Voorbeschouwing | Roda zoekt winst in enige thuiswedstrijd november

Zondag hervatten Roda JC Kerkrade en AZ als laatste twee ploegen de Eredivisie na de interlandpauze. Roda JC Live blikt vooruit op het duel in het Parkstad Limburg Stadion.

Vormupdate
De ploeg van John van den Brom weet de laatste weken een uitstekend trackrecord te overleggen. De laatste vier wedstrijden werden gewonnen en de laatste verliespartij is alweer zes duels geleden. Toen werd nota bene verloren van landskampioen Feyenoord. In de voorbije weken werden FC Utrecht, Almere City, Heerenveen en Willem II uit de weg geruimd. Daarmee hebben de Alkmaarders zich weer stevig genesteld op de voor hen zo bekende vierde plaats in de Eredivisie. Normaal gesproken achter de traditionele top 3, nu achter Ajax, PSV en PEC Zwolle. De komende weken wacht bovendien een programma, waarmee men zich normaal gesproken stevig in de top 4 moet kunnen nestelen.

Bij de hekkensluiter van de competitie is de situatie nog altijd haast ongebruikelijk rustig. Trainer Robert Molenaar oogt stoïcijns, maar feit is dat de ploeg nog steeds op de laatste plaats staat van de Eredivisie. Concurrenten doen het nauwelijks beter en het gat naar de vier ploegen boven de Kerkradenaren is slechts twee punten, maar het programma is loodzwaar: AZ, Ajax en sc Heerenveen zorgen met elkaar voor een pittig drieluik.

Al enkele weken wordt geconstateerd dat het spel perspectief biedt. Ook tegen Excelsior waren de Kerkradenaren in het eerste half uur absoluut de bovenliggende partij en was er geen enkele reden om aan te nemen dat men tegen een (pijnlijk) verlies aan ging lopen. De rest is geschiedenis. Aanvallend en dominant spelen is mooi, maar uiteindelijk draait het toch om de punten. Hoe die aan het eind van het seizoen zijn behaald, maalt niemand om, zo lang het er genoeg zijn. Daarom moet van Roda in thuiswedstrijden nu worden verwacht dat het elke tegenstander op z’n minst knap lastig wordt gemaakt.

De wedstrijd van 21 januari 2014
Op een koude januariavond in 2014 kwam AZ in het kader van het KNVB bekertoernooi naar Kerkrade. Het werd een avond, waarin Roda misschien wel een grote stap zette naar de uiteindelijke degradatie. In een bloedeloze wedstrijd, die redelijk onnodig met 0-1 verloren ging, was het bijna bijzaak dat de bekeraspiraties de prullenbak in konden. Het dolende elftal van Jon Dahl Tomasson was al in een vorm, waarover niet naar huis te schrijven was. Spits Krisztían Németh, die net een aardige eerste seizoenshelft achter de rug had en bij flink wat goals betrokken was, verloor het hoofd nadat hij een penalty niet kreeg. In zijn woede liep hij tegen scheidsrechter Serdar Gözübüyük op. Direct rood, en de KNVB nam het hoog op: 5 wedstrijden schorsing. Tijdens die vijf wedstrijden werd er geen enkel punt gehaald en nauwelijks gescoord. Hoe het anders was gelopen, zullen we nooit weten…

Roda JC Kerkrade 0 – 2 AZ. (Doelpunten: 32’ Biemans e.d., 59’ Johansson; Rood: 57’ Németh)

Opstelling Roda JC Kerkrade: Kurto – Dijkhuizen, Luijckx, Biemans, Monteyne – Hupperts, Kali, Donald, Djoum, Paulissen – Németh.

Wedstrijdinfo
Aan de rechterkant zal Roda in ieder geval snelheid verliezen. Mikhail Rosheuvel is één wedstrijd geschorst na zijn onbesuisde tackle in de wedstrijd tegen Excelsior, waar direct rood voor werd gegeven. Mario Engels lijkt een logische vervanger. Voor de rest lijkt Molenaar, op de langdurig geblesseerde spelers na, te kunnen beschikken over een fitte selectie. Jannes Vansteenkiste wordt terug in de basis verwacht, nu hij niet meer geblesseerd is.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Jurjus – Götz, Kum, Auassar, Vansteenkiste – El Makrini, Gustafson, Ndenge – Engels, Schahin, Van Velzen.

Bij AZ ontbreekt topscorer Wout Weghorst, nadat hij twee keer geel ontving van scheidsrechter Kevin Blom, die het na afloop daarom moest ontgelden. Hierdoor krijgt Fred Friday weer een kans in de basis bij de Alkmaarders.

Verwachte opstelling AZ: Bizot – Svensson, Hatzidiakos, Wuytens, Ouwejan – Koopmeiners, Til, Midtsjö – Jahanbakhsh, Friday, Helmer.

De aftrap in het Parkstad Limburg Stadion is om 16:45, wanneer scheidsrechter Allard Lindhout voor het eerst op de fluit blaast. De wedstrijd is uiteraard live te volgen via ons Twitter-account (klik!).

Foto: Roda JC Live