Nabeschouwing | Onverzettelijk Roda is weer de baas in eigen huis

Een euforische donderdagavond was het gisteren. Roda JC wist verrassend haar eerste van drie thuisduels in zes dagen winnend af te sluiten door subtopper FC Utrecht met 1-0 af te troeven. De wedstrijd was bij vlagen een veredeld tactisch schaakspel en eindigde in een resultaat waarmee enerzijds een aantal negatieve reeksen werd doorbroken, en anderzijds verder afstand werd genomen van de nacompetitieplekken. Roda JC Live blikt terug op de uitstekende teamprestatie van de Kerkradenaren.

Negatieve series
We weten allemaal dat Roda afgelopen zaterdag op bezoek bij Excelsior een punt zette achter haar zegeloze reeks van 14 wedstrijden; de 0-1 winst aldaar leverden drie érg belangrijke punten op tegen een directe concurrent in de strijd om weg te blijven van de nacompetitieplekken. Gisteravond deden de manschappen van Kalezic daar nog maar eens een schepje bovenop. We zijn namelijk eindelijk van een rijtje bedroevende statistieken af:

  • Roda JC boekte haar eerste Eredivisie-zege in het Parkstad Limburg Stadion sinds 22 augustus 2015 (1-0 zege op De Graafschap)
  • Roda JC slaagde er met de overwinningen op Excelsior en nu FC Utrecht pas voor de tweede keer dit seizoen in om twee Eredivisie-duels achter elkaar te winnen; dat deed het eerder alleen tegen De Graafschap (1-0) en AZ (0-1), in augustus 2015.
  • Het doelpunt van Maecky Ngombo was de eerste Roda-goal in het Parkstad Limburg Stadion na 430 minuten zonder doelpunt voor de thuisploeg.

Dat stemt uiteraard tot tevredenheid. Er heerste in de afgelopen weken, al dan niet terecht, behoorlijke scepsis over de kansen van Roda JC in de tweede seizoenshelft, ingegeven door de vrije val in de laatste maanden van 2015. Verschillende media zetten grote vraagtekens bij het aankoopbeleid van de Kerkradenaren, die zich versterkten met spelers op allerlei posities uit allerlei windstreken. Er werd getwijfeld aan de wedstrijdinstelling en tactiek waarmee de geel-zwarten en diens technische staf de wedstrijden aangingen. Van dat alles was gisteravond geen enkele sprake. Sterker nog, Kalezic en de zijnen snoerden de mond van alle criticasters en weigerden kopje onder te gaan in een heus voetbalgevecht met de Domstedelingen.

Tactisch schaakspel
Kalezic had dan wel aangekondigd dat hij zijn basiselftal ten opzichte van het duel bij Excelsior mogelijk ging aanpassen, maar de wijze waarop deed toch de nodige wenkbrauwen fronsen; de oefenmeester zette Ard van Peppen, wiens positie wij normaal gesproken in ons opstellingsblokje niet eens ter sprake brengen, op de bank, ten faveure van de in Rotterdam gepasseerde Rostyn Griffiths. Ook Mitchel Paulissen mocht op de reservebank plaatsnemen, terwijl Hicham Faik terugkeerde in de basisformatie. Nu horen we u denken: Griffiths is geen linksback en Faik geen schaduwaanvaller. Dat klopt! Kalezic toverde qua veldbezetting een geel-zwart konijn uit de hoge hoed en zette zijn manschappen in een 3-2-3-2 formatie binnen de lijnen. Gullón, Buijs en Swinkels vormden hierbij de laatste linie die de levensgevaarlijke spitsen Hallér en Barazite moesten opvangen, met vlak daarvoor het duo Inceman-Griffiths. Zo speelden de Kerkradenaren grote gedeelten met veel mensen achter de bal en liepen Faik en Zhukov zich een ongeluk op de flanken. Ook Utrecht opereerde in een soortgelijk systeem, waardoor we te maken kregen met een bomvol middenveld waar verzorgd positiespel nauwelijks tot de mogelijkheden behoorde. Grote kansen waren in de eerste helft dan ook schaars: Roda gaf achterin vrijwel niets weg en testte zelf Ruiter tweemaal, via harde afstandsschoten van Griffiths en Peterson. Laatstgenoemde vormde wederom het aanvalsduo met Rydell Poepon. Zij maakten met hun balvastigheid het toch mogelijk voor de Kerkradenaren om de weg naar het Utrechtse doel te zoeken, vaak ingegeven door strakke passes en lange ballen van Inceman en Buijs. Het duel ontbrandde echter pas echt in de tweede helft.

Utrecht verliest de grip
Roda vond dat opzich geen probleem, aangezien Utrecht met vijf overwinningen in haar laatste vijf duels en de vierde plek op de ranglijst binnen handbereik als (Dom)torenhoog favoriet naar Kerkrade was afgereist. Sterker nog, de Utrechtse coach Ten Hag had het zelfs niet noodzakelijk geacht om in vorm zijnde spelers als Ramselaar en Boymans in zijn basiselftal op te nemen. Door het inbrengen van Rutjes voor de geblesseerde Griffiths, vroeg in de tweede helft, kwam er nog een dosis extra pit en loopvermogen in het elftal van de thuisploeg en troefde men Utrecht steeds vaker af in de duels. De rood-witten konen dat nog wel deels compenseren met hun kwalitatieve surplus, maar zagen dat met name Inceman en Zhukov duidelijker het heft in handen namen in de as op het middenveld en dat de tweede bal steeds vaker bij Roda viel. Voorin lukte lang niet alles wat Poepon en Peterson probeerden, maar de druk op het doel van Utrecht-goalie werd steeds verder opgevoerd met pogingen van Rutjes en Faik die maar rakelings het doel misten.

