Voorbeschouwing | Gedreven Roda ontvangt koploper in bomvol PLS

Nadat Roda JC binnen vijf dagen niet minder dan zes punten aan haar totaalaantal toevoegde, mogen de Kerkradenaren morgen (zondag) in eigen huis alweer vol aan de bak. Eredivisie-koploper Ajax is te gast in het zo goed als uitverkochte Parkstad Limburg Stadion, waar de ploeg van Darije Kalezic vastberaden is om de hoofdstedelingen pijn te gaan doen. Roda JC Live blikt vooruit op het duel.

Eerder dit seizoen: Veeg uit de pan
Laten we deze voorbeschouwing maar beginnen met een terugblik op het eerdere duel tussen beide ploegen in dit seizoen, dan hoeven we daar vervolgens niet meer op terug te komen. Roda was op 31 oktober 2015 immers totaal geen partij voor de Amsterdammers, die met een 6-0 eindstand niets aan het toeval overlieten. Viktor Fischer, Arek Milik en Davy Klaassen waren allen verantwoordelijk voor twee doelpunten in een wedstrijd die al na zes minuten gespeeld was, toen Milik met speels gemak de 2-0 binnenwerkte. De score had nog verder kunnen oplopen, ware het niet dat Benjamin van Leer nog de nodige ballen uit de doelmond wist te ronselen.

Historie: Ajax met de overhand
Het onderlinge duel van zondag is min of meer een jubileumduel, aangezien het de 50ste keer is dat Roda JC en Ajax elkaar treffen in Kerkrade (Eredivisie en Beker). De onderlinge balans is in het voordeel van Ajax, dat 22 maal met een overwinning op zak de terugweg inzette. Roda was 10 keer de sterkste in het eigen stadion, terwijl in 17 gevallen de punten gedeeld werden. In al die duels scoorde Roda 56 goals en incasseerde het er 78, wat uitkomt op een doelsaldo van -22. Het is wel alweer een tijdje geleden dat de thuisploeg in eigen huis Ajax wist te verslaan; op 10 februari 2008 werd er met 2-1 gewonnen door treffers van Roland Lamah en Anouar Hadouir. Opvallend feitje: onder leiding van coach Frank de Boer verloor Ajax dus nog nooit van Roda JC.

De speler: Jaïro Riedewald
Als er een speler is in de huidige Ajax-selectie die speciale herinneringen bewaart aan de ontmoetingen met de Trots van het Zuiden, is dat Jaïro Riedewald. De nu negentienjarige verdediger kwam op 22 december 2013 in de 80ste minuut als debutant binnen de lijnen in het Parkstad Limburg Stadion. Roda leidde op dat moment met 1-0 door een doelpunt van Henk Dijkhuizen, maar de op dat moment totaal onbekende Riedewald kantelde eigenhandig het duel door in zowel de 88ste als de 92ste minuut de bal voorbij keeper Filip Kurto te werken. Het betekende een gigantische domper voor Roda, dat de zege voor het grijpen had. Voor Riedewald betekende het het begin van zijn carrière, waarin hij zich binnen twee jaar heeft ontwikkeld tot basisspeler in het hart van de Amsterdamse verdediging en international voor het Nederlands elftal.

Huidige vorm: Hechte defensies betalen zich uit
Het compleet verbouwde Roda heeft zich prima gemanifesteerd in de eerste drie wedstrijden na de winterstop. Tegen AZ, dat een halfuur met een man minder speelde, misten de Kerkradenaren een handvol 100%-kansen en werd daardoor met 0-1 verloren, maar vervolgens volgden er belangrijke overwinningen op bezoek bij directe concurrent Excelsior (0-1) en afgelopen donderdag tegen ‘ploeg in vorm’ FC Utrecht (1-0). Roda liet in die duels reeds zes nieuwelingen hun opwachting maken en dat pakte tot dusver goed uit. De verdediging oogt bijzonder stabiel en op het middenveld hebben de Kerkradenaren meer duelkracht en voetballend vermogen op de mat weten te leggen.

De invallers Rutjes (linksvoor) en Ngombo waren donderdag gezamenlijk verantwoordelijk voor het winnende doelpunt. (Pro Shots)
De invallers Rutjes (linksvoor) en Ngombo waren donderdag gezamenlijk verantwoordelijk voor het winnende doelpunt. (Pro Shots)

Ajax wist in evenveel duels zeven punten op te halen, door minimale overwinningen op ADO Den Haag (0-1) en Vitesse (1-0) en afgelopen dinsdag een doelpuntloos gelijkspel tegen Heracles Almelo (0-0) te boeken. Doelman Jasper Cillessen incasseerde sinds de winterstop dus nog geen enkele tegentreffer, maar de Amsterdammers hebben net als de Kerkradenaren nog moeite om tot scoren te komen. Desalniettemin bezet de ploeg van Frank de Boer na 20 speelrondes ‘gewoon’ de koppositie in de Eredivisie, met als enige overgebleven concurrent voor de landstitel het op één punt volgende PSV.

