Voorbeschouwing | Met een goed gevoel de Kerst in

Als afsluiter van een zeer bewogen kalenderjaar 2014 ontvangt de geel-zwarte formatie van Roda JC Kerkrade deze middag de Brabanders van FC Den Bosch. In een waarschijnlijk behoorlijk koud Parkstad Limburg Stadion staan daarmee twee clubs met hoge ambities tegenover elkaar. Roda JC Live kijkt vooruit naar het duel, waarin de thuisploeg kan proberen de eerste seizoenshelft met een goed gevoel af te sluiten.

De club: FC Den Bosch
Het ontstaan van de club FC Den Bosch is zoals veel clubs gebeurd via een aantal fusies en naamsveranderingen. Het in 1907 opgerichte NOAD veranderde diens naam in BVV (Bossche Voetbal Vereniging), welke in de jaren veertig tot de top van Nederland behoorde. Het kampioenschap van 1948 leidde tot de bouw van het Stadion de Vliert, wat destijds met 30.000 plekken het derde grootste stadion van Nederland werd. Na de invoering van het betaald voetbal in de jaren vijftig ging het echter snel bergafwaarts met de club en het degradeerde zelfs naar de Tweede Divisie, waar stadsgenoot Wilhelmina actief was. De gemeente Den Bosch merkte dat twee profclubs iets te enthousiast was en stuurde aan op een fusie. BVV daalde af naar de amateurs en een nieuwe stichting nam de licentie van de club over: FC Den Bosch was geboren. Na één seizoen sloot ook Wilhelmina zich bij de club aan, waardoor het doel van de gemeente bereikt werd.

De club leefde helemaal op en bereikte in de jaren zeventig weer de Eredivisie, waar het verblijf beperkt bleef tot slechts enkele seizoenen. Nadien kende de club nog één periode van zeven jaar in de Eredivisie en een hele reeks promoties die onmiddellijk werden gevolgd door degradatie. De laatste grote kans om te promoveren kende de club in 2008, toen met een derde plek het kampioenschap nipt werd gemist en in de nacompetitie FC Zwolle te sterk bleek.

Geschiedenis
De laatste onderlinge ontmoeting op competitieniveau tussen beide clubs vond plaats in 2004/05, het laatste jaar dat FC Den Bosch actief was in de Eredivisie. In het Parkstad Limburg Stadion hadden de bezoekers geen schijn van kans: 5-0. Enkele maanden later won Roda ook het uitduel op De Vliert met 0-3. In Limburg wist Roda slechts één keer niet te winnen van Den Bosch; van de overige duels werden er zes wel omgezet in een zege en eindigden er drie in een remise.

Vormverhoudingen: het valt niet mee
Blakend van ambitie begon FC Den Bosch aan het huidige seizoen. Een samenwerking met Juventus en het aantrekken van clubheld Anthony Lurling moesten de club weer een serieuze kans geven op promotie naar de Eredivisie. Dat de club nu met grote moeite achter het linkerrijtje aanhobbelt doet menig FCDB-supporter dan ook veel pijn. De Italiaanse huurlingen brengen niet wat is gehoopt en de grote inconsistentie maakt het onmogelijk om zelfs de play-offs een zekerheid te noemen. Afgelopen week werd in Velsen-Zuid nog een zeer moeizame 1-2 overwinning geboekt op Telstar.

Roda JC moet de titelaspiraties eveneens in de koelkast zetten, zij het niet zo definitief in Den Bosch. De achterstand op N.E.C. is door de nederlaag in de onderlinge ontmoeting opgelopen tot zes punten; in de laatste vijf duels werden slechts twee overwinningen geboekt. De ploeg van Ruud Trost snakt daardoor naar de winterstop, wanneer orde op zaken moet worden gesteld om beter voor de dag te komen in 2015. De tweede plek is immers ook nog lang geen zekerheid, daar de voorsprong op FC Eindhoven bij een zege tegen Den Bosch nog altijd slechts vier punten bedraagt. Ook FC Volendam en FC Emmen zijn nog lang niet afgeschud om zeker te zijn van de bijzonder belangrijke klassering in de top vijf.

Vermoedelijke opstelling
Door blessures van Bram Verbist en Frank Demouge zal trainer Trost waarschijnlijk kiezen voor Benjamin van Leer en Johan Plat in de basis.

Van Leer – Dijkhuizen, Biemans, Ramos, van Peppen – Rutjes, van Hyfte – Höcher, Pluim, Jansen – Plat.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 2-1 (Robbert), 2-2 (Luc), 4-1 (Sem), 3-0 (Jeroen)
Het jaar 2014 wordt geëindigd met weer een thuisduel, dit keer tegen FC Den Bosch. De Bosschenaren willen zoals ieder jaar meedoen om promotie naar de Eredivisie, maar zoals wel vaker het geval is wil dat dit seizoen nog niet lukken. De middenmoters, die dankzij een samenwerking met Juventus drie Italiaanse talenten hebben rondlopen, scoren te weinig en spelen te wisselvallig om aan te haken in de subtop. Roda JC zal als het aan de redactie ligt daarom vrijwel zeker de punten in eigen huis houden, waarna de ploeg met een goed gevoel de winterstop in kan.

De wedstrijd tussen Roda JC Kerkrade en FC Den Bosch wordt niet uitgezonden door FOX Sports. Voor wie niet in het stadion kan zijn verzorgt Roda JC Live traditioneel een live-verslag via ons Twitteraccount: www.twitter.com/rodajclive.

Foto: Roda JC Live.