrouwen aan de Kerkradenaren voor de komende periode, waarin na de wedstrijd tegen FC Utrecht een cruciaal kwartet wedstrijden aanbrengt.

Mikken op Europa
FC Utrecht staat zesde in de Eredivisie en kent wederom een prima seizoen. In de winterstop vertrok succestrainer Erik ten Hag echter naar aartsrivaal Ajax. Onder opvolger en voormalig assistent Jean-Paul de Jong leek het in het begin bergafwaarts te gaan, met onder meer een gelijkspel op bezoek bij Excelsior. Uit de laatste twee wedstrijden werden echter weer ‘gewoon’ zes punten gehaald: eerst kwamen de Domstedelingen met de schrik vrij tegen Sparta, vervolgens werd PEC Zwolle op zeer overtuigende wijze verslagen.

De Utrechtenaren hebben opnieuw een kwaliteitsrijk elftal op de been weten te brengen voor dit seizoen, met in aanvallend opzicht Zakaria Labyad en Yassin Ayoub als absolute uitblinkers. Achterin moet oud-Roda JC’er Willem Janssen als captain de zaak bij elkaar houden, en dat lukt gezien de positie op de ranglijst goed. Niettemin kan de verdediging van FC Utrecht bij aanhoudende druk kwetsbaar zijn. Daar liggen dan ook kansen, waarbij Roda weer moet oppassen dat er niet razendsnel toegeslagen wordt door de bezoekers van zondagmiddag in een counter.

De wedstrijd van 28 januari 2016
Het moet gezegd: de voorbije edities van Roda JC – FC Utrecht zijn niet de meest spectaculaire voetbalwedstrijden uit de laatste jaren. De vorige vier edities leverden namelijk welgeteld drie doelpunten op. De editie van 28 januari 2016 zorgde voor één doelpunt daarvan, maar daar had het weinig schijn van. Tot de 80ste minuut leek het schouwspel namelijk uit te draaien op een bloedeloze 0-0. Zeker nadat twaalf minuten voor het einde de dreigende Kristoffer Peterson op de bank mocht plaatsnemen. Zijn vervanger was een jonge Belg die hiervoor pas één keer was ingevallen voor Roda; in de KNVB-beker, en toen meteen scoorde.

Precies datzelfde feit deed zich voor, nog geen drie minuten na het invallen van Ngombo. Met het nodige geluk, maar ook dankzij een razendsnelle counter via hem en Nathan Rutjes, kwam Ngombo alleen voor een weifelende Robbin Ruiter te staan. De treffer bleek niet alleen de winnende te zijn, maar bleek ook de start van een enorme hype rond de supersub. Drie dagen nadien bezorgde hij Roda JC een punt tegen Ajax…

Roda JC Kerkrade 1 – 0 (0 – 0) FC Utrecht
81’ Ngombo

Opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Gullón, Buijs, Swinkels – Zhukov, Griffiths, Van Hyfte, Inceman, Faik – Peterson, Poepon.

Wedstrijdinformatie
Bij Roda JC is de ziekenboeg nog steeds, als gezegd, overvol. Wel zijn er lichtpuntjes, bijvoorbeeld door de terugkeer van Gustafson, die dit seizoen vaak sterkhouder bleek te zijn, na een schorsing. Ook aanspeelpunt Dani Schahin is weer speelklaar. De lijst met langdurig geblesseerden is helaas nog niet ingekort en Götz, Paulissen, Gnjatic en Djim zullen nog steeds ontbreken. Daarbij komt dat Werker ook niet fit is, en Kum nog last hodudt van een slepende lichte blessure. Het is aannemelijk dat Molenaar opnieuw een beroep zal doen op Livio Milts en Jorn Vancamp. Op de terugkeer van geblesseerden na, zal het elftal zo min mogelijk gewijzigd worden.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Dijkhuizen, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste – Rosheuvel, El Makrini, Gustafson, Milts – Vancamp, Schahin.

FC Utrecht heeft het wat dat betreft een stuk eenvoudiger en kan rekenen op een van haar sterkste opstellingen. De afgelopen weken heeft Utrecht zich vooral beziggehouden met het verlengen van de contracten van de huidige selectie. Zo kan bijvoorbeeld Kerk nu rekenen op een contract tot 2022. De nieuwe trainer van FC Utrecht Jean-Paul de Jong zal in elk geval gebrand zijn punten te gaan scoren tegen Roda JC, om zijn positie als opvolger van Ten Hag zo snel mogelijk te versterken.

Vermoedelijke opstelling FC Utrecht: Jensen – Klaiber, Leeuwin, Janssen, Van der Maarel – Klich, Strieder, Van de Streek, Ayoub – Labyad, Kerk.

Arbiter van dienst is Allard Lindhout, die de wedstrijd om 12:30 uur in gang zal zetten.