Roda JC koploper van de Eredivisie na winst op Heracles

Roda JC Kerkrade heeft haar terugkeer in de Eredivisie opgeluisterd met een 3-1 overwinning op Heracles Almelo. In het Parkstad Limburg Stadion opende Bel Hassani de score namens de Heraclieden, maar door doelpunten van Gyasi, Van Hyfte en Faik hield Roda de volle buit over aan het duel.

Zowel Roda als Heracles begon ietwat onwennig aan het openingsduel van de competitie. In de eerste fase van de wedstrijd werd aan beide kanten veelvuldig onnodig balverlies geleden, met het verschil dat de aanvalsopzetjes van Heracles beter liepen dan die van Roda. De eerste echte mogelijkheid was dan ook voor de Heraclieden, maar spits Weghorst verprutste deze door de bal tegen zijn eigen standbeen aan te schieten. Roda beet daarop iets meer van zich af en kwam bijna tot scoren, toen doelman Castro (ex-Roda) een vrije trap van Hicham Faik tweemaal van richting veranderd zag worden; de keeper had echter een adequate reactie in huis.

Prompt viel de openingstreffer toch aan de overkant; Iliass Bel Hassani mocht geheel vrijstaand de bal aannemen op de rand van het zestienmetergebied, en liet Van Leer kansloos met een geplaatst schot in de verre hoek. Roda herstelde zich echter snel en na 35 minuten stond de 1-1 op het scorebord. Edwin Gyasi combineerde met Anco Jansen en snelde de verdediging van Heracles voorbij, om vervolgens koelbloedig af te ronden. Op slag van rust moest Gibril Sankoh, de nieuwe aanvoerder van de Kerkraadse ploeg, het veld geblesseerd verlaten, en werd hij vervangen door Eredivisie-debutant Daryl Werker.

Roda schoot na de theepauze uit de startblokken en nadat Gyasi zijn kopbal op de paal uiteen zag spatten, was Tom van Hyfte er als de kippen bij om de rebound binnen te jagen: 2-1 dus. Heracles had even tijd nodig om die tik te verwerken en Roda voerde de druk op via pogingen van Dijkhuizen, Griffiths en de sterk spelende Gyasi. De Kerkradenaren waren duidelijk het sterkst in de dueld en na de zoveelste succesvolle actie van Gyasi volleerde Faik bijna de derde Limburgse goal binnen, maar Castro redde knap.

Niet veel later kwam Heracles er plotseling dreigend uit, maar Arjan Swinkels greep op het laatste moment in toen de poging van Darri in het doel leek te verdwijnen. De ruimtes op het veld werden groter, maar uitbraken aan beide kanten strandden op het laatste moment. In de slotminuut maakte Hicham Faik aan alle onzekerheid een eind door van afstand hard binnen te schieten; 3-1 was dan ook de eindstand.

Foto: Roda JC Live

Comments (2)

Comments are closed.