Maecky Ngombo schiet de bevrijdende 1-0 binnen. Het is zijn eerste doelpunt in Eredivisieverband. (Pro Shots)
Maecky Ngombo schiet de bevrijdende 1-0 binnen. Het is zijn eerste doelpunt in Eredivisieverband. (Pro Shots)

Supersub
Een kwartiertje voor tijd stond er desalniettemin nog steeds die 0-0 op het scorebord, maar behalve een spaarzame counter kon Utrecht de oerdegelijke Roda-defensie niet in verlegenheid brengen. Het lange wachten werd beloond in de 81e minuut, toen de twee Roda-invallers eigenhandig het vonnis velden. Maecky Ngombo, ingebracht door Kalezic om in de ruimte achter de Utrecht-verdedigers te duiken, stoomde na een afgeslagen Utrecht-corner razendsnel richting de middenlijn, kreeg na een gelukje de bal goed mee en ging daarna de combinatie aan met Nathan Rutjes. Die had een perfecte steekbal in huis om Ngombo vanuit een lastige hoek de bal onder Utrecht-keeper Ruiter door te schuiven; een eruptie was het gevolg op de tribunes. Het zou een rake tik betekenen die de nummer 5 van de Eredivisie niet meer te boven kwam. Roda kreeg de overwinning niet in de schoot geworpen, maar graaide de drie punten voor de neus van Utrecht weg; op basis van tactiek, overtuiging en doortastendheid. Meer kun je van een ploeg die strijdt tegen degradatie niet verwachten, en dat doen we dan ook niet. Roda heeft zichzelf en haar fans, in de aanloop naar het tweeluik tegen Ajax (zondag, competitie) en Feyenoord (woensdag, KNVB Beker), een enorme dienst bewezen en is nu 6 punten verlost van de nacompetitieplekken. Dit vernieuwde Roda lijkt zich binnen korte tijd te ontwikkelen tot een uitermate goed georganiseerd team, dat met haar wedstrijdinstelling het maximale uit zichzelf kan halen. Amsterdam en Rotterdam zijn bij deze gewaarschuwd.

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 7 – Reus tussen de palen die even gruwelijk de fout in leek te gaan toen hij een vrije trap van Ayoub verkeerd inschatte. Straalde verder rust uit van oor tot oor en pakte alles wat op hem af kwam.
Marcos Gullón: 7 – Was nu onderdeel van een driekoppige defensie en paste zich moeiteloos aan die rol aan. Schroomde niet om de bal naar voren te jagen in plaats van de voetballende oplossing. Degelijke pot.
Jordy Buijs: 8 – Heeft aan de bal de rust die we kennen van een zekere Gibril Sankoh, alleen ligt het tempo een lichtjaar hoger en volgt er vrijwel altijd een goede voortzetting. Was érg sterk in de kopduels.
Arjan Swinkels: 8 – Tussen alle nieuwe namen een vertrouwd gezicht dat ons bijna niet meer zou opvallen. Gaf als mandekker Barazite en Haller, toch een begenadigd koppel, amper ruimte om te voetballen. Sterk!
Rostyn Griffiths: 7 – Keerde na één wedstrijdje bankzitten terug in het basiselftal en deed dat eigenlijk wel prima. Zakte in bij balverlies, werkte veel weg bij standaardsituaties en hielp zijn verdediging.
Ugur Inceman: 8 – Heeft in twee wedstrijden laten zien dat hij veel meer kwaliteiten heeft dan kaarten pakken. Ugur was de baas op het middenveld, en niemand anders. Passes, heroveren en voortzetten, zag er uitstekend uit.
Georgy Zhukov: 6,5 – Kwam aan de rechterkant amper tot ontplooiing. Na het uitvallen van Griffiths kreeg hij een meer centrale rol, die hem beter afging en meer gelegenheid bood om tussen de linies door te bewegen.
Tom van Hyfte: 7 – De aanvoerder over wiens inzet nooit een kwaad woord gezegd zal worden. De passing was niet altijd je-van-het, maar kleunde met name in het tweede bedrijf vol in de duels.
Hicham Faik: 8 – Lang geleden dat we zo een zelfverzekerde Faik zagen voetballen. Was vaak aanspeelbaar en wist in moeilijke situaties balbezit te houden. Strooide met goede passes en scoorde bijna een prachtige goal.
Rydell Poepon: 7,5 – Het aanspeelpunt dat we in zoveel wedstrijden gemist hebben. Hoewel zijn acties vervolgens niet altijd rendement opleveren, begrijpt Poepon het spelletje uitstekend. Haalt ook gewoon verloren ballen terug.
Kristoffer Peterson: 6,5 – Gedreven om zich te laten zien tegen de club die hem aan Roda verhuurt. Ging daardoor misschien iets te vaak voor zijn eigen kans. Gaat wel iedere wedstrijd beter spelen.
Nathan Rutjes: 8 – Zijn interview gaat inmiddels viral over het internet, maar wij zijn vooral trots op zijn invalbeurt: wat een mentaliteit en energie legde hij in deze wedstrijd! Doorslaggevend voor de overwinning!

Foto’s: Roda JC Kerkrade

 

Comments (37)

Comments are closed.