Voorbeschouwing | Roda ontmoet Eredivisie-subtopper voor beker

Na het teleurstellende gelijkspel tegen Jong AZ wacht dinsdagavond een serieuze krachtmeting voor Roda JC. In het kader van de KNVB-beker gaan de Kerkradenaren op bezoek bij sc Heerenveen, de nummer zeven van de Eredivisie.

Broos vertrouwen

Dat betekent een zware kluif voor de nummer vijftien van de Keuken Kampioen Divisie. Tegen Jong AZ werd opnieuw pijnlijk duidelijk waar de zwakke plek van het team van Jean-Paul de Jong ligt. In het eerste kwartier en in de tweede helft werd over het algemeen behoorlijk voetbal gespeeld, maar enkele grote kansen werden niet benut. Toen uit het niets de 0-1 viel, stortte het team als een kaartenhuis in elkaar. Het zelfvertrouwen is zeer broos en met tegenslagen lijkt de ploeg moeilijk te kunnen omgaan. Tel de lage doelpuntenproductie daarbij op en de klassering op de ranglijst is verklaard.

De beker biedt een mooie gelegenheid om wat kleur te geven aan het seizoen. In de competitie zullen de pijlen vooral gericht zijn op een eventuele periodetitel en het beperken van de schade tijdens een droevig seizoen. Het bekertoernooi is anders: daarin heeft Roda JC niets te verliezen. Een overwinning tegen sc Heerenveen zou kunnen zorgen voor een positiever gevoel in de winterstop en dat kan iedereen bij en rondom Roda JC erg goed gebruiken. Bovendien kan het de opmaat zijn naar weer een klassieke avond in Kerkrade, zoals die vorig jaar tegen Ajax plaatsvond. 

Lastige wedstrijd

Van sc Heerenveen winnen is echter bepaald geen sinecure voor Roda JC. De Friezen draaien een zeer verdienstelijk seizoen en staan na zeventien wedstrijden op een keurige zevende plaats in de competitie. De achterstand op Willem II, de nummer drie, bedraagt slechts vijf punten. Afgelopen weekend leed Heerenveen een even onterechte als teleurstellende nederlaag tegen datzelfde Willem II. Dat laat onverlet dat de ploeg van Johnny Jansen vooralsnog een prima jaar doormaakt. De play-offs om Europees voetbal lijken dan ook een reële doelstelling.

De Friese ploeg beschikt met name over een ijzersterke voorhoede. Met Chidera Ejuke, Jens Odgaard en Mitchell van Bergen is in Heerenveen wellicht een van de talentvolste aanvalslinies uit de Eredivisie te zien. De defensie met onder andere Sven Botman en Ibrahim Dresevic springt wellicht minder in het oog, maar is oerdegelijk. Voor middenvelder en aanvoerder Hicham Faik betekent het treffen een weerzien met zijn oude club, waarmee hij debuteerde in de Eredivisie.

Eerder in de beker…

Sc Heerenveen kende een eenvoudige eerste ronde in de beker. Op bezoek bij Excelsior Maassluis wonnen de Superfriezen met 0-3. Naast Ejuke en Hoegh kwam Jordy Bruijn tot scoren voor Heerenveen, dat voor rust het duel al besliste door tweemaal doel te treffen. Roda JC boekte een moeizame overwinning op Achilles Veen. Na een pittig eerste uur wist Roland Alberg de ban te breken. Met een van richting veranderde vrije trap bepaalde Ba-Muaka Simakala de eindstand op 0-2.

In de KNVB-beker troffen beide ploegen elkaar zes keer, waarvan één keer in Friesland. Toen won Roda JC met 0-2. Die wedstrijd in 2006 betekent tevens de laatste overwinning van Roda in het Abe Lenstra Stadion. Verreweg de meest memorabele bekerontmoeting is die van 1997, toen in De Kuip de finale van de beker tussen Roda en Heerenveen op het programma stond. De Limburgers wisten toen met 4-2 te zegevieren. De bekerbalans is sowieso ruim in het voordeel van de Kerkradenaren, die vijfmaal wonnen. 

sc Heerenveen Roda JC Kerkrade
33Gespeeld33
16Gewonnen5
12Gelijkspel12
5Verloren16
64-44 (+20)Doelsaldo44-64 (-20)

Wedstrijdinformatie

Tegen Excelsior Maassluis zag Johnny Jansen geen redenen om spelers te sparen. De trainer kan tegen Roda JC over een vrijwel geheel fitte selectie beschikken. De verwachting is dan ook dat Jansen weinig zal wisselen. Wellicht speelt Jordy Bruijn in plaats van Joey Veerman.

Verwachte opstelling sc Heerenveen: Hahn – Van Rhijn, Dresevic, Botman, Floranus – Halilovic, Faik, Bruijn – Van Bergen, Odgaard, Ejuke.

Jean-Paul de Jong kan geen beroep doen op de langdurig geblesseerde Richard Jensen, Mitchell Keulen en Juan-Gerardo Alonso. Ook Iké Ugbo behoort niet tot de selectie in verband met een blessure. Naar verwachting wordt hij vervangen door Ivan Prtajin. Daarnaast zal Radomir Novakovic waarschijnlijk keepen in plaats van Tom Muyters.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Novakovic – Schlösser, Bisseck, Verburgh, Van Eijma – Rösch, Klaasen, Cotán – Croux, Prtajin, Alberg. 

Het duel in het Abe Lenstra Stadion staat onder leiding van arbiter Kevin Blom. De aftrap is dinsdagavond om 19:45 uur. Vanaf dat moment is het duel live te volgen via ons Twitter-account.

Foto: Roda JC Live