Voorbeschouwing | Roda zoekt eerherstel in Almelo

Vanavond gaat Roda JC Kerkrade in het kader van de zesde speelronde in de Eredivisie op bezoek bij Heracles Almelo. Roda JC Live blikt vooruit op de wedstrijd, die om 19:45 begint in het Polman Stadion.

Rust en onrust
Na een uitstekende seizoensstart, toen met 2-1 van Ajax werd gewonnen in eigen huis, kent Heracles een klein verval in de laatste wedstrijden. Desondanks is het geen schande om met 2-4 van Feyenoord te verliezen, waarbij de landskampioen een bijzonder onaangenaam laatste half uur kende, en ook een 2-1 verlies bij PEC Zwolle is iets dat onder de noemer ‘kan gebeuren’ valt. Aan de bekerverplichtingen werd voldaan door met 0-2 te winnen op bezoek bij de Rijnsburgse Boys.

Voor trainer John Stegeman is het alweer zijn vierde seizoen als hoofdcoach bij de Almeloërs. Daarmee is het bijzonder rustig in het oosten van het land, waar Heracles is uitgegroeid tot een stabiele Eredivisie-club. In het vernieuwde Polman Stadion is ook dit jaar weer het doel om een gooi te doen naar de play-offs om Europees voetbal. Met name Bradley Kuwas en Joey Pelupessy moeten in die strijd de sterkhouders vormen van het elftal.

Van de rust die er in Almelo heerst, kan men in Kerkrade vooralsnog alleen maar dromen. Het gedroomde aanvallende voetbal, dat onder Robert Molenaar zou moeten ontstaan, blijkt een stuk lastiger in te passen dan door menigeen gehoopt en verwacht was. Het voorlopige dieptepunt vormde de kansloze eerste helft die in eigen stadion werd gespeeld tegen – toen nog – mede-hekkensluiter Willem II werd afgewerkt, waarin Hidde Jurjus drie keer mocht vissen. Vertrouwen werd er wel getankt met de midweekse overwinning op VV Capelle, die misschien wel onverwacht gemakkelijk ging: 0-5.

Waar een tripje naar Almelo tussen 2008 en 2014 garant stond voor een nederlaag voor Roda JC, komen de geel-zwarten in de laatste twee jaar wat beter in hun hum in het Twentse. Vorig jaar werd er met 2-2 gelijk gespeeld, nadat Roda via Mitchel Paulissen en Tom van Hyfte nog een 0-2 voorsprong hadden genomen. Een jaar eerder werd het zelfs nog bonter gemaakt door de Kerkradenaren, en naar die wedstrijd blikken we terug in De Wedstrijd.

De wedstrijd van 28 februari 2016
Afgelopen woensdag won Roda JC, als gezegd, in het bekertoernooi met 0-5 bij VV Capelle. Een ruime zege, van een formaat dat we in Eredivisieverband al tijden niet meer gezien hebben. Toch? We gaan terug in de tijd. Op zondag 28 februari 2016 trekt Roda JC naar Almelo, om daar om 12:30 uur af te trappen tegen Heracles Almelo. De formatie van coach Darije Kalezic bevindt zich op plek 13 in de Eredivisie, scoort niet bijzonder vaak, maar kenmerkt zich door een hechte defensie die er regelmatig in slaagt een positief resultaat te boeken. Het Heracles Almelo van John Stegeman profileert zich als een van de verrassingen van het seizoen en plaats zes op de ranglijst is uitstekend voor de club die enkele maanden eerder haar stadion van een upgrade en capaciteitsuitbreiding voorzag. Het zou echter het uitvak zijn dat op die 28ste februari in hosanna-stemming was.

Heracles begon dan wel sterk aan de wedstrijd, maar het was een Roda-counter die na een halfuur spelen de 0-0 van het scorebord schoot. Georgi Zhukov was het eindstation en tekende voor zijn eerste doelpunt in Kerkraadse dienst. Op slag van rust werd die voorsprong verdubbeld toen ook Mike van Duinen zijn Roda-doelpuntenconto opende, met een knap, hard schot uit de draai. Enkele minuten na rust gooiden de extreem efficiënte Limburgers het duel in het slot: uit de rebound werkte Rydell Poepon de 0-3 tegen de touwen. Diezelfde Poepon nam in de 79 ste minuut met een kopbal de vierde Roda-goal voor zijn rekening tegen de verbouwereerde Heraclieden, die niet wisten wat hen overkwam. De scoringsdrift was daarmee nog niet gestild, want het slotakkoord was – zoals zo vaak in dit seizoen – voor Maecky Ngombo. De invaller panneerde zijn tegenstander en werkte koeltjes af: 0-5 in blessuretijd. Een onwaarschijnlijk trefzekere middag dus voor de geel-zwarten, die wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar is.

Wedstrijdinformatie
De hiervoor genoemde sterkhouder Bradley Kuwas ontbreekt bij Heracles Almelo door een knieblessure. Ook Bart van Hintum is afwezig, hij heeft last van zijn enkel. Tim Breukers was grieperig, maar John Stegeman verwacht hem bij de wedstrijdselectie te kunnen voegen. Dat betekent dat hij terugkeert in de basis. Voor Bram Castro en Kristoffer Peterson betekent het een weerzien met hun oude club.

Verwachte opstelling Heracles Almelo: Castro – Breukers, Pröpper, Hardeveld, Duarte – Monteiro, Pelupessy, Niemeijer – Darri, Gladon, Peterson.

Bij Roda JC Kerkrade kent Robert Molenaar geen personele problemen, maar toch worden er wijzigingen verwacht in de basiself. In het bekerduel tegen Capelle, en in de tweede helft tegen Willem II, bleken Dani Schahin en Gyliano van Velzen naar tevredenheid de tegenvallende Jorn Vancamp en Mitchel Paulissen te vervangen. Ook Jannes Vansteenkiste mag hopen op zijn officiële basisdebuut, nu Ard van Peppen zichzelf zwak presenteert de voorbije wedstrijden.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Jurjus – Götz, Ananou, Auassar, Vansteenkiste – El Makrini, Gustafson, Ndenge – Rosheuvel, Schahin, Van Velzen.

De wedstrijd in het Polman Stadion is vanavond live te volgen via ons Twitter-account!

Foto: Roda JC Live