Voorbeschouwing | Laagvlieger Helmond mag geen problemen opleveren

Na een kort maar succesvol intermezzo in de vorm van de tweede ronde van de KNVB Beker, gaat dit weekend als vanouds de reguliere competitie weer verder waar hij gebleven is. In speelronde acht gaat Roda JC Kerkrade op bezoek bij het Oost-Brabantse Helmond Sport. Roda JC Live blikt vooruit op de volgende wedstrijd die weer drie waardevolle punten kan gaan opleveren.

Historie
Zoals wel vaker dit seizoen is gebeurd en zoals nog vaak zal gebeuren deze jaargang, ontmoet Roda JC een tegenstander die het de laatste decennia nauwelijks is tegengekomen. Het laatste officiële duel was het bekerduel op 31 januari 2006, dat Roda JC met 0-2 wist te winnen. Voor het laatste competitieduel moeten we veel verder terug de geschiedenisboeken in: in 1984 won Roda JC thuis op Sportpark Kaalheide met 2-1, terwijl in Helmond de thuisploeg eveneens succesvol was (3-2). De laatste onderlinge ontmoeting in de Eerste Divisie vond plaats in 1973 (Kaalheide, 1-1).

Vorm Helmond Sport: W – G – V – G – V
Voor Helmond loopt het seizoen tot nu toe behoorlijk anders dan voorspeld en gehoopt. De laatste seizoenen speelde ploeg veelal mee in de subtop van de competitie, en flirtte het in de play-offs enkele keren met de Eredivisie. Tot een promotie kwam het echter niet, en na een tegenvallend seizoen 2013/14 wil de ploeg in de huidige jaargang na zeven duels nog altijd niet op stoom komen. Slechts één wedstrijd werd gewonnen (2-1 tegen FC Oss). Van de overige duels eindigden er drie onbeslist en ging Helmond drie keer als verliezer van het veld. Dat alles leidde tot de huidige zeventiende plek op de ranglijst. In het bekertoernooi werd de ploeg afgelopen woensdag na verlenging met 4-3 verslagen door competitiegenoot MVV Maastricht.

Selectie
De opvallendste man aan de kant van Helmond is verdediger Ferry de Regt. De 26-jarige Venloër functioneert veelal als captain van de ploeg, en maakte afgelopen seizoen naam door als verdediger maar liefst zeven keer de bal succesvol tussen het aluminium te werken. Een andere speler die opvalt in de selectie van de rood-zwarten is geboren Volendammer Jack Tuyp, wie na een tegenvallend seizoen bij Ferencváros in Budapest dit seizoen voor het eerst in Nederland in actie komt voor een andere club van FC Volendam. Bij Helmond hoopt de alweer 31-jarige spits verder te gaan waar hij in het Noord-Hollandse vissersdorp altijd mee bezig was: doelpunten maken.

Vorm Roda JC Kerkrade: W – V – W – W – W
Roda JC heeft qua resultaten de draad na de zeperd in Volendam weer volledig opgepakt. Twee gewonnen derby’s werden gevolgd door een niet heel mooie, maar wel belangrijke 1-0 overwinning op de beloften van Ajax. Heel soepel gaat het echter nog altijd niet: week na week zakt de ploeg met name in de tweede helft sterk terug op de eigen speelhelft, waarmee het de tegenstander in de kaart weet te spelen. Dit hangt natuurlijk samen met de moeite die de ploeg heeft om doelpunten te maken in verhouding tot de concurrentie: twaalf doelpunten is aanzienlijk minder dan de negentien en tweeëntwintig stuks die respectievelijk N.E.C. en FC Volendam tot nu toe wisten te maken. Tegen laagvlieger Helmond Sport heeft Roda opnieuw de kans om de achterstand in doelsaldo goed te maken, om zo de uitgangspositie te verbeteren mocht het aan het einde van het seizoen nog altijd zo close zijn in de titelstrijd als op dit moment.

