Voorbeschouwing #NECROD | Prestigeduel in uitverkochte Goffert

Morgenavond zal een uitverkocht Goffertstadion getuige zijn van de tweede ontmoeting tussen de twee ‘grote’ degradanten van het afgelopen Eredivisieseizoen. NEC is hard op weg naar een terugkeer op het hoogste niveau, terwijl Roda nog een lange weg te gaan heeft. Roda JC Live blikt vooruit op het topaffiche in speelronde 27 van de Jupiler League.

Pure suprematie
Doordat de Nijmegenaren inmiddels een gat van 14 punten hebben geslagen naar de Kerkraadse naaste achtervolger, is het nagenoeg uitgesloten dat dit duel nog effect zal hebben op de titelrace. Gezien de opgebouwde puntenmarge en het feit dat NEC slechts 2 van haar voorgaande 26 duels verloor, is die race inmiddels gelopen en lijkt, calamiteiten uitgesloten, niets een kampioenschap in de weg te staan. Ondanks dat het team van Ruud Brood in de afgelopen weken bepaald niet makkelijk haar wedstrijden wist te winnen, hield het, zoals dat een kampioensploeg betaamt, telkens 3 punten over aan die duels; tegen Jong PSV kwamen de Nijmegenaren twee keer op achterstand in de eerste helft (einduitslag 5-2), FC Emmen verzuimde in eigen huis meermaals om de trekker over te halen en scoorde pas toen het al te laat was (einduitslag 2-3) en in de derby bij Achilles werd een 1-0 achterstand in de tweede helft via onder meer twee benutte strafschoppen weggewerkt (einduitslag 1-3). Het gevolg is dat de ‘concurrentie’, voor zover daar nog van gesproken kan worden, niet langer de illusie heeft dat de koploper nog in een dip gaat belanden. Het aanvalskwartet Santos-Jahanbakhsh-Ars-Limbombe scoorde gezamenlijk al 57 doelpunten. Dat zijn 7 doelpunten meer dan de totaalproductie van de Roda-selectie.

Goede vorm doortrekken
Toch wil dat niet zeggen dat Roda JC morgenavond bij voorbaat kansloos is. Tenminste, als het team van René Trost in de Goffert haar eigen spel speelt, liggen er zeker mogelijkheden voor de Kerkradenaren. De geel-zwarten zijn immers bezig aan een prima serie. In de afgelopen weken werd er met 0-2 gewonnen van directe concurrent FC Eindhoven, werd er in eigen huis een 3-2 zege geboekt op de andere concurrent FC Volendam, wist men in Amsterdam een vroege 3-0 achterstand tegen Jong Ajax om te buigen naar een 3-3 eindstand en afgelopen vrijdag werd VVV-Venlo, de op NEC na best presterende ploeg in 2015, met 2-1 verslagen. Daarmee lijkt de Koempelclub de desastreuze start van het kalenderjaar 2015, waarin op lankmoedige wijze werd verloren van staartclubs RKC Waalwijk, Fortuna Sittard en MVV Maastricht, achter zich te hebben gelaten. Dat gebeurt bovendien bij vlagen met uitstekend veldspel en spelers die in de eerste seizoenshelft weinig inbreng hadden in het elftal, zoals Mitchel Paulissen, Anco Jansen, Rigino Cicilia en nieuweling Edwin Gyasi, hebben zich in de afgelopen wedstrijden uitstekend geprofileerd. Als er één ploeg in de Jupiler League in staat mag worden geacht om NEC voor het eerst dit seizoen punten af te snoepen in het Goffertstadion, is het Roda wel.

Edwin Gyasi (midden) en Mitchel Paulissen hebben zich in de afgelopen weken opgewerkt tot onbetwiste basisspelers. (Pro Shots)
Edwin Gyasi (midden) en Mitchel Paulissen hebben zich in de afgelopen weken opgewerkt tot onbetwiste basisspelers. (Pro Shots)

Historie
Wanneer we play-off-ontmoetingen en vriendschappelijke duels meerekenen, is het morgen alweer de 38e keer dat beide ploegen tegen elkaar spelen op Nijmeegs grondgebied. Van de vorige 37 confrontaties werden er 15 gewonnen door de thuisploeg, wist Roda 12 maal een zege te boeken en in 10 gevallen werden de punten gedeeld. Het doelsaldo over die duels bedraagt 56-45 in het voordeel van NEC. De vorige wedstrijd die NEC en Roda afwerkten in De Goffert, op Eredivisieniveau, was op 14 december 2013. In een tumultueus duel kende Roda een droomstart, want het leidde na een kwartiertje spelen met 0-2 door doelpunten van Guus Hupperts en Krisztian Németh. De wedstrijd zou in de tweede helft echter grandioos kantelen en de Nijmegenaren, op dat moment hekkensluiter in de Eredivisie, profiteerden van een zwalkende Roda-defensie en bogen de stand om naar 4-2, waarna de 4-3 van Demouge in de slotfase te laat kwam. De nederlaag leidde het ontslag in van Roda-trainer Ruud Brood, die zoals we weten bij aanvang van het huidige seizoen werd aangesteld als coach van NEC.

