Voorbeschouwing | Roda wil sportieve revanche tegen ADO

Deze vrijdag trapt Roda JC Kerkrade tegen ADO Den Haag af voor alweer de twaalfde speelronde van de huidige Eredivisiejaargang. De Haagse formatie is er net als Roda een waar altijd wat aan de hand is, zowel op het veld als ernaast. De clubs maken een tot nu toe vergelijkbaar seizoen door met een flitsende start en een vrij dramatisch gevolg. Roda JC is op zoek naar de juiste vorm en vertrouwen, ADO hoopt dat de verrassende zege tegen Feyenoord geen incident is geweest. In ieder geval blikt Roda JC Live vooruit op de wedstrijd, waarin de thuisploeg iets recht te zetten heeft tegen de club uit de hofstad.

Een stukje geschiedenis: ADO Den Haag
De Haagse club Alles Door Oefening werd in 1905 opgericht en is daarmee een van de oudste nog bestaande professionele voetbalclubs van Nederland. De club heeft een lange en rumoerige geschiedenis met vele hoogte- en dieptepunten. In de jaren veertig, toen de Duitse bezetter de competities liet doorlopen om het volk af te leiden van de chaos die Europa beheerste, behaalde ADO tweemaal de titel ‘landskampioen van Nederland’. Na de invoering van het betaalde voetbal door de KNVB zijn daar geen meerdere landstitels aan toegevoegd, al wist de ploeg wel tweemaal de KNVB Beker te winnen en een veelvoud daarvan de finale van hetzelfde toernooi te bereiken. Het meerdere keren verliezen van een bekerfinale tegen Ajax is tevens een van de oorzaken van de immer aanwezige nijd jegens de Amsterdamse formatie, dat het net als andere topploegen met regelmaat erg lastig heeft in Den Haag.

De jaren zeventig en tachtig werden niet alleen opgeleukt door knappe sportieve resultaten in binnen- en buitenland (met als hoogtepunt het eenmalig bereiken van de kwartfinale van de Europa Cup II), ook op negatief gebied is ADO vaker in het nieuws geweest dan het de club lief is. Veelvuldig gingen fanatieke supporters in de fout, het dieptepunt resulterend in het afbranden van de grotendeels houten hoofdtribune van het Zuiderpark. Nadien heeft de club echter de aanval geopend op de raddraaiers, waardoor ADO Den Haag op dit moment in een van de veiligste stadions van Europa voetbalt en het aantal incidenten tot een minimum gereduceerd is.

Net als vele andere clubs in Nederland is ook ADO op een zeker moment gefuseerd met een andere club. In 1971 ging ADO samen met de op het Scheveningse sportpark Houtrust actief zijnde Holland Sport. De nieuwe naam werd FC Den Haag, welke in de jaren negentig weer werd aangepast naar ADO Den Haag. Desondanks spreken de fanatieke supporters regelmatig nog altijd over ‘FC Den Haag’. De fusie tussen ADO en Holland Sport, in combinatie met de rumoerige situatie later bij FC Den Haag, leidde ertoe dat de oude fans van Holland Sport weinig met de nieuwe Haagse profclub van doen hadden. Velen bleven trouw aan SVV Scheveningen, de amateurclub waarmee Holland Sport kortstondig was samengegaan en welke tot op de dag van vandaag op Houtrust diens thuiswedstrijden afwerkt, sinds enkele jaren in de zaterdagtopklasse.

De speler: Martin Hansen
De eerste speler van een tegenstander die we uitlichten in een voorbeschouwing is doelman Martin Hansen. De uit Glostrup, Denemarken afkomstige handschoenendrager stapte als keeperstalent over van de jeugd van Brøndby IF naar Liverpool, maar zou het eerste elftal op Anfield nooit halen. Na eveneens mislukte verhuurperiode aan vierdeklasser Bradford City keerde Hansen terug naar Denemarken, om daar bij Viborg FF en FC Nordsjaelland een degelijk aantal wedstrijden op doel te staan, inclusief vier wedstrijden op Europees niveau. In 2014 stapte de eigenzinnige Hansen over naar ADO Den Haag, om daar de vertrokken doelman Gino Coutinho succesvol op te volgen: Hansen staat bekend als de grote motivator van de ploeg met een onbegrensde drive om succesvol te zijn, ook als de rest van de ploeg het laat afweten. Zijn open houding naar de Haagse fans en zijn wereldgoal in de slotminuut tegen PSV begin dit seizoen hebben Hansen inmiddels onsterfelijk gemaakt in de residentie en ver daarbuiten. Het is voor Roda JC te hopen dat Hansen een mindere dag heeft wil het één of meerdere doelpunten maken tegen de groen-gele formatie.

De vorige keer: strijden in de kelder
Roda JC Kerkrade en ADO Den Haag zijn allebei ploegen die de voorbije jaren langs het randje van de sportieve afgrond zijn gegaan van de beruchte onderste drie plekken in de Eredivisie. Terwijl Roda tot twee maal toe de nacompetitie op miraculeuze wijze wist te ontlopen, wisselde ADO klasseringen in het linkerrijtje af diverse nipt overwonnen voetbaloorlogen onderin het rechterrijtje. Twee seizoenen geleden, in de koude winter vroeg in 2014, ontmoetten beide ploegen elkaar voor het laatst in Kerkrade. Nummer 17 Roda JC had een duidelijke taak: nummer 18 ADO verslaan en daarmee een flinke stap zetten tegen de volledig van het padje voetballende Haagse formatie. Wat gebeurde was echter precies het tegenovergestelde: in een dramatische wedstrijd creëerden de twee ploegen weinig kansen, maar kwam ADO via Mitchell Schet in de tweede helft door een eigenaardige vrije trap op voorsprong. De offensieve reactie van de thuisploeg had weinig om het lijf, al had Wiljan Pluim de gelijkmaker in blessuretijd móeten maken met een kopbal op niet meer dan veertig centimeter van de doellijn. Dat gebeurde echter niet, waardoor ADO de laatste plek overliet aan Roda JC. Wat de maanden erna volgde is inmiddels geschiedenis.

