Voorbeschouwing | Seizoenopening tegen doorgroeiend Heracles

Nu de champagneflessen leeg zijn en de voorbereiding is afgerond, ligt de focus zowel bij de ploeg als bij ons op de redactie weer volledig op het aankomende seizoen. 34 Competitiewedstrijden liggen voor ons: kan Roda JC uit de problemen blijven, een leuk seizoen draaien en misschien zelfs wel hoge ogen gooien? Wat het ook wordt, iedereen begint altijd bij het begin en dat is voor Roda JC Kerkrade dit seizoen de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. De zwart-witten zijn ambitieus en willen het seizoen uiteraard zo goed mogelijk beginnen. Roda JC Live kijkt vooruit naar de eerste wedstrijd van het seizoen, dat door de politiestakingen zelfs de opening van de volledige competitie is.

De tegenstander: Heracles Almelo
Heracles Almelo werd opgericht in 1903 en is daarmee een van de oudste nog bestaande professionele voetbalverenigingen van het land. De club werd voor de invoering van het betaald voetbal twee keer landskampioen. De eerste periode in de Eredivisie beleefde de club halverwege de jaren zestig, waarna het weer twintig jaar duurde voordat Heracles nogmaals wist te promoveren. De tweede periode duurde echter slechts één seizoen, waarna Almelo wederom twintig jaar moest wachten op deelname aan het hoogste voetbalniveau van Nederland. Driemaal is echter scheepsrecht in Almelo: na de derde promotie in 2005 heeft de club onafgebroken deelgenomen aan de Eredivisie en wist het zelfs enkele keren de play-offs om Europees voetbal te bereiken. Deze play-offs werden echter geen van de pogingen gewonnen. In de voorbije twee seizoenen eindigde Heracles op de veertiende plek; de beste eindnotering uit de clubgeschiedenis is de zesde plek van het seizoen 2009/2010. Men kan alles bij elkaar stellen dat Heracles Almelo zich na vele decennia in ‘de marge’ heeft ontwikkeld tot een vrij stabiele Eredivisionist, getuige ook de uitbreiding van het eigen Polman Stadion in de afgelopen zomerpauze. Wellicht dat er door de financiële malaise bij de Enschedese buren zelf nog meer doorgroeimogelijkheden ontstaan dan eerder werd voorzien.

De prijzenkast van Heracles telt zes hoofdprijzen: twee landstitels (1927 en 1941), drie kampioenschappen van de eerste divisie (1962, 1985 en 2005) en één kampioenschap van de tweede divisie (1958). Tevens wist de club in 2012 de finale van de KNVB-Beker te behalen, waarin het echter niet opgewassen bleek tegen PSV Eindhoven.

Historie
Roda JC Kerkrade speelde zowel tegen Heracles Almelo als tegen SC Heracles, zoals de club tot 1998 heette. Tegen de SC werden zes wedstrijden gespeeld, waarvan Roda JC er drie wist te winnen. In de huidige eeuw ontmoetten beide ploegen elkaar 21 maal, waarvan Roda JC negen keer wist te winnen. Opvallend is dat zeven van die negen zeges in het eigen stadion werden bewerkstelligd; op bezoek in Almelo was Roda JC met slechts twee zeges tegenover zes nederlagen en drie gelijke spelen een stuk minder succesvol. De enige thuisnederlaag tegen Heracles vond plaats in december 2013, toen de bezoekers met 1-3 te sterk waren. In 2007 wisten de Limburgers er daarentegen zeven in het netje te leggen, wat daarmee met afstand de grootste zege ooit is tegen de Heraclieden.

Wedstrijdinformatie
Bij Roda JC heeft de euforische stemming na die historische middag in Breda intussen plaatsgemaakt voor concentratie in de aanloop naar de daadwerkelijke terugkeer in de Eredivisie. Met Darije Kalezic als nieuwe hoofdtrainer voor een spelersgroep waar een aantal krachten vertrokken zijn, is er in de afgelopen maanden toch een en ander veranderd in Kerkrade. Onder meer aanvoerder Guy Ramos, stormram Frank Demouge en de aanvallers Danny Schreurs, Johan Plat en Raymond Gyasi zochten hun heil elders. De club heeft hun vertrek deels weten op te vangen door centrale verdediger Gibril Sankoh aan te trekken, terwijl de Mexicaanse aanvaller Santiago Palacios als grote onbekende werd binnen gehengeld. Daarnaast werd Jens van Son van FC Eindhoven overgenomen. De belangrijkste versterkingen ontbreekt echter nog; de clubleiding is nog steeds op jacht naar één of meerdere centrumaanvallers. Australisch international Tomi Juric is de topkandidaat om de nieuwe nummer 9 te worden.

