Voorbeschouwing | Roda JC sinds laatste wedstrijd tegen AZ zonder zege

Voor Roda JC begint vanavond, exact 27 dagen na de afsluiting van de eerste seizoenshelft, het tweede deel van dit Eredivisie-seizoen. Om dat heuglijke feit te vieren, heeft ook AZ besloten om naar Kerkrade af te reizen en daar de nodige tegenstand te bieden. Roda JC Live blikt vooruit op het duel.

AZ: de eerste seizoenshelft
Na zeventien wedstrijden bezetten de Alkmaarders de twaalfde positie op de ranglijst. Vooraf zou daar in de Zaanstreek waarschijnlijk niemand voor getekend hebben, maar ‘teleurstellend’ is de enige beschrijving die past bij de eerste seizoenshelft van de club. De situatie is zelfs zo penibel dat AZ slechts drie punten boven de rode streep staat. Bij een overwinning kan Roda JC dan ook gelijk komen in punten met de rood-witten.

Hoe matig de eerste seizoenshelft voor de ploeg van John van den Brom was, blijkt duidelijk uit de cijfers. Slechts vijf wedstrijden werden gewonnen en maar liefst acht keer – in bijna de helft van de gevallen dus – stapte AZ als verliezer van het veld. In de Europa League, waarin AZ een aantal jaren vaak de Nederlandse trots hoog hield, volgde een kansloze uitschakeling in een groep met Athletic Bilbao, FC Augsburg en FK Partizan. In die groep werden slechts vier punten vergaard.

De resultaten van AZ vielen niet alleen tegen, maar laten ook een grote wisselvalligheid zien. Op bezoek bij Vitesse werd er bijvoorbeeld plots met 0-2 gewonnen, wat dan weer werd afgewisseld met knullig puntenverlies tegen clubs als SC Cambuur en Willem II. In de Europa League werd er van groepswinnaar Bilbao gewonnen, maar werd thuis ook verloren van concurrenten Augsburg en Partizan.

AZ – Roda: de eerdere ontmoeting
Op 30 augustus troffen de beide ploegen elkaar in Alkmaar en dat leverde een allesbehalve vermakelijke wedstrijd op. Wél leverde het alweer de derde overwinning voor de Kerkradenaren in het seizoen op, dat destijds nog maar vier wedstrijden oud was.

AZ wist gedurende de hele wedstrijd geen enkel moment indruk te maken en ook een slotoffensief van de Alkmaarders leverde geen gevaar op. Dat slotoffensief was nodig omdat Roda, dat met name in de eerste helft aardig voetbalde, na ruim een half uur op een 0-1 voorsprong was gekomen. Australiër Rostyn Griffiths kopte volledig vrij een corner tegen de touwen. Het bleek voldoende om de punten mee in de bus naar het zuiden te nemen, al had Roda het in de tweede helft beter uit kunnen spelen.

Feiten en statistiekjes
Gespeeld: 35 keer.
Winst: 13 keer.
Gelijkspel: 8 keer.
Verlies: 14 keer.
Doelsaldo: 63 – 57 (+6).

  • Roda JC won na de overwinning bij AZ (0-1) geen enkele wedstrijd meer in de Eredivisie. (7x gelijk, 6x verlies).
  • Van de laatste 10 thuiswedstrijden tegen AZ wist Roda er maar één te winnen (3x gelijk, 6x verloren).
  • Bij de duels tussen Roda JC en AZ vallen de meeste rode kaarten in de Eredivisie; zeventien in totaal. In het seizoen 2013/14 vielen er bij de wedstrijd in Alkmaar (2-2) zelfs drie rode kaarten.
  • AZ won de laatste drie jaar de eerste wedstrijd na de winterstop: Vitesse (4-1), NAC (3-0) en FC Dordrecht (2-0).
  • Roda lukte dat in de laatste acht jaar slechts twee keer; de laatste keer in een besneeuwd Parkstad Limburg Stadion tegen NEC (2-0).
  • Als Roda niet wint, wordt het negatieve clubrecord van langste thuisreeks zonder overwinning uit 1973/1974 verbroken. Toen werd in de achtste thuiswedstrijd van het seizoen De Graafschap met 4-0 verslagen.
  • Het is voor Guus Hupperts de eerste keer dat hij terugkeert in het Parkstad Limburg Stadion. Na de degradatie van de Trots van het Zuiden vertrok de snelle buitenspeler naar AZ.

De wedstrijd van… 6 april 2014
De laatste ontmoeting in het Parkstad Limburg Stadion was een memorabele, en dat kwam vooral door de gigantische druk die op de wedstrijd stond voor de Kerkradenaren. Door een dramatische serie in de tweede seizoenshelft (9x verlies, 1x winst), was Roda JC afgezakt naar de laatste positie op de ranglijst. De thuiswedstrijd tegen de Alkmaarders, vier wedstrijden voor het competitie-einde, was dan ook van levensbelang om directe degradatie te voorkomen – tevergeefs, zo weten we nu.

In een hectische wedstrijd wist Roda via nieuwe spits Berry Powel op voorsprong te komen. De noodoplossing voorin wist zijn eerste goal voor de Kerkradenaren tegen de touwen te koppen. Vlak voor rust kwam AZ echter op gelijke hoogte door een enorme knal van Henriksen, waarna Johanssón in de tweede helft het oordeel leek te vellen over de geel-zwarten. Door een droge schuiver van Guusje Hupperts, inmiddels AZ-speler, werd de eindstand bepaald op 2-2. Dat ging met hangen en wurgen, want door een rode kaart voor Guy Ramos (niet z’n eerste, zoals u weet), moest Roda vrouwen-en-kinderen-eerst-voetbal spelen om een late Alkmaarse treffer te voorkomen.

Blessures en opstellingen
Van het elftal dat toen in het Parkstad Limburg Stadion acteerde namens AZ, is letterlijk niets meer over. Met het vertrek van Jeffrey Gouweleeuw vertrok de laatste speler die toen ook in de basis stond. Verder ontbreken bij de Alkmaarders sowieso Fernando Lewis en Jop van der Linden. Gino Coutinho, Muamer Tankovic en Mounir El Hamdaoui zijn twijfelgevallen; zij hebben koorts. Vanavond zal pas blijken of zij in actie kunnen komen bij AZ.

Roda mist sowieso Farshad Noor en Tomi Juric, die beiden geblesseerd zijn. Ugur Inceman is nog niet speelgerechtigd. Marcos Gullón start waarschijnlijk nog op de bank, waardoor het aantal nieuwelingen in de basis ‘beperkt’ blijft tot drie.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Van Leer – Dijkhuizen, Swinkels, Buijs, Van Peppen – Rutjes, Griffiths, Faik, Van Hyfte – Peterson, Poepon.

Verwachte opstelling AZ: Coutinho/Rochet – Johansson, Vlaar, Hatzidiakos, Haps – Rienstra, Henriksen, Van Overeem – El Hamdaoui/Hupperts, Janssen, Tankovic/Dos Santos.

De wedstrijd staat onder leiding van Allard Lindhout en begint om 19:45 in het Parkstad Limburg Stadion.

Foto: Roda JC Live

Comments (9)

Comments are closed.