Voorbeschouwing | Stunt in Eindhoven nodig voor eerste punten

Na twee wedstrijden en nul vergaarde punten wacht aanstaande zondag de derde wedstrijd van het seizoen voor Roda JC. De tegenstander in de wedstrijd die om 16:45 wordt afgetrapt is PSV. Bij de Eindhovenaren heerst na de ronduit mislukte augustusmaand een negatieve stemming, terwijl bij Roda JC ondanks het nog puntloze seizoen genoeg positieve noten te vinden zijn. Positief of negatief maakt voor Roda JC Live niet uit, want voorbeschouwen doen we sowieso.

Tekst: Jeroen de Regt, Sem Caelen en Luc van Dijk.

Een snelle blik: Roda en PSV
De ontsteltenis was gigantisch toen PSV enkele weken geleden werd uitgeschakeld in de voorronden van de Europa League. Verre van onterecht ook, gegeven dat het drama zich voltrok tegen de Kroatische subtopper NK Osijek. In twee wedstrijden werd tweemaal verloren, waardoor PSV voor het eerst in meer dan vier decennia niet meer actief is op een Europees hoofdtoernooi. Aanvaller Jürgen Locadia sprak van een motivatieprobleem bij wedstrijden tegen Europese laagvliegers, iets dat allicht tekenend is voor de wijze waarop Nederlandse topclubs vaker zijn uitgeschakeld zijn door willekeurige internationale tegenstanders. Enfin, genoeg over de buitenlandse capriolen van de Nederlandse clubs. Nu Roda JC de tegenstander is van PSV kan er van een motivatieprobleem uiteraard geen enkele sprake zijn – het is voor PSV een mogelijkheid om, mits de resultaten elders in het land meehelpen, dit weekend de koppositie te pakken in de Eredivisie. De eerste twee overwinningen tegen AZ (3-2) en NAC Breda (1-4) waren degelijk, maar het gegeven dat de Eindhovenaren in beide duels minstens een tegengoal te verwerken kregen is een actiepunt voor Philip Cocu & Co. In beide wedstrijden wisten de heren bovendien nog maar weinig te overtuigen. De ploeg wordt daarom op dit moment iets lager ingeschaald dan diens traditionele titelrivalen uit Amsterdam en Rotterdam.

Roda JC Kerkrade bevindt zich, vergeleken met PSV, in een ietwat paradoxale situatie. Het puntentotaal is na de nederlagen tegen PEC Zwolle en Vitesse nog nul, maar er is wel voldoende vertrouwen aanwezig dat dit seizoen hopelijk niet weer zo’n hels handhavingskarwei wordt als de voorgaande jaargang. Voetballend zit Roda een stuk beter in elkaar dan vorig seizoen en het tot rust gekomen spelersbeleid is een teken aan de wand dat Harm van Veldhoven en companen de zaak gaandeweg steeds beter op de rit krijgen. Wat dat betreft is het jammer dat met de derde wedstrijd van het seizoen meteen naar een sterke tegenstander afgereisd moet worden. Eigenlijk is dit hét moment om een mooi resultaat neer te zetten, maar dat zal in Eindhoven niet meevallen. Onmogelijk is het echter allerminst – we kunnen ons allemaal de stunts herinneren in het KNVB-bekertoernooi waarbij Roda het eindstation vormde voor de Eindhovense dennenappel-aspiraties.

Eindhovense transferperikelen
Gedurende de eerste weken van het seizoen werpen wij onze blik over de diverse mutaties die zich hebben voorgedaan in de selecties van Roda’s tegenstanders. Ook PSV heeft niet stilgezeten en de nodige spelers aan de selectie weten toe te voegen. Het meest in het oog springend is misschien wel Eloy Room, die afkomstig is van Vitesse en in Eindhoven hoopt de concurrentiestrijd te winnen tegen vaste waarde Jeroen Zoet. Verder kwam de vorig seizoen sterke verdediger Derrick Luckassen over van AZ. Luckassen moest de eerste wedstrijd van het seizoen toekijken vanwege een nog uitstaande schorsing, maar mocht op bezoek bij NAC zijn eerste Eredivisieminuten voor PSV aan zijn CV toevoegen. Dat PSV ook zo nu en dan eens spelers van verder weg aan de selectie toe wil voegen blijkt ook deze zomer weer met de overname van Hirving Lozano van het Mexicaanse CF Pachuca. Ruim acht miljoen kostte de vleugelspeler, maar hij heeft met twee doelpunten en een assists in de eerste twee Eredivisieduels zijn draai snel gevonden in Brabant. Verder is aanvoerder Marco van Ginkel gehuurd van Chelsea en zijn op het moment van schrijven Maher, Ritzmaier en De Wijs teruggekeerd na een verhuurperiode bij een andere club.

