Voorbeschouwing | Lastige klus in Alkmaar na beker-exit

Slechts drie dagen na de slopende bekerwedstrijd op bezoek bij Willem II mag Roda JC Kerkrade zich opmaken voor het volgende potje voetbal van het seizoen. Nu enkel de Eredivisie nog resteert kan de aandacht voor de volle tweehonderd procent op directe handhaving in de competitie en die klus gaat verder in Alkmaar, waar AZ de Limburgse ploeg vanmiddag zal ontvangen. Roda JC Live blikt zoals altijd vooruit op het aanstaande duel.

Tekst: Jeroen de Regt en Luc van Dijk.

Een snelle blik: AZ en Roda JC
Het blijft een van de bijzondere verhalen in het huidige voetbaltijdperk: hoe AZ zich na de vette jaren heeft weten te handhaven als subtopper in de Eredivisie. Hoewel het lang niet elk jaar een even groot feest is, gaat het de Alkmaarders dit seizoen bijzonder voor de wind. Naast dat de ploeg afgelopen week de halve finales van het bekertoernooi heeft weten te bereiken door PEC Zwolle met 4-1 te verslaan, is het in de competitie eveneens nauwelijks bij te fietsen. Een uitstekende derde plek achter PSV en Ajax is het resultaat van een hele reeks uitstekende resultaten, waarbij enkel tegen de traditionele top drie en Excelsior is verloren. Trainer John van den Brom heeft een prima ploeg tot zijn beschikking en laat het rood-witte gezelschap bij momenten uitstekend voetballen. Met name de (soms wat controversiële) Wout Weghorst heeft een flink aandeel in het succes van de ploeg, maar ook de stabiele defensieve linie moet benadrukt worden.

Het mag voor Roda JC duidelijk zijn dat het een nogal ingewikkeld verhaal kan gaan worden om de drie punten mee te nemen uit Alkmaar naar Kerkrade. Toch is elke ploeg te verslaan en de Eredivisie zou de Eredivisie niet zijn als er dit weekend geen opvallende uitslagen de revue zouden passeren. Dat zou dit weekend zomaar in Alkmaar kunnen gebeuren, want Roda heeft zowel qua spel als qua resultaten een stijgende lijn weten te vinden: vier punten volgden uit de laatste twee competitiewedstrijden en ook tegen Willem II afgelopen donderdag werd in elk geval hoopvol gevoetbald. De uitschakeling was natuurlijk heel zuur, maar een strafschoppenreeks is qua spel nietszeggend en dus kunnen we er voor de competitie bijna enkel positieve zaken uit meenemen. Met name aanwinst Avdijaj heeft een positieve invloed op de aanvallende impulsen van Molenaar en consorten en hopelijk kunnen we tegen AZ meer moois van hem zien – net als van de andere tien heren op het veld.

De Wedstrijd: 30 augustus 2015
Erg veel doelpunten vallen er in recente jaren niet in wedstrijden tussen AZ en Roda JC. De laatste vijf ontmoetingen bevatten nooit meer dan twee goals. Als de geschiedenis zich herhaalt gaat het zo direct dus aankomen op slechts enkele spelmomenten. Wat geschiedenis betreft hoeven we voor een leuk resultaat niet ver terug te bladeren in de geschiedenisboeken: in de zomer van 2015, nog pril in het seizoen, pakten de Kerkradenaren een knappe 0-1 overwinning op het Noord-Hollandse natuurgras. AZ verkeerde in een moeizame situatie met een verbouwde ploeg die het tevens druk had met plaatsing voor de groepsfase van de Europa League, terwijl Roda JC een stuk stabieler in elkaar stak en het seizoen heel aardig was begonnen. De wedstrijd zelf, waarbij Roda onder meer de beschikking had over Benjamin van Leer, Hicham Faik en Tom van Hyfte, was van deplorabel niveau en uit één van de zeldzame kansen wist Rostyn Griffiths de winnende treffer binnen te koppen. Na rust drong AZ meer aan maar kreeg Roda JC uiteindelijk eveneens de beste kansen, helaas zonder resultaat. Toch gingen de drie punten mee naar Kerkrade en vormden ze uiteindelijk een belangrijk onderdeel van het puntentotaal van 34 – vijf meer dan de hoogste nacompetitieplek. AZ wist zich gaandeweg in het seizoen te herpakken en bereikte uiteindelijk de vierde eindnotering. Het had met Vincent Janssen tevens de topscorer van de Eredivisie in de gelederen.

Wedstrijdinfo
AZ-trainer John van den Brom heeft geen enkele personele zorgen. De gehele selectie is fit, en dus ziet de trainer geen reden om het goed draaiende elftal te wijzigen. Oussama Idrissi, pas sinds deze winterstop AZ’er, zal wederom in de basis beginnen.

Verwachte opstelling AZ: Bizot – Svensson, Hatzidiakos, Wuytens, Ouwejan – Koopmeiners, Til, Midtsjö – Jahanbakhsh, Weghorst, Idrissi.

Robert Molenaar zag vlak voor het bekerduel met Willem II Ognjen Gnjatic geblesseerd afhaken. Hij is nog niet fit, evenals de langdurig geblesseerden: Mitchel Paulissen, Célestin Djim en Ashton Götz. Dani Schahin keert terug in de basis, nadat hij afgelopen donderdag
nog geschorst was.

Verwachte opstelling Roda JC: Jurjus – Dijkhuizen, Werker, Auassar, Vansteenkiste – Rosheuvel, Gustafson, El Makrini, Avdijaj – Schahin, Vancamp.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Kevin Blom, die om 14:30 in het AFAS Stadion voor het eerst op de fluit zal blazen. Zoals altijd verzorgen we een liveverslag via www.twitter.com/RodaJClive!

Foto: Roda JC Live.