Voorbeschouwing | Hoop doet leven voor hoofdstedelijk bezoek

Zaterdagavond, om precies te zijn om kwart voor acht, begint Roda JC Kerkrade aan diens eerste uitwedstrijden van het nog erg jonge voetbalseizoen. In de Arena in Amsterdam is de recordkampioen Ajax de tegenstander. Een wedstrijd waar op papier slechts weinig te behalen valt, maar wellicht zitten de omstandigheden dit seizoen meer mee dan gebruikelijk. Roda JC Live blikt vooruit op het treffen in het zuidoostelijke deel van de hoofdstad.

Zeldzame Europese kans – ook voor Roda
Jaarlijks, zo ongeveer halverwege de herfst, keert de traditionele Nederlandse voetbaldiscussie weer terug: hebben we nog wat te zoeken in Europa? De Europese resultaten zitten de laatste jaren niet bepaald mee, waardoor Nederland op de UEFA-puntenranglijst zodanig aan het wegzakken is dat gevreesd moet worden voor bijvoorbeeld directe plaatsing voor de groepsfase van de Champions League. Ajax heeft dit jaar echter een unieke kans om bij te dragen aan een eventuele ommekeer van de neerwaartse spiraal waar de vaderlandse voetballerij zich in bevindt. De komende weken treffende Amsterdammers de ‘surprise package’ uit de afgelopen jaargang van het Russische voetbal, te weten FK Rostov. Deze weinigzeggende formatie vormt in twee wedstrijden de laatste horde voor Ajax om, net als PSV, komend jaar uit te mogen komen in de groepsfase van Europa’s meest lucratieve voetbaltoernooi.

Allemaal hartstikke leuk en aardig, maar Rostov-uit en Rostov-thuis zijn niet de wedstrijden waar het op dit moment om gaat. Eerst moet er nog gevoetbald worden tegen Roda JC Kerkrade. Daar ligt wel meteen een kans voor onze geel-zwarte helden van het zuiden, aangezien het verleden heeft aangetoond dat grote ploegen met meerdere competitieve belangen hun op papier kleinere tegenstanders soms teveel onderschatten. Hoewel puur speculatief, zou dit eventueel de kansen voor succes van Roda JC op bezoek in de hoofdstad kunnen vergroten. Daarmee is de Europese kans voor Nederland ook meteen een puntenkans voor Roda – zij het op een iets andere manier.

Daarvoor zal hetgeen van Yannis Anastasiou om moeten gaan met de nieuwe speelstijl van Ajax onder Peter Bosz. De immer aanvallend ingestelde coach zweert al jaren bij veel balbezit, aantrekkelijk voetbal en hoge druk. Bij Heracles Almelo en Vitesse resulteerde dit regelmatig in knotsgekke uitslagen. Tot nu toe valt dat bij de Godenzonen wel mee, maar tegen Sparta was al te zien dat Ajax al aardig getraind is in deze speelwijze. Sparta had gedurende de hele wedstrijd op het Kasteel nauwelijks balbezit en kwam louter door een gelukje op linke stand. Op de 1-3 overwinning van Ajax viel dan ook niets af te dingen. Het zal voor Roda een flinke uitdaging worden om ervoor te zorgen dat het in de Amsterdam ArenA iets in de pap te brokkelen heeft.

Vorig jaar had het dat in ieder geval niet, want toen was na vier minuten al duidelijk wat de verhoudingen waren. Ajax stond toen al met 2-0 voor en zou uitlopen naar de makkelijkste thuisoverwinning van het seizoen. Na een ruststand van 4-0 eindigde de wedstrijd uiteindelijk in een klinkende 6-0 zege. Nu heeft Roda de laatste jaren sowieso niet zo veel in de melk te brokkelen in de ArenA. Het laatste punt werd behaald in 2013 (1-1) en de laatste overwinning in Amsterdam behaalde Roda op 29 oktober 1999.

Voetbalspits of avondspits?
Waar het bij Ajax de laatste weken tevens om draait is het aantrekken van een nieuwe spits. Arkadiusz Milik heeft voor een aardig bedrag zijn koffers gepakt, waardoor een spits met een degelijke zekerheid van doelpunten voor onze volgende tegenstander ontbreekt. Via een wildgroei aan namen, waaronder Mario Balotelli en zelfs de uit Turkije vertrokken Mario Gomez, hebben diverse media het op dit moment over Bertrand Traoré. In ieder geval, door de afwezigheid van een vervanger van Milik zou deze dagen de Amsterdamse avondspits zomaar een meer notoire spits zijn dan de voetbalspits van de hoofdstedelijke voetbalploeg.

Buiten het vertrek van de productieve Milik is er sinds het einde van het seizoen weinig veranderd. Zoals eenieder weet, vergooide Ajax op de allerlaatste dag van het vorige seizoen op zeer knullige wijze het landskampioenschap op bezoek bij degradant De Graafschap. Daarna vertrok een groot aantal overbodige spelers en veel werd er nog niet voor terug gehaald. Buiten centrumspits Mateo Cassierra was de meest opvallende naam de van Real Betis overgekomen Heiko Westermann. De ervaren verdediger moet het gat dat achtergelaten is door het vertrek van Mike van der Hoorn gaan opvullen, maar viel in zijn eerste wedstrijd vooral op door alles fout te doen wat maar kan in één wedstrijd.

Wedstrijdinformatie
In dat kader is het voor Roda hoopgevend dat diezelfde Westermann terug zal keren in de basis bij de Ajacieden. Joel Veltman is namelijk geblesseerd door zij. – al dan niet onterechte – rode kaart tijdens het uitduel tegen Sparta. De eventuele nieuwe spits Bertrand Traoré zal uiteraard nog niet tot de selectie behoren. In de punt start waarschijnlijk jongeling Kasper Dolberg. 

Bij Roda JC is het de vraag of Roel Brouwers in de basis terugkeert na zijn uitermate zwakke rentree tegen Heracles Almelo. De verwachting is dat Anastasiou de routinier laat staan, maar dan moet er gekozen worden tussen Ananou, Kum en Van Peppen voor de twee plekken links achterin. Alle drie de spelers lieten tegen Heracles een prima indruk achter en dus zal er sowieso een impopulaire keuze gemaakt moeten worden. Kum is in ieder geval volledig fit.

Verwachte opstelling Ajax: Cillessen – Tete, Westermann, Riedewald, Dijks – Bazoer, Klaassen, Gudelj – El Ghazi, Dolberg, Sinkgraven.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Milec, Brouwers, Ananou, Van Peppen – Noor, Auassar, Van Hyfte – Rosheuvel, Mytidis, Boysen. 

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 2-0 (Jeroen), 4-1 (Luc), 1-1 (Sem), 3-0 (Robbert).

Met de eerste uitwedstrijd van het seizoen meteen naar onze hoofdstad gestuurd worden, er zijn makkelijkere manieren om het seizoen te beginnen. Desalniettemin zal iemand het moeten doen en dan kun je er natuurlijk het beste vol voor gaan. Van de wedstrijd een succes maken zal een hels karwei worden, zo denkt althans het redactionele kwartet. Sem voorziet een stuntje in de vorm van een gelijkspel, terwijl de andere redactieleden deze wedstrijd liever snel vergeten. Laten we echter niet vergeten dat geen ploeg in een wedstrijd kansloos is, zeker niet in de Eredivisie!

Foto: AmsterdamArenA.nl

Comments (15)

Comments are closed.