Voorbeschouwing | Roda verdedigt tegen Ajax ongeslagen status

Woensdag (20:45 uur) staat voor Roda alweer de vierde wedstrijd in amper elf dagen op het programma: Ajax komt op bezoek in het Parkstad Limburg Stadion. Een mooi affiche natuurlijk, dat bovendien gezien de recente vorm van de Kerkradenaren ook nog een mooie wedstrijd zou kunnen opleveren: de formatie van Robert Molenaar is in 2018 nog ongeslagen. Roda JC Live blikt vooruit.

Een snelle blik: Roda in vorm
Het is een loeidrukke periode voor supporters van Roda JC: na de midweekse bekerwedstrijd vorige week bij Willem II en de competitiewedstrijd zondag in Alkmaar is het morgenavond in Kerkrade weer tijd voor voetbal. Die enorme intensiteit van wedstrijden zou in slechte tijden misschien niet heel goed bevallen, maar eerlijk is eerlijk: het gaat de laatste weken goed met Roda. Gegeven dat de bekerwedstrijd in Tilburg formeel is geëindigd in een gelijkspel is Roda JC inmiddels alweer vier officiële wedstrijden op rij ongeslagen. Dat bevalt ons allemaal natuurlijk uitstekend – zeker gegeven dat dit kwartet duels niet tegen de makkelijkste tegenstanders is gespeeld. Het gelijkspel tegen Twente viel misschien tegen, de zege tegen het dit seizoen uitstekend voetballende Excelsior was prima en ook het gelijkspel bij AZ mocht er zijn. Goed om te vermelden is ook dat het spel van Molenaar en consorten er steeds beter uit gaat zien en er steeds vaker mooie aanvallen de revue passeren. Er zit steeds meer lijn in het spel van Roda JC en dat gaan we langzamerhand ook zien aan de resultaten.

Een snelle blik: Ajax in de achtervolging
De tegenstander van morgen is echter niet meteen de eerste ploeg waar je aan denkt als het gaat om het doortrekken van een goede lijn resultaten. Met AFC Ajax treft Roda JC een van de lastigst te bestrijden teams in de Eredivisie. Hoewel Ajax onder Marcel Keizer het seizoen moeizaam begon en het inmiddels enkel nog actief is in de competitie, loopt het de laatste maanden niet slecht bij de Amsterdammers. Bij Ajax gaat men echter altijd voor de eerste plek en aangezien ze met PSV een beter presterende concurrent hebben, is men in de hoofdstad niet tevreden met de tussenstand in de competitie. Dankzij een onderlinge 3-0 zege op de Eindhovense koploper mag men in Amsterdam nog altijd dromen van de titel, maar het zal een lastige opgave worden: de Brabanders maken haast nog minder fouten dan Ajax zelf.

Strijd nog niet gestreden
Voor Ajax zal Roda JC zodoende een volgende ‘must win’ wedstrijd worden. Dat geldt echter ook voor de Limburgers: de strijd bovenin is misschien dan nog niet beslecht, dat geldt ook voor de strijd onderin. Dankzij de zege van Sparta op mede-laagvlieger Willem II is de voorsprong van Roda op de laatste plek geslonken tot twee punten, en hoewel de aansluiting naar de veilige haven van de vijftiende plek weer helemaal terug is, hoeft er dus maar weinig te gebeuren of de rode lantaarn gaat weer op de post naar Limburg. Zo ver is het echter absoluut niet en met de eerder genoemde stijgende lijn in acht genomen zou het raar moeten lopen wil Roda weer terugvallen naar die levensgevaarlijke achttiende plek. Een stunt in eigen huis tegen Ajax, waartegen puntgewin historisch gezien absoluut geen ongebruikelijke gebeurtenis is, zou een fraaie volgende stap zijn richting directe handhaving in de Eredivisie.

De Wedstrijd | Nachspielzeit Ngombozeit
Roda JC en Ajax troffen elkaar op één week na exact twee jaar geleden ook in het Parkstad Limburg Stadion. De Amsterdammers waren op dat moment de nummer twee op de ranglijst, waar Roda JC als nummer dertien de zaakjes ook aardig voor elkaar had. De Limburgers waren bovendien in de weken en dagen voorafgaand aan de wedstrijd gesterkt door nieuw bloed in de selectie: onder meer Martin Milec, Jordy Buijs, Ugur Inceman, Marcos Gullón, Georgy Zhukov, Kris Peterson en Rydell Poepon voorzagen de selectie van Darije Kalezic van een fikse kwaliteitsimpuls. Dat zevental werd tegen Ajax voor de leeuwen gegooid: zij startten allemaal in de basis. En dat betaalde zich uit.

