Voorbeschouwing | Roda moet vlammen in laatste thuiswedstrijd

Op zondagmiddag 7 mei werkt de volledige Eredivisie traditioneel tegelijkertijd de 33e speelronde af. Daar waar Feyenoord de titel voor het grijpen heeft en Go Ahead Eagles enkel via een klein wonder nog kan handhaven, ligt voor Roda JC Kerkrade de weg open om handhaving in de Eredivisie veilig te stellen. Dat moet dan gebeuren tegen Willem II, dat een heel degelijk seizoen draait en zichzelf terugvindt op de elfde plek. Roda JC Live blikt traditioneel een dag voor de wedstrijd vooruit middels onze voorbeschouwing.

Willem II: verrassend stabiel
Natuurlijk hebben we dit seizoen te maken met een behoorlijk brede degradatiestrijd waarin lange tijd eigenlijk het complete rechterrijtje mee te maken heeft gehad. Zo vlak voor het einde van het seizoen wist een deel van die clubs zich al veilig te spelen. Misschien wel verrassend genoeg is Willem II er daar één van. De Tilburgers hebben sinds de veertiende speelronde niet meer op een nacompetitieplek gestaan en hebben zelfs nog een theoretische kans op deelname aan de play-offs om Europees voetbal. Hoewel dat misschien een brug te ver is, kan de club desondanks terugkijken op een prima seizoen waarin geen grote problemen zijn voorgekomen. Om het jaar succesvol af te ronden is voor de ’tricolores’ nog wel een degelijk seizoenseinde nodig, aangezien de meest nabije achtervolgende clubs niet ver achter de Tilburgse club staan. De vorm is, met enkel een overwinning op Go Ahead Eagles in de laatste vijf wedstrijden, ook niet al te denderend te noemen. Het zal voor Willem II echter vooral belangrijk zijn dat de club volgend jaar in de Eredivisie speelt – iets dat we nu al enige tijd met zekerheid kunnen stellen.

De speler: Anouar Kali
Willem II beschikt niet over een heel erg tot de verbeelding sprekende selectie en moet het vooral hebben van hard werken en het vormen van een sterk collectief. Eén van de belangrijke spelers waar de Tilburgers over beschikken is een voor Roda JC Kerkrade oude bekende. Anouar Kali speelde in het seizoen 13/14 zijn thuiswedstrijden in het Parkstad Limburg Stadion. Zoals we weten vertrok hij naderhand naar FC Utrecht, maar vanaf dat moment ging het qua sportieve carrière enigszins bergafwaarts. Via een tweetal clubs in het Midden-Oosten kwam Kali in de zomer van 2015 ineens zonder club te zitten, waarna hij een halfjaar later werd opgepikt door zijn huidige werkgever. Dit seizoen blijkt Kali een uitermate belangrijke speler die al sinds de zevende speelronde geen enkele minuut heeft hoeven te missen. De middenvelder is daarmee een van de dragende krachten achter het succesvolle Tilburgse seizoen.

Roda JC Kerkrade: in eigen hand
Voor de Limburgers is de boodschap duidelijk: winnen en afwachten wat er met de wedstrijden van Sparta en N.E.C. gebeurt. In het scenario dat het drietal ploegen allen hun wedstrijd weet te winnen, is Roda JC nog niet veilig; bij winst van de Kerkradenaren in combinatie met puntverlies van de twee concurrenten is handhaving een feit. N.E.C. kan tevens met een gelijkspel en een Nijmeegse nederlaag al nagenoeg zeker worden afgeschud, aangezien het verschil in doelsaldo tussen de twee ploegen enkel bizarre scenario’s open laat voor directe handhaving in Nijmegen. Laten we echter vooral blijven focussen op het meest belangrijke voor Roda JC aanstaande zondag: winnen en daarmee drie punten aan het totaal toevoegen.

Wedstrijdinformatie
Bij Roda JC Kerkrade is Abdul Ajagun deze keer afwezig. Het middenveld wordt daarom opgevuld met Adil Auassar, die niet een linie naar voren opschuift. Achterin keert daarop Martin Milec weer terug.

Van Leer – Van Peppen, Kum, Werker, Milec – Van Hyfte, El Makrini, Auassar – Rosheuvel, Schahin, Van Velzen

Bij Willem II ontbreken Bartholomew Ogebche, Derrick Tshimanga, Freek Heerkens, Dico Koppers en Guus Joppen. Verder lijken er weinig of geen wijzigingen plaats te vinden ten opzichte van de vorige wedstrijd van de Tilburgers, die de ploeg met 1-0 verloor bij sc Heerenveen.

Lamprou – Wuytens, Lachman, Peters, van Anholt – Schuurman, Ojo, Kali, Haye – Oulare, Falkenburg.

Foto: Roda JC Live.