De speler: Sam Lammers
Een speler die we in het transferoverzicht niet hebben genoemd maar die wel erg belangrijk is om in deze voorbeschouwing uit te lichten, is Sam Lammers. Hoewel een ‘interne transfer’ tussen een jeugdteam en de hoofdmacht van een club misschien niet als een ‘echte’ transfer kan worden gezien, kan er met Lammers wel degelijk worden gesproken van een aanwinst voor de selectie van Philip Cocu. De pas twintigjarige spits verhuisde halverwege zijn tienerjaren van de gecombineerde jeugd Willem II/RKC Waalwijk naar PSV, waar hij vervolgens voor een hele trits jeugdelftallen uitkwam. Afgelopen seizoen wist hij meer dan eens op te vallen voor Jong PSV in de Jupiler League, waar hij meer dan eens positief voor de dag kwam in de verder treurige entourages die de beloften met zich meebrengen. Ook dit seizoen lijkt Lammers weer vooral voor Jong PSV minuten te gaan maken, mits hij hetzelfde weekend niet is ingezet door de hoofdmacht van de club. In de eerste twee competitiewedstrijden zat Lammers bij PSV 1 op de bank – in het openingsweekend van de Jupiler League leverde de Tilburger tegen De Graafschap (2-2) zijn eerste assist van het seizoen af.

De wedstrijd:
Van de voorgaande wedstrijden in het Philips Stadion waren er velen spectaculair. Helaas kwam het spektakel in de voorbije jaren vaak van PSV af, en dus gaan we voor deze editie van De Wedstrijd terug naar zaterdag 7 oktober 2007, toen Roda JC de gastheren met 2-4 afdroogde. Afdroogde, want in de 80e minuut stond het ‘gewoon’ 0-4.

Dat neemt niet weg dat PSV een beter begin van de wedstrijd kende, met enkele nodige ingrepen van doelman Bram Castro. Met name door een bijzonder sterke periode van de Kerkradenaren vanaf de rust tot aan de 65e minuut leek de ploeg van Raymond Atteveld uit te lopen naar een monsterscore. Door twee late doelpunten van De Koef, beter bekend als Danny Koevermans, kreeg de uitslag een iets draaglijker beeld voor de Eindhovenaren.

PSV – Roda JC Kerkrade 2-4 (0-2). 18’ De Fauw 0-1, 45+2’ Meeuwis 0-2, 48’ Oper 0-3, 64’ Hadouir 0-4, 81’ Koevermans 1-4, 83’ Koevermans 2-4

Opstelling PSV: Gomes, Salcido, Marcellis, Rajkovic, Zonneveld, Afellay, Bakkal, Édison, Simons, Farfán, Koevermans.

Opstelling Roda JC: Castro, De Fauw, Kah, Saeijs, Bodor, Meeuwis, Tioté, Hadouir, Cissé, Lamah, Oper.

Wedstrijdinformatie
Bij PSV ziet trainer Phillip Cocu geen redenen om zijn elftal (ingrijpend) te wijzigen, ondanks dat hij Roda JC als een “altijd lastige tegenstander voor ons” typeerde. Jürgen Locadia begint dus opnieuw in de punt van de spits en ook jongeling Kenneth Paal behoudt zijn basisplaats als linksback.

Verwachte opstelling PSV: Zoet – Arias, Luckassen, Isimat, Paal – Van Ginkel, Pereiro, Hendrix – Bergwijn, Locadia, Lozano.

Roda JC-coach Robert Molenaar is niet van plan zijn strijdplan aan te passen aan de eerste tegenstander uit de traditionele top drie. “We maken ons plan met respect voor de kwaliteiten van PSV”, stelt hij tegenover het Limburgs Dagblad. Simon Gustafson speelt met medicatie en de verkouden Dani Schahin behoort waarschijnlijk ook gewoon tot de selectie.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Jurjus – Kum, Ananou, Werker, Van Peppen – El Makrini, Gnjatic, Gustafson – Rosheuvel, Vancamp, Paulissen.

Foto: Roda JC Live