Daar leek het in eerste instantie echter niet op, want Ajax deed in het eerste halfuur wat het wel vaker doet: scoren. Eerst knikte Arek Milik een corner hard tegen de touwen, waarna Anwar el Ghazi de niet vrijuit gaande Benjamin van Leer van afstand verschalkte. Roda richtte zich nog voor de rust op toen Poepon een voorzet van Peterson binnenwerkte. De Kerkradenaren kregen vervolgens de geest en zetten Ajax behoorlijk onder druk, maar het balletje leek maar niet goed te vallen. Leek. Want invaller – uiteraard – Maecky Ngombo besliste in blessuretijd anders. Hij troefde met hulp van de blokkende Nathan Rutjes de Ajax-verdedigers in de lucht af en bracht het Parkstad Limburg Stadion in de slotseconden in vervoering: 2-2. Woensdag weer?

Roda JC – Ajax 2-2 (1-2)
Goals: 27’ Arek Milik 0-1, 29’ Anwar el Ghazi 0-2, 35’ Rydell Poepon 1-2, 90+2’ Maecky Ngombo 2-2
Opstelling Roda JC: Benjamin van Leer – Martin Milec, Jordy Buijs, Arjan Swinkels, Ard van Peppen – Ugur Inceman, Marcos Gullón (86’ Nathan Rutjes), Tom van Hyfte – Georgy Zhukov (78’ Hicham Faik), Rydell Poepon, Kris Peterson (71’ Maecky Ngombo).

Wedstrijdinfo: Roda én Ajax missen uitblinker
Ondanks het knappe gelijkspel tegen AZ kreeg Robert Molenaar in Alkmaar ook een tegenvaller te verwerken: Dani Schahin viel uit met een liesblessure, die desalniettemin niet al te ernstig lijkt. Schahin ontbreekt woensdag wel tegen Ajax, net als de vorige week geblesseerd geraakte Ognjen Gnjatic en de langdurig afwezigen Ashton Götz, Mitchel Paulissen en Celestin Djim. De verwachting is dat de plek van spits Schahin word ingenomen door controleur en breker Mohamed El Makrini. Die extra middenvelder moet het aanvallend ingestelde Roda de balans bieden om het dynamische Ajax-middenveld op te kunnen vangen. Bovendien pakte die omzetting ook tegen AZ goed uit. Verder lijkt Molenaar voor dezelfde namen te kiezen. Patrick Banggaard maakt in dat geval zijn thuisdebuut in het Parkstad Limburg Stadion.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Dijkhuizen, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste – El Makrini, Ndenge – Rosheuvel, Gustafson, Avdijaj – Vancamp

Aan Ajax-zijde is de vraag vooral hoe Erik ten Hag zijn defensie gaat organiseren, want daar ontbreken twee gewaardeerde krachten: Matthijs de Ligt incasseerde tegen NAC zijn vijfde gele kaart en is daardoor automatisch geschorst, terwijl Max Wöber door een blessure buitenspel staat. Verder ontbreken Nick Viergever, Daley Sinkgraven, Vaclav Cerny, Kasper Dolberg én de door ons zo gerespecteerde Benjamin van Leer door een variëteit aan blessures. Mitchel Bakker zit voor het eerst in de wedstrijdselectie en zou in het PLS zijn debuut kunnen maken. De vorige keer dat een Ajacied in Kerkrade debuteerde, liep dat voor Roda niet goed af. Vraag maar aan Jaïro Riedewald.

Vermoedelijke opstelling Ajax: Onana – Orejuela, Veltman, F. De Jong, Tagliafico – Schöne, Van de Beek, Ziyech – Neres, Huntelaar, Kluivert

De wedstrijd staat onder leiding van Bas ‘Doorspelen’ Nijhuis, die om 20:45 uur het eerste fluitsignaal zal laten klinken.

Roda JC – Ajax is LIVE te volgen via ons gebruikelijke verslag op Twitter: www.twitter.com/rodajclive.