Voorbeschouwing | Roda wil Twente-lijn doortrekken tegen seizoensverrassing

De twintigste speelronde van de Eredivisie is er eentje waar Roda JC een serieuze slag kan, en misschien wel moet, slaan. Nadat de zwalkende concurrent Sparta vrijdag opnieuw verloor, nemen de Kerkradenaren het in eigen huis op tegen het Excelsior. Roda JC Live blikt vooruit.

Er liggen drukke weken in het verschiet voor Roda JC. De ploeg van Robert Molenaar speelt vijf duels in de aankomende veertien dagen en dus is het zaak om die bomvolle periode met vertrouwen in te gaan. Wat dat betreft was de thuiswedstrijd van vorige week, tegen FC Twente, hoopgevend.

Hoop
Roda domineerde het eerste én het laatste halfuur tegen de Tukkers met een offensief zoals we dat dit seizoen niet eerder zagen. Dat het door een late goal van Schahin één punt opleverde was daardoor zowel een meevaller als een tegenvaller, maar het lijkt eveneens de veerkracht en strijdbaarheid van Molenaar’s troepen te typeren. De aanvallendere speelwijze en de (r)entree van Ognjen Gnjatic en Donis Avdijaj in het basiselftal pakten bovendien goed uit. In de komende weken zal blijken of dat nieuwe elan kan worden doorgetrokken, en bovenal of het in de vorm van punten ook effectief blijkt. Zondag dient zich een uitgelezen mogelijkheid aan, want doordat Sparta onder Dick Advocaat ook haar derde duel verloor (2-1 bij Heerenveen), kan Roda bij een overwinning een gaatje van vier punten naar de Kasteelclub slaan. Wat dat betreft was het een tegenvaller dat Frederic Ananou verkaste naar FC Ingolstadt en het is de vraag hoe technisch directeur daarop wil en kán reageren.

Sterk op vreemde bodem
Waar Roda al maanden-, of misschien wel jarenlang, een verbeten strijd voert in de diepe kelder van de Eredivisie, is het kleinere Excelsior in de afgelopen seizoen telkens de dans ontsprongen. Dat deed de club simpelweg door links en rechts belangrijke punten weg te snoepen die aan het eind van de rit cruciaal blijken. Het huidige seizoen spant wat dat betreft de kroon: de Kralingers staan op een voor hen uitstekende tiende plek op de ranglijst met 24 punten, twaalf meer dan Roda JC. Het team van Mitchel van der Gaag is daarmee nog niet veilig, maar wel ver verwijderd van de degradatiezorgen. Wat daarbij opvalt, is dat Excelsior tweederde van al haar punten op vreemde bodem pakte; op de zogenaamde ‘uit-ranglijst’ staat het met zestien punten zevende, met daarbij zelfs de aantekening dat het pas negen uitduels speelde. Zo sloegen de Kralingers vorige week toe in de stadsderby tegen Sparta, waarin het twee keer op achterstand kwam maar via een benutte vrije trap van Anouar Hadouir in de slotfase een 2-3 overwinning over de streep trok. Hadouir die een vrije trap binnenschiet, dat hebben we in Kerkrade eerder gezien. Ook een andere vrijetrappen-specialist en ex-Roda JC’er staat bij Excelsior onder contract: Hicham Faik. Daarnaast heeft Mike van Duinen een Roda-verleden.

De vorige ontmoeting tussen de beide clubs vond niet zo gek lang geleden plaats. Op 4 november 2017 was het Van Donge & De Roo Stadion het decor van de heenwedstrijd, die voor Roda niet al te voorspoedig zou verlopen. De ploeg van Molenaar zat weliswaar aardig in de wedstrijd, maar deed zichzelf al in de eerste helft de das om: Mikhail Rosheuvel pakte een onnodige rode kaart en Luigi Bruins mocht de openingstreffer binnenschieten, waardoor het Roda-tiental na één helft 1-0 achter stond. Die klap kwam het team niet meer te boven, ook niet toen Hidde Jurjus een kwartier voor tijd een penalty van diezelfde Bruins pareerde.

De wedstrijd van… 17 december 2011
Excelsior is over het algemeen een tegenstander die Roda JC redelijk goed ligt. Op een koude decemberavond in 2011 werd dat nog maar eens goed duidelijk gemaakt, toen de Kralingers als hekkensluiter naar Kerkrade kwamen. Na 35 minuten was de wedstrijd zo goed als gespeeld, want toen stond het al 3-0 in het voordeel van het team van Harm van Veldhoven. Jagos Vukovic, u kent hem vast nog, kopte na vijf minuten de openingstreffer achter Wesley de Ruiter. Davy de Beule en Ruud Vormer maakten er al vlot 3-0 van.

Daarna nam Roda gas terug; de ploeg leek het wel te geloven met de comfortabele voorsprong. Hierdoor kreeg Excelsior zelfs nog enkele kansen om te beginnen aan wat een legendarische comeback had kunnen zijn. In het laatste kwartier besloten de Kerkradenaren echter nog wat gas te geven, waardoor deze wedstrijd een evenaring opleverde van de grootste thuiszege in de Eredivisie: 7-0. Die stand werd bereikt door twee goals van Arnaud Djoum-Sutchuin, en bijdrages van Mitchell Donald en Mikolaj Lebedynski. De grote zege ten spijt, werd na afloop door de media vooral een ander feit opgemerkt: het was de eerste keer in het seizoen dat Roda JC de nul wist te houden.

Roda JC – Excelsior: 7-0.
5’ Vukovic, 28’ De Beule, 34’ Vormer, 78’, 84’ Djoum, 81’ Donald, 88’ Lebedynski.

Opstelling Roda JC: Prus – Monteyne, Wielaert, Vukovic, Hempte – De Beule (Lebedynski), Vormer, Donald, Ramzi (Djoum) – Junker, Malki (Pluim).

Wedstrijdinformatie
Robert Molenaar zal hoe dan ook niet hetzelfde elftal het veld in sturen als vorige week tegen FC Twente. Fréderic Ananou is verkocht en dus lijkt Chris Kum zijn logische vervanger. Het zorgt wel voor personele problemen in de verdediging, waarbij Daryl Werker, Adil Auassar en Kum alle drie niet helemaal okselfris zijn. Toch zullen de laatstgenoemde twee naar alle waarschijnlijkheid starten. Voor de rest zal de opstelling ongewijzigd blijven; Robert Molenaar heeft meermaals aangegeven tevreden te zijn met de prestatie van vorige week.

Verwachte opstelling Roda JC: Jurjus – Dijkhuizen, Auassar, Kum, Vansteenkiste – Rosheuvel, Gnjatic, Gustafson, Engels – Schahin, Avdijaj.

Het elftal van Mitchel van der Gaag won vorig weekend ternauwernood de stadsderby tegen Sparta. Ondanks een minder optreden van enkele spelers, zoals Milan Massop, ligt het niet in de lijn der verwachtingen dat Van der Gaag zijn basisteam gaat aanpassen. Desevio Payne en Alessandro Damen zijn nog immer geblesseerd.

Verwachte opstelling Excelsior: Zwarthoed – Karami, Mattheij, De Wijs, Massop – Faik, Messaoud, Fortes – Elbers, Van Duinen, Bruins.

De wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion start zondagmiddag om 14:30 en is zoals altijd live te volgen via ons Twitter-account (klik!). Dienstdoende scheidsrechter is Martin Pérez.

Foto: Roda JC Live