Voorbeschouwing | Roda trapt bekertoernooi af in Capelle

Vanavond, of eigenlijk vanmiddag, begint na de desastreuze competitiestart het bekertoernooi voor Roda JC Kerkrade. Op het onmogelijke tijdstip van 17:00 uur gaan de geel-zwarten op bezoek bij VV Capelle, dat op het eigen Sportpark ’t Slot ongetwijfeld hoopt op een mooi bekerfeestje. Het is voor Roda JC de kans op vertrouwen te tanken na de vijf nederlagen in de competitie, maar het risico op een flater van jewelste mag in de KNVB-beker nooit onderschat worden. Hoe dan ook, Roda JC Live blikt ook voor deze midweekse onderneming vooruit op de wedstrijd.

Tekst: Jeroen de Regt & Sem Caelen

Een snelle blik: VV Capelle
Bekerwedstrijden tegen amateurclubs zijn altijd eigenaardig omdat het in de regel clubs zijn die je zelden of nooit in competitief verband tegenkomt. Dat is echter ook meteen de charme van een dergelijke wedstrijd; je weet immers nooit écht goed wat je kunt verwachten. Capelle is bovendien ook geen ‘grote’ amateurclub in de zin dat het bekend staat om grote regionale derbywedstrijden. De club speelt echter geen bijrol in het vaderlandse amateurvoetbal: al jaren draait het solide mee in de middenmoot van de Topklasse en Derde Divisie. Daardoor mag de club zichzelf al jaren vergelijken met de grootmachten van de amateurs, zoals SV Spakenburg, VV IJsselmeervogels, VV Katwijk en Kozakken Boys. De zaterdagclub heeft geen ambities tot het bestormen van de top van het amateurvoetbal, maar heeft zijn plek in de Derde Divisie gevonden en hoopt daar nog flink wat jaren te kunnen vertoeven. Het zal echter ook dit seizoen een degradatiestrijd gaan worden, waarin het waarschijnlijk concurreert met clubs als SVV Scheveningen, ODIN’59 (Heemskerk) en VV Spijkenisse.

VV Capelle in actie tegen SVV Scheveningen, vorig seizoen in de Derde Divisie (1-0) (Roda JC Live).

De selectie van de Capellenaren staat niet bol van de bekende gezichten, maar mag voor amateurbegrippen ook absoluut niet onderschat worden. Achterin heeft de ploeg met Frank Karreman, voormalig profvoetballer bij HFC Haarlem, een ervaren kracht die de defensieve linie bij elkaar dient te houden. Veel speelminuten heeft hij dit seizoen echter niet gehad; het moest dit seizoen tot nu toe defensief vooral komen van Jami Jaliens en Gertjan Rotman. Zij zijn daarin onder meer versterkt door de van Excelsior U19 overgekomen Jelle Pollemans en de van FC Utrecht U21 overgenomen Bram van Eijk. Meer ervaring wordt toegevoegd door Kai Fens, die voorheen bij het historische Xerxes DZB actief was. Op het middenveld komen we onder andere Wilmer Kousemaker tegen, die de nodige ervaring in de Eerste Divisie heeft opgedaan bij onder meer FC Den Bosch en FC Dordrecht. Verder valt Jorn van Lunteren op, die in de zomer is overgekomen van het gepromoveerde Rijnsburgse Boys. Het is echter de aanvallende linie waar de bekendste Capellenaar te vinden is: Tim Vincken debuteerde ooit bij Feyenoord, maar wist door blessureleed nooit heel ver te komen. Via De Graafschap en Excelsior kwam Vincken weer aan voetballen toe, maar hij beëindigde zijn professionele carrière nadat een switch naar Atlético Baleares weinig succesvol uitpakte. Ook interessant voorin is Angelmo Vyent, die in het voorgaande seizoen te boek stond als talent bij SVV Scheveningen, maar bij de vissersclub nooit echt wist door te breken en daarom zijn heil heeft gezocht aan de Hollandse IJssel.

VV Cupfighters
Capelle is als hoog spelende amateurclub niet onbekend met het spelen van wedstrijden in de KNVB-Beker. Slechts twee seizoenen geleden wisten de Capellenaren te zorgen voor een daverende verrassing. In de schaduw van de bizarre reeks van toenmalig competitiegenoot VVSB, dat de halve finales wist te bereiken, voetbalde Capelle zichzelf tot in de achtste finales. Onderweg schakelden de de groen-witten eerst SV Blerick uit (1-5), maar daarna begon het feest pas echt: in de tweede ronde volstond een 1-1 gelijkspel tegen MVV Maastricht om een strafschoppenserie uit het vuur te slepen, waarin de Limburgse tegenstander met 5-4 het onderspit moest delven. Een ronde later gingen de cupfighters verder door in verlenging streekgenoot FC Dordrecht uit het toernooi te piepelen – en dat zelfs op bezoek bij de de Eerste-divisionist. Pas in achtste finales bleek VVSB (daar heb je ze weer) met 2-3 te sterk. Roda JC is dus gewaarschuwd: Capelle weet wat het is om bekervoetbal te spelen tegen sterkere tegenstanders.

