Trost: “Mix vinden van inzet en verzorgd voetbal”

Roda kan aanstaande zondag de eerste seizoenshelft op een positieve wijze afsluiten wanneer het in eigen huis FC Den Bosch opzij schuift. Na de 0-1 nederlaag in de topper tegen NEC weet ook coach René Trost dat de Limburgers voorlopig in de achtervolging moeten, maar: “met zes punten achterstand is er nog van alles mogelijk”, aldus de oefenmeester op de officiële website van de club.

In de afgelopen week hebben spelers en staf de nederlaag tegen de Nijmeegse koploper nogmaals met elkaar doorgenomen. “De conclusie was dat wij zeker niet minder waren dan NEC. Het gevoel dat wij die wedstrijd hadden kunnen winnen, overheerste dan ook. Ons probleem is dat we iets moeilijker kansen creëren dan NEC. Daardoor hebben wij ze te weinig pijn kunnen doen en kwamen we voor de tweede keer dit seizoen niet tot scoren”, aldus Trost. Over de gehele lijn was de coach dan ook tevreden over het spel van zijn verdedigingslinie. “Aan de andere kant hebben wij hun aanvallers ook prima bespeeld. Het was een gelijk opgaand duel dat werd beslist door een slecht moment bij ons.”

Gewijzigd strijdplan
De geel-zwarten gingen met een enigszins gewijzigde instelling het duel met NEC in; lange ballen van achteruit naar de lange, sterke aanvallers en vervolgens via aansluitende middenvelders en fysieke duels de defensie van de tegenstander proberen te ontwrichten. “De laatste weken hadden we moeite om onze tegenstanders voetballend de wil op te leggen”, erkent Trost. “Na de thuiswedstrijden tegen Almere City (1-4 verlies, red.) en FC Oss (moeizame 4-3 zege en de Humba-gate na afloop, red.) wilden we de toeschouwers weer achter ons krijgen. Daarom kozen we tegen NEC voor strijd en inzet. Ondanks de 1-0 nederlaag is dat gelukt en hebben we met opgeheven hoofd het veld verlaten. Dat neemt niet weg dat we onze beste wedstrijden hebben gespeeld met combinatievoetbal van achteruit. Daarom moeten we een mix zien te vinden van de inzet van afgelopen week en het verzorgde voetbal waarmee we al veel goede resultaten hebben geboekt.” Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat er tegen de Brabanders meer naar een voetballende oplossing via het middenveld zal worden gezocht.

De titelstrijd is nog lang niet gelopen, vindt ook Trost. Hoewel men in het onderlinge duel met NEC het onderspit moest delven, haalde de technische staf dus genoeg aanknopingspunten uit de ontmoeting.Trost: “Ten opzichte van NEC moeten we nu even pas op de plaats maken. Tijdens de winterstop zullen we vervolgens de koppen bij elkaar steken. We zullen analyseren of we aanspraak kunnen maken op meer en wat er nog ontbreekt om de kloof met NEC te verkleinen. In het nieuwe jaar zijn er dan nog negentien wedstrijden te gaan. We hebben het niet meer in eigen hand, maar met zes punten achterstand is er nog van alles mogelijk.”

“Den Bosch vooraf getipt als stiekeme outsider”
Maar voordat de Kerkradenaren de winterstop in duiken, zal er eerst aanstaande zondag in het Parkstad Limburg Stadion nog een klus geklaard moeten worden; tegen FC Den Bosch zal iedere Koempel met niets minder dan drie punten genoegen nemen. “FC Den Bosch kent een seizoen van ups en downs en staat momenteel op de twaalfde plaats. Het is een team dat ik vooraf had getipt als stiekeme outsider. Ze zijn de competitie ook goed gestart, maar mede door blessures afgezakt, weet de oefenmeester, die verder zijn waardering uitspreekt voor een aantal spelers die bij de Bosschenaren onder contract staan. “Ze weten elk jaar opnieuw goede voetballers aan te trekken. Dit jaar steken vooral Barry Maguire, Erik Quekel, rechtsback Moreno Rutten (die volgens bronnen door Roda intensief gevolgd zou worden, red.) en natuurlijk Anthony Lurling er bovenuit. Daarnaast hebben ze de beschikking over drie, van Juventus gehuurde, talenten waarvan Edoardo Ceria de meest opvallende is.”

Butcher verwacht dan ook absoluut geen eenvoudig duel tegen de Brabanders, maar heeft er alle vertrouwen in dat de drie punten zondag in Kerkrade blijven. “FC Den Bosch is een goed voetballende ploeg die we niet zomaar opzij zullen zetten, maar als we onze instelling van afgelopen week combineren met ons voetballend vermogen kunnen we dit kalenderjaar zeker met een overwinning afsluiten. Dat heeft de eerste seizoenhelft wel bewezen.”

Foto: Pro Shots

Comments are closed.