Vormverhoudingen
ADO Den Haag begon het seizoen bijzonder sterk met een gelijkspel tegen PSV en een eclatante 1-4 overwinning in Enschede tegen FC Twente. Wat volgde was echter een bijzonder moeizame reeks van de Hagenaren. Ondanks een prima functionerende voorhoede met Mike Havenaar en Edouard Duplan gooiden kinderlijke blunders achterin keer op keer roet in het eten. Eigen doelpunten en opzichtige fouten van bijvoorbeeld Aaron Meijers en Gianni Zuiverloon leidden ertoe dat ADO uiteindelijk ruim twee maanden op een nieuwe zege moest wachten. Die zege kwam afgelopen weekend vrijwel onverwachts; tegen kampioenschapskandidaat Feyenoord boekten de Hagenaren dankzij een sterke wedstrijd en een portie mazzel in de vorm van een Rotterdams eigen doelpunt een verrassende zege. In Den Haag is men inmiddels echter realistisch genoeg om te weten dat een dergelijke prestatie snel weinig meer waard is: tegen concurrenten op de ranglijst wist de club nog nauwelijks te imponeren, zo bleek uit de wedstrijden tegen De Graafschap en SC Cambuur (beiden 1-1).

Roda JC heeft tot nu toe een vergelijkbaar seizoenspatroon laten zien als de tegenstander van vrijdagavond. Na een prima opening van het seizoen met maar liefst negen punten na vier speelronden werd het bikkelen voor Darije Kalezic en consorten. Vier gelijk spelen en drie nederlagen staan er op de recente balans, wat niet bevorderlijk is voor het handhaven in de brede middenmoot van de Eredivisie. Daar moet natuurlijk bij worden opgemerkt dat een van de gelijke spelen tegen Feyenoord werd bewerkstelligd, een prestatie die absoluut niet gebagatelliseerd mag worden. Vertrouwen tanken is echter tegen Excelsior en FC Lienden niet gelukt, dus is het binnenslepen van een driepunter tegen ADO Den Haag inmiddels net zoveel noodzaak als nut.

Wedstrijdinformatie
Verschillende media berichten dat Tom Beugelsdijk en Wilfried Kanon weer terug zijn in de wedstrijdselectie van ADO Den Haag. Cultheld Beugelsdijk moest lang toekijken met een knieblessure, terwijl Kanon een transfer naar OSC Lille zag afketsen door gezondheidsproblemen. Na uitgebreide onderzoeken en het overwinnen van blessureproblemen speelde Kanon afgelopen maandag met de beloftenploeg mee tegen de reserves van SC Cambuur. Mogelijk leidt de terugkeer van het duo tot wijzigingen van de defensie bij de bezoekers, de linie waar het voor ADO de laatste weken vaker fout dan goed is gegaan. Wel afwezig is Edouard Duplan, die een schorsing moet uitzitten na zijn rode kaart tegen Feyenoord. Verder behoren Giovanni Korte en Dylan Nieuwenhuis vanwege blessures niet bij het inzetbare deel van de ploeg.

Vermoedelijke opstelling: Hansen – Meijers, Wormgoor, Beugelsdijk, Zuiverloon – Bakker, Kristensen, Jansen – Korte, Havenaar, Schaken.

Bij Roda liggen de kaarten er min of meer hetzelfde bij als een week geleden. De geblesseerden Farshad Noor en Arjan Swinkels zijn ook tegen ADO nog niet inzetbaar voor de technische staf. Achter de naam van Rostyn Griffiths staat een klein vraagteken; hij viel in de met 6-0 verloren wedstrijd tegen Ajax uit met op het oog een blessure aan de hamstrings, maar de kans is zeer reëel dat hij vrijdagavond weer op zijn vertrouwde plek in de basisformatie terug te vinden is; in het geval dat de Australiër niet speelklaar geraakt, is Nathan Rutjes de logische vervanger. Of de zeperd in de ArenA voor Kalezic reden is om verdere wijzigingen aan te brengen in het basis elftal is sterk de vraag, aangezien de technische staf tot dusverre standvastig is gebleken in haar keuzes maar recentelijk aangaf wellicht wijzigingen te zullen doorvoeren. Edwin Gyasi verdringt mogelijk Richmond Boakye uit het basiselftal. Mitchel Paulissen zal ook tegen de Hagenezen weer op de bank beginnen.

Vermoedelijke opstelling: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Werker, Van Peppen – Griffiths/Rutjes, Van Son, Van Hyfte, Faik – Juric, Gyasi.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 0-2 (Jeroen), 2-1 (Robbert), 2-1 (Luc), 3-1 (Sem)
De ploeg van Henk Fraser heeft het door de langdurige blessures van Beugelsdijk en Kanon erg lastig gehad achterin de laatste weken, maar verraste na een reeks teleurstellingen door op wilskracht (en met de nodige mazzel) Feyenoord op een nederlaag te trakteren. Jeroen denkt dat de Hagenaren die zege kunnen doortrekken naar Kerkrade, waardoor ADO de Limburgers zou passeren op de ranglijst. De andere redactieleden zijn het echter vrijwel eensgezind over de uitslag: de punten blijven in Kerkrade.

Foto: Roda JC Live.