Echter, zolang die nieuwe spits er nog niet is, zal Kalezic zijn voorhoede op andere wijze moeten organiseren. Mede doordat Edwin Gyasi zich goed liet zien in de voorbereidingsweken, lijkt hij de man die daardoor een basisplaats zal afdwingen. Samen met Anco Jansen en Mitchel Paulissen zal hij zaterdag de Almelose defensie proberen kapot te spelen. De defensie opereert al wekenlang in dezelfde bezetting, terwijl Benjamin van Leer de concurrentiestrijd onder de lat heeft gewonnen van Bram Verbist. Op het middenveld is het de vraag wie Hicham Faik gaan vergezellen; voor de twee posities komen voornamelijk Tom van Hyfte, Jens van Son en Farshad Noor in aanmerking. Daarbij moet aangetekend worden dat Van Hyfte twee weken geleden een blessure opliep in het oefenduel met FC Groningen. Rostyn Griffiths, die normaal gesproken in de basis zou starten, is nog niet fit genoeg voor een hele wedstrijd en begint op de bank. Één speler zal door blessureleed sowieso verstek moeten laten gaan morgen; Nayib Lagouireh is vooralsnog niet inzetbaar. Of Farshad Noor, die vrijdag een contract tekende bij de club, al bij de wedstrijdselectie zit, is op dit moment nog onduidelijk.

Heracles nam deze zomer afscheid van zo ongeveer haar halve basiselftal. In defensief opzicht verkasten Bart Schenkeveld en Jeroen Veldmate, op het middenveld moet men het voortaan stellen zonder de ervaren Simon Cziommer en in de aanvalslinie zijn Denni Avdic en, last but not least, Bryan Linssen weggevallen. Met name het vertrek van laatstgenoemde, die vorig seizoen 10 keer scoorde en 8 assists leverde, zullen de Almeloërs gaan merken, is de verwachting. Natuurlijk haalde Heracles ook nieuwe spelers ter vervanging. Met Tim Breukers (FC Twente) en Wout Droste (Cambuur) hengelde het twee prima Eredivisie-verdedigers binnen, de talentvolle middenvelders Robin Gosens (Vitesse) en Peter van Ooijen (Go Ahead) werden aan de selectie toegevoegd en spits Paul Gladon, waar ook Roda naar geïnformeerd had, kwam over van Sparta Rotterdam. Bovendien haalde het deze week oude bekende Gonzalo Garcia-Garcia terug naar de club.

De huidige selectie van de Heraclieden herbergt een aantal ex-Roda-spelers. Bram Castro (doelman in Kerkrade tussen 2005 en 2010), Mark-Jan Fledderus (u weet wel, die van die rake vrije trappen) en Bas Sibum (20 wedstrijden in 2007) hebben allen een verleden in het Parkstad Limburg Stadion. Castro en Fledderus (waarschijnlijk als linksback) zullen zaterdag als basisspeler het kunstgrasveld betreden. In aanvallend opzicht kunnen we van Heracles een mix van fysieke kracht en creatief voetballend vermogen verwachten. In die laatste categorie moeten we vooral Iliass Bel Hassani en Brahim Darri in de gaten houden. Daarnaast staat er met Wout Weghorst een spits die vorig seizoen bewezen heeft koelbloedig af te kunnen ronden. Tim Breukers en Gonzalo Garcia-Garcia zullen in het Parkstad Limburg Stadion sowieso niet in actie komen door blessures.

Vermoedelijke opstellingen
Roda JC: Van Leer – Dijkhuizen, Sankoh, Swinkels, Van Peppen – Faik, Van Son, Van Hyfte – Paulissen, Jansen, Gyasi.
Heracles: Castro – Droste, Te Wierik, Zomer, Fledderus – Pelupessy, Bruns, Bel Hassani – Navratil, Weghorst, Darri.

De wedstrijd staat onder leiding van Ed Janssen. De wedstrijd zal om 19:45 uur in gang worden gezet. De winnaar van het treffen is voor tenminste één uur de koploper van de Eredivisie.

De redactie voorspelt
Voorspellingen: 2-0 (Robbert), 2-2 (Jeroen), 1-1 (Sem), 2-1 (Luc)
De openingswedstrijd van het seizoen wordt, als het aan onze redactie ligt, in ieder geval geen domper. Doelpunten gaan er sowieso vallen aan de kant van Roda JC en een nederlaag wordt niet geleden. Het is in het kader van de strijd in het rechterrijtje en de enorme waslijst potentiële concurrenten zaak om zoveel mogelijk punten tegen vergelijkbare clubs te pakken, dus eigenlijk is drie punten een vereiste voor deze wedstrijd. Robbert en Luc zien dat ook gebeuren, terwijl Sem en Jeroen iets minder optimistisch zijn over deze wedstrijd.

Foto: Roda JC Live.

Comments (1)

  1. Yde van Deutekom

    Hoe is het Bart Biemans? Is er meer bekend over zijn blessure? Succes vanavond!

Comments are closed.