Voorbeschouwing | Herkansing voor Roda tegen nieuwe hekkensluiter Cambuur

Vanavond gaat Roda JC Kerkrade op bezoek bij SC Cambuur in Leeuwarden. Vanochtend wacht eerst de op één na langste busreis van de Eredivisie, op weg naar de hekkensluiter van het huidige seizoen. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd.

Vorige week schreven wij in de nabeschouwing dat Roda het traditioneel bijzonder lastig heeft tegen de hekkensluiter van de Eredivisie. Het nadeel daarvan is dat je die nummer laatst vaak aan punten helpt, wat erin resulteert dat je daarna weer tegen een andere nummer laatst mag aantreden. En zo geschiedde: door de overwinning van De Graafschap op de Kerkradenaren, staat nu SC Cambuur onderaan en dat is ook meteen de volgende tegenstander.

Horrorseizoen in Friesland
Het seizoen van de Leeuwarders verloopt tot nu toe kort gezegd dramatisch. Twee seizoenen geleden werd Cambuur verrassend kampioen van de Jupiler League, en keerde zo na dertien seizoenen eerste divisie-voetbal terug op het hoogste niveau. Dat verliep prima, want twee jaar achter elkaar werd er een keurige twaalfde plaats behaald. U weet hoe het gaat bij kleinere clubs: goede prestaties in de competitie, dan een uittocht aan spelers in de zomer.

Zo geschiedde ook bij de club uit Frieslands hoofdstad in de zomer van 2015. Een heel bataljon aan spelers vertrok en de goudeerlijke clubman Henk de Jong kreeg een klein afdankertjes-pakket aan mannen, die Cambuur ook dit seizoen op het hoogste niveau moesten houden. Die groep was opgebouwd rondom de spits, en sterkhouder, Bartolomew Ogbeche. In de eerste seizoenshelft wist die groep aardig in de buurt te blijven van de vijftiende plaats, die natuurlijk recht geeft op rechtstreekse handhaving. Het gat naar nummer 15, ons eigen Roda JC, was slechts drie punten en de voorsprong op hekkensluiter De Graafschap was acht punten.

En toen… toen vertrok die sterkhouder naar concurrent Willem II, en vanaf dat moment is het kommer en kwel in Leeuwarden. Cambuur won van de tien wedstrijden na de winterstop er slechts één, en de andere negen gingen allemaal verloren. Gescoord werd er slechts vijf keer en het doelsaldo is -16. Niet dat Willem II nou zijn garen spint bij de komst van Ogbeche, hoor, want zij staan in het klassement van de tweede seizoenshelft zeventiende. De spits is inmiddels ook al een aantal weken geblesseerd.

Terug naar de Leeuwarders: die wisten dit kalenderjaar alleen te winnen van PEC Zwolle in eigen huis, met 1-0. Dat was al onder leiding van interim-trainer Marcel Keizer, die het stokje overnam, toen Henk de Jong op 9 februari besloot dat het beter voor de club zou zijn als hij ermee zou stoppen. Tot nu toe heeft dat dus nog niet tot het gewenste resultaat geleid, want we zijn alweer vier nederlagen verder.

Weggezakt optimisme
In Kerkrade is het optimisme dat heerste na het begin van de tweede seizoenshelft flink getemperd. Roda verloor de laatste twee wedstrijden. Tegen Vitesse was de nederlaag, in de laatste seconden, vooral zuur; tegen De Graafschap legden de geel-zwarten een beschamende vertoning op de mat. Het vertrouwen, dat hoogtij vierde na de verbluffende 0-5-overwinning op bezoek bij Heracles Almelo, is zo in één klap weggevaagd. Het gat naar de zo gevreesde zestiende plaats is plots nog maar drie punten. In de wetenschap dat concurrent Excelsior het zelfs FC Utrecht in de Galgenwaard bijzonder lastig wist te maken, zijn punten op bezoek bij Cambuur dus bittere noodzaak. No pressure.

De wedstrijd SC Cambuur – Roda JC werd in Leeuwarden negen keer afgewerkt. Vijf ontmoetingen daarvan speelden zich af in de Eredivisie. Van die vijf won Roda er één en verloor Roda er één: de andere drie wedstrijden resulteerden in een gelijkspel. De laatste editie was in Roda’s vorige Eredivisie-seizoen, toen de Kerkradenaren in de 92e minuut ten onder gingen, na twee rode kaarten geïncasseerd te hebben. Diep in blessuretijd viel de 1-0. Een kostbaar punt, dat Roda zo maar had kunnen behoeden voor degradatie.

Play-off-wonder
Jaren eerder behoedde Bram Castro Roda JC in Leeuwarden voor degradatie, toen in een beslissende derde wedstrijd de play-offs om promotie en degradatie in Limburgs voordeel werden beslecht. Op basis van een zenuwslopende strafschoppenserie, waarin Castro twee penalty’s wist te keren, bleef Roda nog een paar seizoenen behouden voor de Eredivisie. Nu is het Cambuur dat vecht tegen rechtstreekse degradatie. Nog een keer genieten van het onwaarschijnlijke schouwspel in Leeuwarden in 2009? Klik dan hier!  Voor de samenvatting van de heenwedstrijd in dit seizoen, die in een 1-1-gelijkspel eindigde, kunt u hier terecht. Deze wedstrijd zal vooral herinnerd worden door de schitterende goal van Tom van Hyfte, die de Kerkradenaren een punt opleverde.

Verwachte opstellingen
Roda zal het vanavond moeten stellen zonder de geblesseerd geraakte Martin Milec. Henk Dijkhuizen lijkt een logische vervanger voor de rechtsback. Linksback Ard van Peppen keert wel terug van een blessure. Daniel de Silva is nog steeds geblesseerd. Verwacht wordt dat Kalezic terugkeert naar het 4-4-2-systeem, en dus niet, zoals vorige week, met drie verdedigers zal aantreden. Dit zal waarschijnlijk ten koste gaan van Hicham Faik, die vervangen zal worden door de rappe Kristoffer Peterson.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Dijkhuizen, Buijs, Swinkels, Van Peppen – Zhukov, Inceman, Van Hyfte, Peterson – Van Duinen, Poepon.

Bij Cambuur ontbreken nog steeds Marlon Pereira en Dominik Masek. Rai Vloet wordt in de spits verwacht naast Martijn Barto, en Peersman zal waarschijnlijk de linskbackpositie bekleden. Daarmee lijkt Cambuur zich aan te gaan passen aan Roda’s verwachte 4-4-2-systeem.

Verwachte opstelling SC Cambuur: Nienhuis – Mac-Intosch, Lachman, Van der Laan, Peersman – Bakker, Overgoor, Byrne, Van der Streek – Vloet, Barto.

Voorspellingen: 1-1 (Sem), 0-0 (Robbert), 1-2 (Jeroen), 1-1 (Luc).
Alweer een zespuntenduel, want hoewel de voorsprong op Cambuur op dit moment twaalf punten bedraagt, is directe handhaving op dit moment nog alles behalve uitgesloten. De voorspellingen liggen voor deze wedstrijd dicht bij elkaar, met Jeroen als grootste optimist en drie op zeker spelende collega’s. Laten we hopen dat Jeroen het ditmaal bij het rechte eind heeft!

Foto: Roda JC Live

Comments (16)

Comments are closed.