Eerder dit seizoen
Op 12 december 2014 kruisten de formaties van Trost en Brood de degens in het Parkstad Limburg Stadion, in een wedstrijd waar een enorme druk op de ketel stond aangezien het verschil tussen de teams slechts enkele punten bedroeg en de titelrace nog volledig open lag. Het zou een duel worden dat zich vooral kenmerkte door fysieke duels, opportunistisch spel en weinig goed voetbal. Anthony Limbombe kroonde zich namens de gasten tot matchwinner door op slag van rust Verbist uit een rebound te passeren. Het vechtvoetbal van Roda bleek in deze wedstrijd verre van effectief en kan achteraf eigenlijk worden gezien als een tactische misser. De ploeg haalde immers tot dusver de meeste punten uit wedstrijden waarin het aantrad met spelers en een wedstrijdinstelling die passen bij combinatievoetbal. Het is dan ook belangrijk dat morgen niet dezelfde fout gemaakt wordt, maar dat de Kerkradenaren uitgaan van hun eigen kracht en voetballend vermogen.

Wedstrijdinformatie
NEC kampte in de voorbije week met wat personele problemen. Tom Daemen (voetblessure) en aanvoerder Rens van Eijden (ziek) misten de derby tegen Achilles ’29, maar zijn morgen gewoon inzetbaar. Tijdens het duel met Achilles ’29 moest topscorer Sjoerd Ars (20 goals) vroegtijdig het veld verlaten vanwege een enkelblessure en hij zal waarschijnlijk niet op tijd hersteld zijn om mee te kunnen spelen. Vermoedelijk neemt Jasper Waalkens de plek in de spits over.

Roda zal het in het Goffertstadion zonder Ard van Peppen moeten stellen. De linksback incasseerde tegen VVV-Venlo zijn vijfde gele kaart in het lopende seizoen en is daardoor automatisch geschorst. Hij zal waarschijnlijk vervangen worden door Henk Dijkhuizen, de man die tijdens de winterstop niet weg mocht maar al wekenlang op de bank zit. Verder lijkt er weinig aanleiding voor Trost, onder het motto ‘never change a winning team’ om verdere wijzigingen in zijn basiselftal aan te brengen. De enige positie waar misschien nog iets gewijzigd kan worden is die van de rechtsbuiten, maar waarschijnlijk zal deze net zoals vorige week ingenomen worden door Raymond Gyasi.

Vermoedelijke opstellingen:
NEC: Smits – Gravenbeek, Van Eijden (C), Conboy, Leiwakabessy – Daemen, Breinburg, Santos – Jahanbakhsh, Waalkens, Limbombe.
Roda JC: Verbist – Monteyne, Ramos (C), Swinkels, Dijkhuizen – Faik, Van Hyfte, Paulissen – R. Gyasi, Jansen, E. Gyasi.

De wedstrijd staat onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel, die daarbij geassisteerd wordt door de heren Siebert en Olde Olthof en vierde official Martens. Van Boekel zal om 20:00 uur de wedstrijd in gang zetten.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 4-2 (Jeroen), 2-2 (Luc), 3-3 (Sem), 4-1 (Robbert)
Wat lange tijd werd gezien als de mogelijk beslissende wedstrijd in de titelstrijd is inmiddels niet meer de potentiële sleutelwedstrijd die het eerder wel was. De Nijmegenaren hebben een ruime marge op de concurrentie. Een zege voor Roda JC zal daar onder normale omstandigheden niet heel veel aan kunnen veranderen. Dat betekent echter niet dat de geelzwarten er niet vol voor moeten gaan; ondanks dat de redactie geen zege verwacht in Nijmegen, is de ploeg van Ruud Brood af en toe wel degelijk kwetsbaar gebleken. De bal is rond, het is elf tegen elf en een kleine kans is ook een kans. Vul zelf maar in waarop.

NEC-Roda JC wordt live uitgezonden op FOX Sports. Voor zij die niet in het stadion aanwezig zijn of niet over deze betaalzender beschikken, verzorgt Roda JC Live natuurlijk weer een live-verslag op Twitter: www.twitter.com/rodajclive.

Foto: Pro Shots