Voorbeschouwing | Stunt in Alkmaar nodig om aan te haken

Vanmiddag op het (te) vroege tijdstip van 12:30 speelt Roda JC Kerkrade alweer de volgende wedstrijd in de Eredivisie. Deze keer wordt een lange reis afgelegd naar het Noord-Hollandse Alkmaar voor het duel tegen AZ. De rood-witte subtoppers spelen een prima seizoen maar lijken gezien de bereikte bekerfinale en de vrijwel zekere play-offplaats min of meer uitgespeeld te zijn wat betreft de competitie. Desondanks blikt Roda JC Live vooruit op de wedstrijd op de manier zoals het dat altijd doet: met een voorbeschouwing.

AZ: stabiel naar Europa
Terwijl in de Zaanstreek de beloftenploeg zonder enige weerstand naar de Eerste Divisie is gedenderd, doet men het in Alkmaar dit seizoen allemaal iets minder spectaculair. Het seizoen van AZ lijkt op het oog gewoon degelijk: de ploeg voetbalt keurig mee in de subtop, kan het iedere tegenstander knap lastig maken en legt bij vlagen heel leuk voetbal op de mat. Voor de Alkmaarders, die de afgelopen seizoenen nog wel eens moeite hadden om in de eerste maanden de juiste vorm te vinden, lijkt het door de stabiele route naar de play-offronde voor een Europees ticket vooral om die ene andere wedstrijd te gaan: over enkele weken wacht Vitesse in de finale van de KNVB-Beker, waar AZ kan proberen de fameuze dennenappel te winnen én zich te plaatsen voor de groepsfase van de Europa League. Dat zou een hoop schelen voor de ploeg, die zonder play-offs twee weken eerder op vakantie kan en bovendien niet ergens halverwege de zomer Europese voorronden hoeft te spelen.

Dat twee weken eerder op vakantie is iets waar men in Kerkrade ook vurig op hoopt – en waar ook alle recht toe is na de enigszins bizarre midweekse 2-1 overwinning op PEC Zwolle. Hoewel het spel weinig houvast zou hebben geboden, heeft de ploeg van Yannis Anastasiou wel laten zien om een duel tegen de verhoudingen in in het eigen voordeel te beslissen. Dat zal in Alkmaar natuurlijk een bijzonder lastige klus worden, maar de overwinning van de afgelopen week biedt extra hoop op een goede afloop van het bijzonder moeizame seizoen. Het zit inmiddels zo dichtbij elkaar in de onderste regionen van de competitie dat eigenlijk nog niks uitgesloten is, waardoor een stuntje in Alkmaar meer dan welkom is om Roda een iets betere uitgangspositie te bieden voor het absolute slotstuk van de Eredivisie dit seizoen.

De speler: Fred Friday
Een opvallend gezicht in het elftal van John van den Brom is die van Fred Friday. Met zo’n naam moet je eigenlijk wel een cultheld worden, dachten vele voetballiefhebbers in eerste instantie toen Friday werd genoemd als Alkmaarse versterking. Ruim anderhalf miljoen betaalde AZ aan het Noorse Lilleström SK om de Nigeriaan in te kunnen lijven en dat is een bedrag waarvan men kan afvragen of de centrumspits dat misschien wel waard is geweest. Friday heeft zich niet kunnen bevestigen als vaste eerste spits in het elftal, getuige zijn slechts tien basisplaatsen van de 28 keer dat hij in de wedstrijdselectie voor een Eredivisieduel werd opgenomen. Het is voor AZ prettig dat, mocht Friday op termijn toch nog een belangrijkere rol voor zich gaan opeisen in het elftal, het contract van de Nigeriaan nog doorloopt tot medio 2020. Zo kan AZ mogelijk weer doen waar het goed in is: spelers voor goede winst doorverkopen en daarmee opnieuw investeren in een hopelijk potentieel sterke voetballer.

Wedstrijdinformatie
De lijst van afwezigen bij Roda JC wordt ondertussen steeds langer. Coach Anastasiou kan zondag niet rekenen op Papazoglou, Church, Gnjatic, Gúllon en Wolters. Ook Rutjes is nog steeds geblesseerd en kan enkel nog minuten maken op radio en televisie. De overwinning tegen PEC afgelopen donderdag heeft helaas ook nog een aantal slachtoffers gemaakt. Raykov die een helft speelde heeft last van zijn kuit en is een vraagteken. Ook Auassar heeft nog steeds last van zijn hamstring en het is niet zeker of hij minuten kan gaan maken. Het grootste twijfelgeval is echter Kum. Hij viel afgelopen donderdag uit met heupklachten en wellicht komt de wedstrijd van zondag voor hem te vroeg. Anastasiou laat waarschijnlijk wederom Twan Roex in de wedstrijdselectie de afwezigheid van Wolters opvangen. Zondag zal pas worden gekeken of Kum of Werker aan de start zal verschijnen van de wedstrijd. De verwachting is dat Roda JC verdedigend gaat spelen om zo uiteindelijk toch nog een goed resultaat uit het vuur te gaan slepen.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Van Leer – Milec, Ananou, Kum/Werker, Van Peppen – El Makrini, Van Hyfte, Ajagun – Rosheuvel, Schahin, Van Velzen.

De lijst met geblesseerden bij AZ is een stuk korter. Enkel Jonas Svensson ontbreekt bij de Alkmaarders. De verwachting is dat AZ inspeelt op een verdedigend Roda JC en meteen de druk op de ketel wilt zetten. Coach John van den Brom verklapte al dat Ron Vlaar terugkeert in de basis.

Vermoedelijke opstelling AZ: Krul – Johansson, Van Eijden, Vlaar, Haps – Jahanbakhsh, Wuytens, Seuntjens – Van Overeem, Weghorst, Dos Santos.

Martin van den Kerkhof fluit zondag het Eredivisie-duel tussen AZ en Roda JC. De scheids zal geassisteerd worden door Jan de Vries en Richard Brondijk. Freek van Herk is door de KNVB aangesteld als vierde official.

Roda JC Live verzorgt uiteraard weer een live-verslag van het duel op Twitter: www.twitter.com/rodajclive. Voor een fotoverslag kun je terecht op ons ‘Verhaal’ op Snapchat (‘Roda JC Live’).

Foto: Roda JC Live.