Voorbeschouwing | Gehavend Roda wil weer angstgegner spelen

Een nieuw weekend, een nieuwe Eredivisie-speelronde! Na de lange reis naar Friesland van vorige week staat er voor Roda zaterdag een duel korter bij huis op het programma. In Eindhoven is PSV de tegenstander. Een lastige pot dus voor de Kerkradenaren, die bovendien met de nodige personele problemen kampen.

Roda: jacht op punten duurt voort
Het zijn nog 10 finales, zou Jon Dahl Tomasson zeggen. De Deen slaagde er in 2014 niet in om het degradatiespook te verdrijven, iets wat zijn uiteindelijke opvolger Yannis Anastasiou wel van plan is. De Griekse oefenmeester heeft nog steeds prima papieren om met zijn manschappen boven de streep te blijven, maar dan moeten er wel links en rechts resultaten geboekt worden. Vorige week leek er uitzicht te zijn op tenminste een punt, maar gemiste kansen en een oliedomme rode kaart gooiden roet in het eten in het Abe Lenstra Stadion, waar sc Heerenveen haar ideale tegenstander gevonden had om de reeks zonder overwinningen tot een eind te brengen. Toch is de balans van Roda na de winterstop niet slecht. De belangrijkste duels, tegen de directe concurrenten Excelsior en Go Ahead Eagles, werden gewonnen. Desalniettemin dateert de laatste uitzege van de geel-zwarten van 16 oktober 2016 (Excelsior-uit, 0-1). Met slechts twee punten meer dan hekkensluiter ADO zou een nieuwe uitzege een boost betekenen voor de nummer 15 van de ranglijst.

PSV: Titel uit zicht na demasqué in de Kuip
Met PSV treft Roda een tegenstander die sinds de jaarwisseling 6 van de 7 duels won. Detail: die ene wedstrijd die niet gewonnen werd, was de belangrijkste van allemaal. De waarschijnlijk aanstaand kampioen Feyenoord was in de Kuip met 2-1 te sterk, in een wedstrijd waarin PSV haar laatste restje hoop op de landstitel als sneeuw voor de Rotterdamse zon zag verdwijnen. Een tik van jewelste voor Phillip Cocu, die zichzelf aan het eind van de rit nog wel eens op een gekapseisde Titanic zou kunnen terugvinden. Wat dat betreft was het ook geen bijzonder handige move van goalie Jeroen Zoet om bij het terughalen van de door hem gestopte bal een eigen doelpunt te veroorzaken. Geruststelling voor de (nu nog) regerend landskampioen: in het Philips Stadion hangt morgenavond géén Hawkeye-systeem.

Historie: Angstgegner wil reputatie in stand houden
Het wordt de 43ste onderlinge ontmoeting in de grootste stad van Noord-Brabant. 30 keer werd er gewonnen door PSV, tegenover 6 Roda-zeges en 6 gelijke spelen. Het gros van die Roda-overwinningen werd wel in deze eeuw geboekt, met daarbij bovendien een bekerzege in 2013. Door die resultaten – en de altijd lastige confontaties in Kerkrade – verwierf Roda een status als angstgegner van de Eindhovenaren, die ook eerder dit seizoen de grootste moeite hadden met de Koempelclub in het Parkstad Limburg Stadion. Dat duel eindigde zoals het begon: 0-0. De laatste Eredivisie-krachtmeting in het Philips Stadion, vorig seizoen, eindigde eveneens onbeslist: na een buitenspelsituatie was het Tomi Juric die via Joshua Brenet volstrekt tegen de verhouding in de 0-1 op het scorebord zette, waarna een stormloop van de thuisploeg wel resulteerde in de 1-1 van Davy Pröpper, maar ook niet meer dan dat. Eerder dit seizoen was Eindhoven Roda’s eindbestemming in het bekertoernooi. Vanaf het eerste fluitsignaal speelden de Limburgers een kansloos duel, hetgeen een duidelijke 4-0 zeperd opleverde. Pröpper (tweemaal), Pereiro en Narsingh velden het vonnis tegenover de grabbelende Roda-keeper Yves de Winter.

Een eerdere confrontatie tussen PSV en Roda JC in een volgepakt Philips Stadion. (Roda JC Live)

Wedstrijdinformatie: PSV nagenoeg compleet, Roda moet sleutelen aan defensie
Bij de thuisploeg ontbreekt Marco van Ginkel, die in De Kuip al voortijdig het veld moest verlaten met een blessure. Verder hebben hoofdtrainer Phillip Cocu en assistent-trainer Ruud Brood (jawel, kent u hem nog!) weinig te klagen over afwezigen. Die zijn er simpelweg nauwelijks sinds Jorrit Hendrix en Jürgen Locadia hersteld zijn van hun langdurige fysieke ongemakken. Voor één van hen zou er zomaar een basisplaats in kunnen zitten door de afwezigheid van Van Ginkel. Ook Steven Bergwijn is een gegadigde om bij de eerste 11 op het wedstrijdformulier te komen.

Vermoedelijke opstelling PSV: Zoet – Arias, Isimat, Moreno, Willems – Guardado, Pröpper, Ramselaar – Pereiro, De Jong, Locadia.

Aan Roda-kant is het puzzelen geblazen. Hoewel, na het legertje nieuwkomers in de winterstop heeft Yannis Anastasiou wel een ruim keurkorps waaruit hij een basiselftal mag formeren. Laat het nou net de linie zijn waarin het minst werd geïnvesteerd waar op dit moment de de personele problemen zijn: de defensie. Martin Milec en Chris Kum (blessures) ontbreken in Eindhoven, evenals de geschorste controleur Mohamed el Makrini. In aanvallend opzicht keert Abdul Ajagun terug in de wedstrijdselectie, nadat zijn pijntjes zijn afgenomen, maar verkeren Simon Church en Beni Badibanga nog wel in de lappenmand. In de verdediging is er dus een vacante positie in te vullen. Vermoedelijk kiest de technische staf ervoor om Marcos Gullón in het elftal te brengen, maar ook Bryan Verboom (centraal) of Nathan Rutjes (rechtsback) zijn opties. Dat hangt er voornamelijk vanaf of Frederic Ananou als rechtsback of als centrale verdediger geposteerd wordt. Op het middenveld is Adil Auassar de meest logische vervanger van El Makrini, zeker omdat de balans op het middenveld een cruciale factor gaat zijn tegen de dynamische middenlinie van PSV. In dat geval begin Ajagun op de reservebank.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Van Leer – Ananou, Gullón, Werker, Van Peppen – Gnjatic, Auassar, Van Hyfte – Paulissen, Schahin, Van Velzen.

Scheidsrechter is Ed Janssen. Hij zal het duel om 19:45 uur in gang zetten. De wedstrijd is uiteraard weer te volgen via ons live wedstrijdverslag op Twitter (www.twitter.com/rodajclive) en ons verhaal op Snapchat (‘RodaJClive’).

Foto: Roda JC Live