Voorbeschouwing | Flevopolder decor voor eerste horde Play-Offs

Na 34 wedstrijden en een paar dagen pauze zijn de stofwolken van de Eredivisie opgetrokken en mag Roda JC Kerkrade zich klaarmaken voor het toetje van het voetbalseizoen: de Jupiler Play-Offs. Hoewel iedereen natuurlijk liever had dat Roda zich al binnen het reguliere seizoen had verzekerd van nog een seizoen Eredivisie, zal de ploeg toch moeten opdraven voor (hopelijk) vier wedstrijden tegen op de Eredivisie jagende clubs uit de Jupiler League. Morgenavond moet Roda de eerste horde nemen, en wel op bezoek in Flevoland: daar wacht Almere City FC om 20:00 voor de heenwedstrijd in het tweeluik van de halve finales. Roda JC Live blikt vooruit op het duel middels de traditionele voorbeschouwing.

Een snelle blik: Almere City en Roda JC
Het lijkt inmiddels een vaste prik te worden: Roda en Almere in de play-offs om een ticket richting de Eredivisie. Beide teams deden de afgelopen jaren vaker wel dan niet mee aan het vaderlandse voetbaltoetje. Waar dat voor Roda voornamelijk een hoofdpijndossier is, is het voor Almere vooral een onderstreping van de goede ontwikkeling van de club. Dit onderstreepten we eerder deze week al in een diepgaand achtergrondstuk.

Almere City heeft een degelijk seizoen achter de rug met eigenlijk maar één slechte reeks. De rest van de jaargang kon de ploeg zich prima meten met de subtop van de Jupiler League. De play-offs werden bereikt door in een directe confrontatie FC Volendam te verslaan. Als een van de lager geklasseerde teams moesten de Almeerders meteen in de eerste ronde opdraven – welke in het verleden vaak het eindstation is gebleken. Dit jaar troffen de Flevolanders in MVV een tegenstander die niet opgewassen bleek tegen de Almeerse aanvalsdrang: 1-3 en 3-2 zijn duidelijke cijfers om een tegenstander uit te schakelen.

Roda is dus gewaarschuwd want het spel dat de rode formatie tentoonspreidde was bij vlagen bijzonder leuk om naar te kijken. Toch zijn de Limburgers als Eredivisieploeg favoriet voor het tweeluik, al kun je dat in de Jupiler Play-Offs soms ook omschrijven als ‘opgejaagd wild’. Roda zal het moeten hebben van een kwalitatief overwicht en een schat aan ervaring als het gaat om het spelen van spannende sleutelduels in mei. We hoeven ons trouwe lezersgilde natuurlijk niet te vertellen dat Roda het zich er regelmatig goed van af weet te brengen als het gaat om nacompetities winnen – dat doen we voor de aardigheid dus ook een keer niet.

De Wedstrijd: Met hangen en wurgen
‘De Wedstrijd’ is een vaste rubriek in de voorbeschouwingen van Roda JC Live, waarin we altijd een eerdere opvallende ontmoeting tussen beide ploegen uitlichten. Daarbij is de keuze vaak reuze, maar die vlieger gaat ditmaal niet op: Almere City en Roda JC speelden immers pas één keer eerder tegen elkaar in de Flevopolder.

We schrijven vrijdag 1 mei 2015. Voor Roda JC staat er in de voorlaatste speelronde van het Jupiler League-seizoen weinig meer op het spel: de titel is allang vergeven aan NEC, nummer twee FC Eindhoven is eveneens niet meer in te halen, en dus is het voor de Kerkradenaren alleen nog zaak om derde te eindigen en zichzelf te verzekeren van plek drie, waarmee de return van de halve finales van de play-offs in eigen huis plaats zal vinden. Een zege op Almere City, de nummer 11 van de ranglijst, volstaat daarvoor.

Zonder René Trost, maar met Rick Plum als coach op de bank gaat het Roda in Almere beduidend beter af dan eerder in het seizoen in Kerkrade (1-4 nederlaag). Een prima assist van Hicham Faik geeft Mitchel Paulissen na acht minuten al de gelegenheid de 0-1 op het scorebord te zetten. De thuisploeg kreeg in het restant van de eerste helft echter de betere kansen op een treffer, maar faalde in de afronding. Ook de tweede helft verliep moeizaam voor de geel-zwarten, zeker toen Tom van Hyfte en Danny Schreurs nalieten het duel voortijdig te beslissen. Het overtuigender spelende Almere maakte daar echter niet gebruik van, want Roda zou de 0-1 en dus derde plaats over de streep trekken.

Opstelling Roda JC: Bram Verbist – Martijn Monteyne, Bart Biemans, Arjan Swinkels, Ard van Peppen – Hicham Faik, Tom van Hyfte – Raymond Gyasi (46’ Anco Jansen), Mitchel Paulissen (62’ Nathan Rutjes), Marc Höcher – Danny Schreurs (82’ Nayib Lagouireh).

Wedstrijdinformatie
Bij Almere City ontbreekt reeds enkele wedstrijden de topscorer Arsenio Valpoort. Ook op Hemelvaartsdag zal hij er nog niet bij zijn. Voor de rest heeft trainer Jack de Gier de beschikking over een fitte selectie. Faris Hammouti en Damon Mirani staan op scherp.

Verwachte opstelling Almere City FC: Kramer – Hammouti, Mirani, Mac-Intosch, Owusu – Salasiwa, Vet, Overtoom – Van der Water, MacDonald, Hoefdraad.

Robert Molenaar hoeft geen wijzigingen aan te brengen in zijn basiself. Ognjen Gnjatic viel tegen ADO Den Haag weliswaar geblesseerd uit, maar is op tijd hersteld om deel te kunnen nemen aan de play-offs.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Jurjus – Kum, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste – Gnjatic, Gustafson, Ndenge – Rosheuvel, Schahin, Avdijaj.

De wedstrijd in een nagenoeg uitverkocht Yanmar Stadion start op donderdagavond om 20:00, wanneer arbiter Bas Nijhuis voor de eerste keer fluit. Uiteraard is het duel live te volgen via www.twitter.com/RodaJClive!