Wedstrijdinformatie: Milec debuteert mogelijk bij Roda, Klaassen twijfelgeval bij Ajax
Coach Darije Kalezic heeft door de stroom nieuwelingen een aantal keuzes te maken als het gaat om zijn basiselftal. Een drietal spelers zal hoe dan ook niet inzetbaar zijn; naast de langdurige geblesseerden Tomi Juric en Farshad Noor (die wel weer in training is) ontbreekt ook Rostyn Griffiths, die donderdag tegen FC Utrecht voortijdig de strijd moest staken met een hamstringblessure. Het is mede daardoor uitgesloten dat de geel-zwarten morgen met dezelfde 11 namen aantreden als tegen de Domstedelingen. Bovendien is het waarschijnlijk dat de technische staf ervoor kiest om met vier in plaats van drie verdedigers te gaan spelen, omdat Ajax in tegenstelling tot Utrecht wél met vleugelaanvallers speelt. De van Standard Luik gehuurde rechtsback Martin Milec maakt voor het eerst deel uit van de wedstrijdselectie en zou wel eens direct in de basis kunnen beginnen. Datzelfde geldt door de gewijzigde veldbezetting mogelijk ook voor linksback Ard van Peppen, die tegen Utrecht bankzitter was. Het is de vraag of de tot nu toe prima presterende Marcos Gullón, die als rechtsback opereerde in de vorige duels, wordt doorgeschoven naar het middenveld. In dat geval zou Georgy Zhukov verwezen worden naar de bank.

Aan de kant van Ajax is het vooral de vraag hoe de defensieve organisatie eruit gaat zien; coach Frank de Boer kan niet beschikken over de geblesseerde rechtsback Kenny Tete en schoof daardoor in de afgelopen weken met zijn verdedigers. Het zou ons niet verrassen wanneer de oefenmeester weer kiest voor zijn gebruikelijke trucje tegen Roda: door met drie verdedigers aan te treden. Die keuze maakte de coach eigenlijk in vrijwel alle voorgaande onderlinge duels en gezien het wegvallen van Tete zou die lijn wel eens doorgetrokken kunnen worden. Daarbij lijkt Mike van der Hoorn gezien zijn fysiek de voorkeur te krijgen boven Riccardo van Rhijn, om zo de sterke Rydell Poepon onschadelijk te kunnen maken. Op het middenveld is het nog afwachten of de van een blessure teruggekeerde Davy Klaassen óf Daley Sinkgraven naast Nemanja Gudelj, Donny van de Beek en Riechedly Bazoer zal aantreden. Het aanvalstrio lijkt vast te staan.

Vermoedelijke opstellingen:
Roda JC: Van Leer – Milec, Buijs, Swinkels, Van Peppen – Inceman, Gullon, Van Hyfte, Faik – Poepon, Peterson.
Ajax: Cillessen – Veltman, Van der Hoorn, Riedewald – Gudelj, Bazoer, Van de Beek, Sinkgraven – El Ghazi, Milik, Younes.

De wedstrijd staat onder leiding van arbiter Serdar Gözübüyük. De assistenten luisteren naar de namen Goossens en Polman. Jeroen Manschot neemt als vierde official tussen de dug-outs plaats. Het duel begint al om 12:30 uur, en gezien de drukte adviseren we u om op tijd naar het stadion te komen!

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-2 (Jeroen), 1-2 (Luc), 1-2 (Robbert), 1-3 (Sem)
 De Amsterdammers zijn op het moment van schrijven de koplopers van de Eredivisie maar doen dat zonder te overtuigen in hun spel. Niemand is dus echt kansloos tegen de Ajacieden, die het wekelijks van momenten moeten hebben, iets waar Roda dus voor op de hoede zal moeten zijn. De voltallige redactie hoopt daar natuurlijk op maar vreest dat het niet voldoende zal zijn: krappe nederlagen zijn de voorspellingen. Tel daar een individuele actie van Younes of een zondagsschot van Gudelj bij op en we komen tot de voorspelling van Sem.

Header: Pro Shots

Comments (35)

Comments are closed.