Voorbeschouwing | Roda moet draad oppakken tegen FC Oss

Roda JC Kerkrade speelt morgenavond het tweede deel van de dubbele speelronde in de Jupiler League. Terwijl concurrent N.E.C. stuit op SC Telstar, reist FC Oss af naar het Parkstad Limburg Stadion. De wedstrijd tegen de Brabanders begint om 20:00. Roda JC Live blikt vooruit op de zestiende speelronde in de Jupiler League.

FC Oss

Veel mensen zullen FC Oss nog steeds beter kennen als TOP Oss, maar sinds 2009 is de naam veranderd in FC Oss. Op dat moment speelde de club alweer 18 jaar in het betaalde voetbal, want in het seizoen 1991/1992 keerde de Brabantse formatie terug in het vaderlandse profvoetbal. Eerder had TOP het al geprobeerd in 1955/1956 en 1956/1957. Vanwege tegenvallende resultaten werd echter al na twee seizoenen besloten om terug te keren naar de amateurs.

In 1991 werd dus de terugkeer gemaakt naar het betaalde voetbal en sindsdien is Oss een redelijk stabiele factor in het rechterrijtje van de Eerste Divisie. In negen seizoen eindigden de Ossenaren op plaats 16 of lager en aan het eind van het seizoen 2009/2010 degradeerden de Brabanders zelfs naar de Topklasse. Daarin werden ze niet algeheel kampioen, maar aangezien IJsselmeervogels niet wenste te promoveren, keerde Oss al na één jaar terug in de Jupiler League.

In alle jaren in de kelder van het Nederlandse betaalde voetbal werden ook een aantal succesjes geboekt. In het seizoen 1996/1997 werd onder leiding van trainer Lex Schoenmaker de beste prestatie in de clubgeschiedenis neergezet. De club werd eerst vice-winterkampioen en eindigde uiteindelijk op de zevende plaats, waarmee de nacompetitie op een haar na werd gemist.

In het seizoen 2005/2006 wist TOP Oss plots bijna promotie naar de Eredivisie af te dwingen. Onder leiding van Hans de Koning eindigden de Ossenaren weliswaar als elfde, maar er werd wel een periodetitel gewonnen. In de eerste ronde werd AGOVV Apeldoorn ruim verslagen, waarna NAC Breda wachtte. Oss wist het de Bredanaars ontzettend lastig te maken; die hadden een derde wedstrijd én een verlenging nodig om in de Eredivisie te blijven. Verder mocht Oss in de seizoenen 2007/2008 en 2008/2009 nog deelnemen aan de play-offs, maar beide verliepen zonder succes.

Accommodatie

FC Oss speelt haar wedstrijden sinds 2000 in het Frans Heesen Stadion, oftewel het Osse kuipje. Vanaf 1 augustus 2011 is het stadion naar Heesen vernoemd, aangezien hij de grondlegger is van het bedrijf Heesen Yachts, dat jarenlang stadionsponsor was van Oss. Rondom het veld kunnen 4.700 mensen plaatsnemen op de drie tribunes; aan één korte zijde staat geen tribune, maar een middelbare school.

Historie

Roda JC Kerkrade

FC Oss

0

Gespeeld 0

0

Gewonnen 0
0 Gelijk

0

0 Verloren

0

0-0 (0) Doelsaldo

0-0 (0)

Roda JC Kerkrade en FC Oss troffen elkaar nog nooit in het Parkstad Limburg Stadion; aanstaande maandag wordt dus sowieso een historische wedstrijd. Wel werd het duel één keer gespeeld in Oss en wel in 1992. Roda JC zal weinig goede herinneringen bewaren aan dit duel, want in de derde ronde van de KNVB-beker rolden de Ossenaren Roda met 5-1 op. Twee vriendschappelijke wedstrijden in de 21e eeuw werden wel in het voordeel van Roda beslist.

Vorm

Beide ploegen verkeren in aanloop naar het duel niet bepaald in een blakende vorm.

FC Oss heeft al sinds 1 november geen wedstrijd meer gewonnen in de Jupiler League. Toen werd in een, door incidenten ontsierde, derby FC Den Bosch met 0-1 verslagen. Sindsdien werd er thuis verloren van Jong Ajax (1-4) en FC Emmen (1-2). Uit werd er nog wel een puntje gepakt bij Sparta Rotterdam (2-2). In de tweede periode bezit FC Oss momenteel de twaalfde plaats met zeven punten uit zes duels. In de competitie doen ze het ietsje beter; daar staan ze elfde met twintig punten uit vijftien duels.

In Kerkrade laat het spel de laatste weken te wensen over. Na een uitstekende periode kwam Roda tegen FC Emmen nog heel goed weg met een 2-3 overwinning, maar tegen Almere City ging het helemaal mis (1-4). Ook de overwinning bij De Graafschap (1-2) werd met meer geluk dan wijsheid geboekt. Al met al zal het spel van de Kerkradenaren een stuk beter moeten, willen de drie punten gepakt blijven worden. Misschien is Oss daarvoor wel een uitstekende tegenstander. In de periode staat Roda derde achter Almere City en FC Emmen, maar die twee ploegen treffen elkaar ook op maandagavond. Een overwinning kan dus een belangrijke stap betekenen richting de periodetitel en is sowieso belangrijk in de titelrace met N.E.C. De Nijmegenaren hebben één punt voorsprong op Roda in de competitie.

Wedstrijdinformatie

Bij Roda JC keert Wiljan Pluim terug van een schorsing. Hij vervangt naar alle waarschijnlijkheid Mitchel Paulissen weer in de basis. Voor de rest zal René Trost de basis naar alle waarschijnlijkheid ongewijzigd laten ten opzichte van het duel met De Graafschap. Anco Jansen is nog steeds geblesseerd. Ook Nathan Rutjes ontbreekt naar alle waarschijnlijk, als gevolg van de trap die hij op z’n enkel kreeg tijdens de wedstrijd tegen De Graafschap.

Bij FC Oss is er geen reden om wijzigingen te verwachten in de opstelling van afgelopen vrijdag.

Verwachte opstelling Roda JC: Verbist – Dijkhuizen, Biemans, Ramos, Van Peppen – Faik, Höcher, Van Hyfte, Pluim – Demouge, Plat.

Verwachte opstelling FC Oss: Koopmans – Pique, Stuy van den Herik, Ket, Jansen, Van den Ouweland, Opoku, Janssen, Matthieu, Van Veen, Snijders.

De wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion staat onder leiding van de heer Bax. Hij wordt geassisteerd door de heren Bexkens en Lapar. Vierde official is de heer Wesdorp.

Foto: Roda JC Live

Comments are closed.