In de Derde Divisie is Capelle degelijk aan het seizoen begonnen. Na drie wedstrijden staat de teller op vier punten en daarmee zijn de Zuid-Hollanders te vinden op de elfde positie. Na een nederlaag en een gelijkspel tegen respectievelijk Jong FC Twente en Jong FC Volendam werd twee weken geleden dankzij een 0-2 overwinning bij ONS Sneek de eerste driepunter van het seizoen binnengehaald. De uitwedstrijd van afgelopen zaterdag tegen ODIN’59 werd afgelast en wordt zodoende op een later moment ingehaald.

Sportpark ’t Slot
De thuishaven van VV Capelle, Sportpark ’t Slot, is gelegen aan de zuidkant van de Rotterdamse voorstad op een steenworp afstand van het Woudestein van Excelsior. ’t Slot kenmerkt zich door de grote Elascontribune met rond aflopende overkapping, een bouwstijl welke halverwege de vorige eeuw veelvuldig te vinden was langs de Nederlandse amateurvelden. Het sportpark doet knus aan door de begroeiing rond het hoofdveld en de andere velden. Ongeveer vierduizend toeschouwers kunnen langs dat hoofdveld plaatsnemen, waarvan de overgrote meerderheid ouderwets langs de sponsorborden moet staan. De kantine is te vinden in een relatief nieuw gebouw achter de hoofdtribune, wat ervoor zorgt dat het bierterras (bier langs amateurvelden is landelijk verboden) slecht tot geen zicht geeft op het hoofdveld. Desondanks is VV Capelle zonder meer een bezoek waard, dus wie met Roda JC Kerkrade naar de wedstrijd van vandaag reist hoeft zich geen zorgen te maken over de aantrekkelijkheid van de accommodatie. Mits je daarin geïnteresseerd bent, natuurlijk.

De Elascontribune van VV Capelle, afgelopen februari (Roda JC Live).

Vormsituatie: Roda JC Kerkrade
Over de huidige situatie bij Roda JC is inmiddels al een heleboel gezegd en geschreven. Dat blijven wij bij Roda JC Live uiteraard gewoon doen, want daarvoor houden we deze website immers in de lucht. We kunnen op dit moment kort en bondig zijn over de ploeg: het spel is dramatisch, het elftal hangt voor geen centimeter samen en het vertrouwen is gezonken tot ergens onderin de voormalige Staatsmijn Wilhelmina in Terwinselen. Wat dat betreft is het niet heel raar dat VV Capelle, dat in recente jaren nog wel eens een grotere ploeg wist uit te schakelen, niet zonder vertrouwen uitkijkt naar de bekerclash van deze woensdagmiddag. Hoewel we nog steeds spreken over een Derde-divisionist tegen een Eredivisionist, spreken we ook over een ploeg die de wedstrijd van het jaar speelt tegen een elftal dat je met de beste wil van de wereld nauwelijks een elftal kunt noemen. Enfin, de wedstrijd tegen Capelle kan, zoals eerder gezegd, wellicht goed functioneren om een pot vertrouwen te tanken voor de Eredivisie. Want, laten we eerlijk zijn, de Eredivisie blijft het belangrijkste waar Roda JC in actief is.

Wedstrijdinformatie
Op basis van de eerste drie competitiewedstrijden is het bij VV Capelle enigszins gissen wat de ploeg in de defensie op de been zal gaan brengen. De afgelopen weken stond de ervaren Gertjan Rothman veelal achterin, terwijl hij van oorsprong eerder het stempel ‘middenvelder’ zou kunnen krijgen. De jonge doelman Bradley van der Meer stond in de competitie tot nu toe telkens op doel en het is de verwachting dat hij dat ook morgen tegen Roda JC Kerkrade zal gaan doen. Op het middenveld kiest trainer Van Loon voor de ervaring van Kousemaker en het voetballende vermogen van Avdic en Van Lunteren. De 4-3-3 formatie wordt voorin gecompleteerd met vleugelspitsen Tim Vincken en Olaf van der Sande, die moeten zorgen voor de productie waar spits Angelmo Vyent afhankelijk van is.

Opstelling VV Capelle: Van der Meer – Dams, Jaliens, Rothman, Letterie – Avdic, Kousemaker, Van Lunteren – Vincken, Vyent, Van der Sande.

Dat Roda in geen al te beste vorm speelt moge duidelijk zijn. Robert Molenaar zal, deels met die gedachte in het achterhoofd, een aantal wijzigingen doorvoeren in zijn basisopstelling. Bovendien krijgt een aantal wisselspelers de mogelijkheid om te laten zien wat zij in hun mars hebben. De exacte opstelling geeft de oefenmeester – uiteraard – nog niet vrij, maar volgens De Limburger kregen Ard van Peppen, Mikhail Rosheuvel en Mitchel Paulissen geen hesje bij de afsluitende training. Dat lijkt niet toevallig, aangezien dat drietal zaterdag een negatieve hoofdrol vervulde in een wedstrijd tegen Willem II die toch al van belabberd niveau was van Roda-kant. Chris Kum en Ognjen Gnjatic zijn niet fit en zullen niet spelen. Onder meer Jannes Vansteenkiste, Mario Engels en Adil Auassar lijken zeker van een kans in het basiselftal, dat er vermoedelijk als volgt zal uitzien:

Opstelling Roda JC: Jurjus – Dijkhuizen, Ananou, Werker, Vansteenkiste – Auassar, El Makrini, Gustafson – Engels, Schahin, Van Velzen.

De wedstrijd is als vanouds te volgen via ons Twitterkanaal (@RodaJCLive) en naderhand is het wedstrijdverslag te vinden op onze website.

Foto’s: Roda JC Live.