Voorbeschouwing | Roda trapt officieus af in Schinveld

Morgen (zaterdag) werkt Roda JC Kerkrade haar eerste wedstrijd af in de aanloop naar het nieuwe Eredivisie-seizoen. Schinveld/Arx ICT is de vriendschappelijke opponent bij deze seizoensouverture, die om 18:00 uur van start zal gaan. Roda JC Live blikt vooruit op Roda’s eerste duel onder leiding van Yannis Anastasiou.

Nee, we gaan niet zoals gebruikelijk tactische analyses en vermoedelijke opstellingen met u doornemen, maar toch is de ontmoeting van morgen een (korte) voorbeschouwing waard. Waar gaan we op letten? Wat mogen we van Schinveld verwachten? Wie gaan we bij Roda aan het werk zien? Het is voor veel supporters hoe dan ook een moment waar iedere zomer opnieuw naar wordt uitgekeken; Roda’s eerste 90 minuten van het nieuwe seizoen. Wie morgenavond niet in Schinveld aanwezig kan zijn, kan de wedstrijd – net als alle andere Roda-duels – uiteraard volgen via ons live verslag op Twitter: www.twitter.com/rodajclive (@RodaJClive).

Schinveld, verlengd vierdeklasser
R.K.S.V. Olympia Schinveld werd in 1941 opgericht en is nog steeds, letterlijk en figuurlijk, alive and kicking. De rekenaars onder ons hebben natuurlijk nu al in de gaten dat de club dit jaar haar 75-jarig-jubileum viert, en niet geheel toevallig komt Roda derhalve op bezoek. Een ongetwijfeld kolkend Burgemeester Adams Sportpark zal uit haar voegen barsten om de vierdeklasser aan het werk te zien tegen Limburg’s enige vertegenwoordiger in de Eredivisie. Dat Schinveld, dat vanwege sponsoroverwegingen intussen officieel naar de naam Schinveld/Arx ICT luistert, het predikaat ‘vierdeklasser’ nu nog met zich mee zou dragen, zag er in het afgelopen seizoen lang niet naar uit. Een twaalfde plaats op de eindrangschikking in de Vierde Klasse B betekende dat de rood-witten lijfsbehoud moesten wisten veilig te stellen via de nacompetitie. In de eerste ronde van die play-offs delfde men het onderspit tegen RKSVN, waarna het tweeluik tegen Eikenderveld de laatste reddingsboei richting handhaving betekende; na een 0-0 in het heenduel besliste Schinveld de return met 3-2 in haar voordeel, en wist het zich dus verzekerd van een verlengd verblijf in de Vierde Klasse. In de zomer stelde men in de persoon van Ton Zupancic een nieuwe hoofdtrainer aan, die als belangrijkste taak meekrijgt om het eerste elftal opnieuw in de Vierde Klasse te houden. Zupancic zal echter de nodige Schinveldse konijnen uit zijn hoge hoed moeten toveren, aangezien er niet minder dan elf spelers deze zomer bij de club vertrokken. Onder hen is ook clubman en aanvoerder Roger Rademakers, die na elf seizoenen de schoenen aan de wilgen hangt; van hem zal de club morgenavond officieel afscheid nemen.

Yannis Anastasiou (EPA)
Yannis Anastasiou keerde deze zomer terug op het oude nest in Kerkrade. (EPA)

Roda met nieuwe krachten
Waar er bij Schinveld elf spelers deze zomer hun heil elders zochten, kreeg ook Roda te maken met een leegloop bij haar eerste selectie. Toegegeven, dat er een legertje spelers in de zomer vertrekt is bij de Koempelclub meer regel dan uitzondering, maar het betekent dat technisch directeur Ton Caanen op creatieve wijze de selectie zowel kwalitatief als kwantitatief voldoende moet zien aan te vullen. Dat gebeurde inmiddels met het aantrekken van zes nieuwelingen: Roel Brouwers (Borussia Mönchengladbach), Adil Auassar (Excelsior), Mikhail Rosheuvel (SC Cambuur), Frederic Ananou (1. FC Köln), Dani Schahin (FSV Mainz) en Chris Kum (FC Utrecht) hebben een overwegend ‘Duits’ stempel op de hernieuwde spelersgroep gedrukt, waar ook Martin Milec en Marcos Gullón opnieuw vastgelegd werden. Met het vertrek van onder meer Jordy Buijs, Arjan Swinkels, Hicham Faik, Rydell Poepon en Tomi Juric moet er desalniettemin het nodige gecompenseerd worden en dus in de spelersgroep die morgen acte de présence geeft in Schinveld zeker nog niet compleet, als men inderdaad mikt op een plaats bovenin het rechterrijtje van de Eredivisie. De belangrijkste nieuwkomer is desalniettemin Yannis Anastasiou; de Griekse voormalige spits, die bekend staat als een aanhanger van aanvallend voetbal en een verbindende coach binnen een selectie, nam het stokje over van de ietwat op zijn tenen getrapte Darije Kalezic, die in de zomer ‘met piepende banden’ wegscheurde bij ‘autoverkoper’ Ton Caanen en consorten. Ook Rick Plum keerde deze zomer terug in zijn vertrouwde rol als rechterhand van de hoofdtrainer, na een jaar thuis te hebben gezeten.

(Charme)offensief
Nou durven wij wel de verwachting uit te spreken dat Roda, mogelijkerwijs, eventueel, wel eens de beste papieren zou kunnen hebben om het vriendschappelijk duel van morgen als winnaar af te sluiten. Na slechts een week in training te zijn geweest verwachten we ook geen tiki-taka-voetbal op het middenveld en we gaan de technische staf ook niet afrekenen op haar wisselbeleid. De hand van Anastasiou zal slechts beperkt zichtbaar zijn, maar het is te hopen dat we al een vleugje van het gepredikte attractieve spel zullen gaan terugzien. Voor Schinveld is het te hopen dat de Kerkradenaren niet de 0-26 recordzege van vorig seizoen tegen FC Gulpen uit de boeken zullen schieten, maar als het de thuisclub lukt om de bal vaker dan drie keer achter elkaar naar de juiste kleur te schieten, moet dat te voorkomen zijn. Of we Roda al in haar nieuwe tenues – die nog niet gepresenteerd zijn – aan het werk zullen zien is sterk de vraag, aangezien deze aan het begin van deze week nog niet door Robey geleverd bleken. Speelt men bovendien met KLG als shirtsponsor op de borst, aangezien er nog geen officiële mededelingen zijn gedaan over een al dan niet verlengd hoofdsponsorschap? En laten de nieuwelingen zich direct zien aan de Roda-achterban? We gaan het morgen zien in Schinveld.

De entree bij het Burgemeester Adams Sportpark (Mariabergstraat 11, 6451 EG, Schinveld) bedraagt voor kinderen tot 12 jaar 3 Euro, en voor personen ouder dan 13 jaar 6 Euro. De aftrap is om 18:00 uur, terwijl het complex reeds vanaf 16:00 uur geopend zal zijn. 

Zoals gezegd verzorgt Roda JC Live ook dit seizoen bij alle duels van de Koempelclub een live-verslag op Twitter via @RodaJClive: www.twitter.com/rodajclive.

Comments (18)

Comments are closed.