Stadion
Helmond Sport speelt zijn wedstrijden in het klassieke stadion De Braak, dat tegenwoordig ook de naam van sponsor Lavans draagt. In het Lavans Stadion “De Braak” kan de ploeg 4200 supporters kwijt, waarvan 400 in het uitvak. Het stadion is uniek vanwege de aanwezigheid van enkele huizen aan een van de korte zijden, waar bewoners voorheen vanaf de daken van hun schuurtjes de wedstrijden konden volgen. Gaandeweg is het aantal sponsorborden daar echter toegenomen, waardoor dat iets minder makkelijk is dan in het verleden.

Vermoedelijke opstellingen
Bij de thuisploeg ontbreekt eerste doelman Wouter van Steen, die al langere tijd geblesseerd is. Over de inzetbaarheid van linksback Gillian Justiana bestaan grote twijfels; hij viel aan het begin van deze week flauw en wordt onderzocht in het ziekenhuis. Verder kan coach Jan van Dijk niet beschikken over rechtsback Kevin Gomez, die door een rode kaart in het vorige Jupiler League-duel van de Brabanders voor de ontmoeting met Roda geschorst is. Aanvaller Stanley Elbers keert juist terug van een schorsing en zal vermoedelijk direct een basisplaats toebedeeld krijgen, ten koste van Jack Tuyp, die in de afgelopen wedstrijden geen fitte en sterke indruk maakte.

Roda-trainer Trost zal keuzes moeten maken. De invulling van de defensie staat wel vast, met de van een schorsing teruggekeerde Henk Dijkhuizen op de rechtsbackpositie. In het gewonnen bekerduel met Heerenveen spaarde Trost een aanzienlijk aantal spelers met lichte blessures; zo zaten Nathan Rutjes, Johan Plat en Marc Höcher op de tribune en (begonnen) Bram Verbist, Guy Ramos, Frank Demouge en Nayib Lagouireh op de bank. Het leeuwendeel van deze spelers zal waarschijnlijk terugkeren in het basiselftal, dat vermoedelijk weer in de gebruikelijke 4-3-3 formatie zal gaan spelen ondanks de geslaagde 4-4-2 tegen de Friezen. Marc Höcher zal niet in actie komen in Helmond, hij heeft teveel last van een trap die hij kreeg in het duel met Jong Ajax. Het is nog even afwachten wie Trost als vervanger voor hem opstelt; Johan Plat (die lichte fysieke klachten had in de afgelopen week), Mitchel Paulissen en Brian Jacobs zijn mogelijke alternatieven. Martijn Monteyne en Anco Jansen zijn sowieso niet inzetbaar; Jansen, die komende week bij de beloften weer speelminuten zou gaan maken na een slepende knieblessure, kreeg afgelopen week tijdens de training een tik op die knie; daardoor moest hij ook afhaken bij de donderdagtraining. De komende dagen wordt gekeken of zijn situatie verergerd, hoewel Trost “het gevoel heeft dat het wel meevalt.”
HELROD - Vermoedelijke opstellingen

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 1-3 (Sem), 0-2 (Jeroen), 3-1 (Robbert), 2-2 (Luc)
Wat verwachtte de redactie een maand geleden van dit duel? Alle mogelijke scenario’s, zo blijkt uit de ingevulde uitslagen door de vier redactieleden die Roda JC Live rijk is. Inmiddels zijn we echter een aantal weken verder, en zouden we kunnen stellen dat -scorebordjournalistiektechnisch- de voorspellingen van Sem en Jeroen het meest waarschijnlijk zijn. Het blijft echter voetbal, met een bal die rond is en een situatie van elf tegen elf spelers. We gaan het allemaal meemaken, zaterdagmiddag om 16:30 op De Braak in Helmond.

De wedstrijd tussen Helmond Sport en Roda JC Kerkrade wordt live uitgezonden door FOX Sports op kanaal 5. Voor wie niet in het stadion aanwezig kan zijn en niet over het juiste zenderpakket beschikt, doet Roda JC Live exclusief live-verslag via Twitter: www.twitter.com/rodajclive.

Header: Pro Shots

Comments are closed.