Voorbeschouwing | Lastige klus op vooravond van cruciale reeks

Deze vrijdagavond, morgen dus, speelt Roda JC de laatste wedstrijd van maart: in het Parkstad Limburg Stadion komt FC Twente op bezoek. Op het oog natuurlijk geen makkelijk duel, maar met de gezonde portie vertrouwen die verkregen is dankzij de wedstrijd tegen FC Groningen is er van alles mogelijk. Daartegenover staat dat de wedstrijd tegen Twente voorafgaat aan twee ultiem belangrijke duels tegen ADO Den Haag en PEC Zwolle. Het dus een situatie van afwegingen maken: vol erop tegen Twente, of misschien toch meer spelen met zespuntenduels in het achterhoofd? Roda JC Live blikt in ieder geval nu enkel vooruit op het duel tegen Twente middels onze gebruikelijke voorbeschouwing.

FC Twente: verrassend sterk
Een jaar geleden nog in de crisis, op dit moment lekker meeballen in de subtop: FC Twente lijkt, althans op het veld, allang weer hersteld te zijn van de bijna desastreuze malaise waar het in de vorige voetbaljaargang in terecht was gekomen. De financiële soap hebben we allemaal gevolgd en behoeft uiteraard geen nadere toelichting; het is vooral prijzenswaardig hoe het eerste elftal zich heeft weten te herstellen van de chaotische situatie binnen de club. Dankzij gunstige uitgaande transfers (denk aan Tapia en Ziyech) en een talentvolle jonge lichting weten de Tukkers de zaak behoorlijk op de rails houden. Spelen om Europa doet de club vanwege de uitsluiting, eveneens het gevolg van de ellende van het vorige jaar, niet, maar een hoge notering kan de club natuurlijk gebruiken in het herstelproces. Eind oktober 2016 ontmoetten Twente en Roda elkaar in de huidige Eredivisiejaargang. In de Grolsch Veste werd, eveneens op een vrijdagavond, een knap 0-0 gelijkspel uit het vuur gesleept door Roda JC.

De speler: Stefan Thesker
Een belangrijke spil in het huidige elftal van FC Twente is de aanvoerder, Stefan Thesker. De uit het naburige Ahaus afkomstige Duitser genoot zijn jeugdopleiding bij de Enschedese club, maar voordat hij van vaste waarde kon worden van het eerste elftal werd de overstap naar TSG 1899 Hoffenheim al gemaakt. Na de dorpsclub uit Württemberg volgde een overstap naar Hannover 96, dat een brug te ver bleek en snel gevolgd werd door een stapje terug naar SpVgg Greuther Fürth. Na een jaar in Niederbayern volgde weer een verhuurperiode naar FC Twente, waardoor Thesker dus via een hoop Duitse omwegen weer terugkwam bij waar hij zijn carrière is begonnen. Inmiddels is Thesker contractspeler bij FC Twente en geldt hij als een van de sterkhouders in de ploeg. De verdediger is inzetbaar op beide posities in de centrale verdediging, maar kan in penibele situaties ook ingezet worden als linksback en als verdedigende middenvelder.

Wedstrijdinformatie
Bij Roda begint de bulk aan gele kaarten langzaamaan tot schorsingen te leiden. Sterker nog, coach Anastasiou zal morgenavond geen beroep kunnen doen op twee routiniers: Ard van Peppen én Tom van Hyfte pakten tegen FC Groningen hun vijfde gele kaart van het seizoen, waardoor de linkspoten automatisch geschorst zijn tegen de Tukkers. Voor Peppie lijkt Bryan Verboom de logische vervanger, de Belg werd in de winterstop immers gehaald om de basisplek van de vertrouwde linksback over te nemen. Zo ver zou het uiteindelijk niet komen, maar nu staat hij dan toch voor zijn basisdebuut. Van Hyfte werd vorige week al gepasseerd en daardoor zou het middenveld intact kunnen blijven, ondanks dat Mohamed el Makrini van een schorsing terugkeert. De kans is echter groot dat hij de plek van Ognjen Gnjatic inneemt. Verdere wijzigingen liggen niet in de lijn der verwachting na de overtuigende zege op FC Groningen. Beni Badibanga en Simon Church zitten door langdurig blessureleed nog niet bij de wedstrijdselectie.

Vermoedelijke opstelling: Van Leer – Milec, Ananou, Kum, Verboom – El Makrini, Auassar, Ajagun – Rosheuvel, Schahin, Paulissen.

Oussama Assaidi en Tim Hölscher zijn de namen van de afwezigen bij FC Twente. Het tweetal aanvallend ingestelde spelers is niet op tijd speelklaar voor de wedstrijd. Dat geldt wel voor de doorgaans in de basis startende Bersant Celina, maar de aanvallende middenvelder wordt door zijn coach op de bank geposteerd. Celina vertelde eerder deze week in de media dat ‘hij volgend jaar niet meer bij Twente zal spelen omdat hij toe is aan een hoger niveau’ en dat vond coach René Hake niet heel grappig. Dejan Trajkovski neemt zijn plekje in de basis in. Voor de overige posities houdt Hake hoogstwaarschijnlijk vast aan de 10 namen die tegen Ajax (3-0 verlies) hun opwachting maakten.

Vermoedelijke opstelling: Marsman – Ter Avest, Andersen, Thesker, Van der Lely – Mokotjo, Klich, Jensen – Ede, Ünal, Trajkovski.

Christian Bax mag namens de KNVB in het Parkstad Limburg Stadion aan de bak. Hij zal bakken met kritiek moeten zien te voorkomen. Het is te hopen dat ‘ie er iets van bakt vanaf 20:00 uur, want dan wordt er afgetrapt in de Kerkraadse betonbak.

Header: Roda JC Live